Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPad mini 5. gen. iPad OS 16.3: Nie mogę usunąć muzyki.

Best Answer DKnoto , 23 March 2023 - 09:55

Temat rozwiązany chociaż nie w pełni rozumiem co się dzieje ;-)

Nie mogłem wejść w opcje ustawień aplikacji Muzyka, aplikacja ustawień blokowała się tak samo jak przy próbie usuwania albumów.

Zrestartowałem iPada, wszedłem w ustawienia Muzyka i wyłączyłem synchronizację z iCloud. Po tej operacji mogłem już usuwać

albumy z biblioteki widocznej w aplikacji Muzyka. Miejsce zwolniło się i mogłem uaktualnić system do wersji 16.3.1.

Niestesty w widoku zasobów aplikacji Muzyka z poziomu systemowego „Ogólne/iPad miejsce/Muzyka” nadal widzę te usunięte

albumy i system pokazuje, że zajmują miejsce na dysku.

Włączyłem ponownie synchronizację ale usunięte albumy nie pobrały się. Na ten moment nie ogarniam tego ;-)

Go to the full post

• Please log in to reply
7 replies to this topic

#1 DKnoto

DKnoto
  • 8 posts

Posted 19 March 2023 - 12:56

Witam,

Od dłuższego czasu mam problemy z zapchanym dyskiem w iPadzie. Główny winowajcą

jest muzyka, zajmuje około 42GB na 64GB dostępnej pamięci. Próbowałem pozbyć się

plików z muzyką ale ta operacja wydaje się niewykonalna.

Z poziomu aplikacji Muzyka usunąłem jeden z największych zbiorów, w moim przypadku

Aerosmith gdzie miałem kilka albumów o łącznym rozmiarze ~1GB. Operację wykonałem

za pomocą polecenia „Usuń z biblioteki/Usuń pobrane.” Ostatecznie usunąłem wykonawcę

z listy dostępnych wykonawców i operacja „Znajdź/Aerosmith” daje wynik „Brak wyników”

Niestety na poziomie systemowym, ikona z kołami zębatymi ;-), nadal dostaję „Brak miejsca

na iPadzie”. Wchodzę w opcję „Zarządzaj dyskiem” potem „Muzyka” i w zakładce „Wykonawcy”

widzę „Aerosmith 950MB”. Wybieram opcję „EDYCJA”. Po lewej stronie nazw wykonawców

pojawiają się czerwone koła z minusem w środku, wybieram minus przy nazwie „Aerosmith”.

Nazwa przesuwa się w lewo i po prawej stronie pojawia się czerwony klawisz z napisem

„Usuń”. I na tym koniec, aplikacja zarządzania miejscem na dysku blokuje się, usuwanie

nie działa i zostaje tylko usunięcie aplikacji z pamięci.

Próbowałem też usuwać poszczególne albumy w ramach jednego wykonawcy ale skutek

jest taki sam, blokada aplikacji. Dla innych wykonawców efekt jest identyczny.

Jakieś pomysły jak to naprawić? Aktualizacja oprogramowania nie wchodzi w grę, brak

miejsca na dysku ;-) Mogę jeszcze usunąć całą aplikację „Muzyka” wraz z danymi ale

nie chcę stracić listy utworów aby tego ponownie nie szukać i zapamiętywać.

Pozdrawiam

DKnoto.

#2 winmaciek

winmaciek
  • 6860 posts
Posted 19 March 2023 - 16:32

Korzystasz z Apple Music czy z synchronizacji z iTunes?

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#3 DKnoto

DKnoto
  • 8 posts

Posted 19 March 2023 - 18:57

Apple Music, tak mi się przynajmniej wydaje  ;)  Wbudowana aplikacja „Muzyka”, czerwonawa ikona z ♫

#4 winmaciek

winmaciek
  • 6860 posts
Posted 20 March 2023 - 02:00

Oba sposoby korzystają z tej samej aplikacji. Ustał z którego z nich korzystasz i daj znać. 

#5 DKnoto

DKnoto
  • 8 posts

Posted 20 March 2023 - 11:43

Prawdopodobnie to Apple Music - konta w iTunes nie miałem, teraz w subskrypcjach mam napisane „Apple One” i przy ikonie muzyki „Rodzina” ;-)

#6 winmaciek

winmaciek
  • 6860 posts
Posted 20 March 2023 - 18:19

Jak masz subskrypcję, to możesz wywalić aplikację i nie powinieneś utracić biblioteki utworów. Powinno pojawić się po ponownym „pobraniu” Muzyki. Można też spróbować wywalić wszystko i zamiast tego skorzystać z opcji optymalizacji pamięci. I wybrać sobie np 16 czy 32 GB muzyki.  

#7 DKnoto

DKnoto
  • 8 posts

Posted 20 March 2023 - 19:52

Dzięki za sugestię. A czy istnieje jakaś metoda zrzucenia listy utworów do pliku lokalnego z poziomu macOS?

To jakieś jaja, wybrałem „Usuń aplikację”->„Pozostaw subskrypcję” i mam taki efekt, że muzyka nadal zajmuje mi na dysku 41,74 GB :(

#8 DKnoto

DKnoto
  • 8 posts

Posted 23 March 2023 - 09:55   Best Answer

Temat rozwiązany chociaż nie w pełni rozumiem co się dzieje ;-)

Nie mogłem wejść w opcje ustawień aplikacji Muzyka, aplikacja ustawień blokowała się tak samo jak przy próbie usuwania albumów.

Zrestartowałem iPada, wszedłem w ustawienia Muzyka i wyłączyłem synchronizację z iCloud. Po tej operacji mogłem już usuwać

albumy z biblioteki widocznej w aplikacji Muzyka. Miejsce zwolniło się i mogłem uaktualnić system do wersji 16.3.1.

Niestesty w widoku zasobów aplikacji Muzyka z poziomu systemowego „Ogólne/iPad miejsce/Muzyka” nadal widzę te usunięte

albumy i system pokazuje, że zajmują miejsce na dysku.

Włączyłem ponownie synchronizację ale usunięte albumy nie pobrały się. Na ten moment nie ogarniam tego ;-)

Edited by DKnoto, 23 March 2023 - 09:56.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users