Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Jak odinstalować programy?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
37 odpowiedzi w tym temacie

#1 mlepszy

mlepszy
  • 38 postów
  • SkądMława

Napisano 08 marca 2008 - 23:20

Witam wszystkich, kupiłem dwa dni temu macbooka, proszę napiszcie jak odinstalować programy w mac OS X. Czy jest gdzieś coś w rodzaju panelu sterowania????

#2 Richard

Richard
  • 66 postów

Napisano 08 marca 2008 - 23:21

Przeciagnij ikonke aplikacji z katalogu w ktorym jest zainstalowana do kosza i oproznij kosz, to wszystko :)

#3 studente

studente
  • 160 postów
  • SkądNa emigracji

Napisano 08 marca 2008 - 23:53

Przeciagnij ikonke aplikacji z katalogu w ktorym jest zainstalowana do kosza i oproznij kosz, to wszystko

Nie że szybciej i łatwiej? :D Można to nazwać jako rzeczywiste "zaistnienie" obrazu pojawiającego sie w głoach wszystkich tych , którzy byli bliscy wyzionięcia ducha przy windowsie i nawet tak elementarne czynności jak odinstalowanie programu, przyprawiały ich o mdłości ;)
Przecież zawsze było napisane - "Nie podoba Ci się, to wyrzuć" Czyż można chcieć więcej :D?

#4 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 09 marca 2008 - 00:02

oczywiście jeżeli program nie ma swojego uninstallera (czasem się zdarzają takie) po programach zostają pliki preferencji zazwyczaj tylko (AppTrap pozwoli je automatycznie wyszukać przy usuwaniu) Panel sterowania to preferencje systemowe w aplikacjach (system preferences)

#5 Iras PL

Iras PL
  • 284 postów

Napisano 09 marca 2008 - 00:46

Ja zainstalowałem AppDelete i zamiast do kosza, aplikacje wyrzucam właśnie do niego - usuwa program i wszystkie pozostałości po nim.

#6 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 09 marca 2008 - 02:37

To tylko część prawdy. Niestety ale deinstalacja programów kuleje w Mac OSX. Brak jednej, prostej procedury dodatkowo komplikuje sprawę. Różne programy różnie się usuwa a wyrzucenie programu do kosza czasem go tylko po prostu uszkadza, ponieważ wyrzuca tylko część plików. AppDelete - choć to bardzo użyteczny program niestety też kuleje. Gdy spróbujesz odinstalować program, którego proces jest uruchomiony to AppDelete się wysypie, pozostawiając mnóstwo śmieci oraz część plików programu, na którym się wyłożył. Przykład ? Wyrzuć Parallels - nawet przez AppDelete do kosza a się przekonasz, że pół jego plików nadal będzie działać. Proponuję - w miarę - standardową i stosunkowo bezpieczną procedurę usuwania plików: 1. Zamykamy program. 2. Sprawdzamy w Monitorze Aktywności, czy nie działają jego jakieś procesy. Jeśli tak - próbujemy je zamknąć a jak nie daje rady to je zabijamy 3. Usuwamy program do ikony AppDelete. 4. Opróżniamy kosz (ze względu na ew. dowiązania, które "idą za plikiem") 5. Wylogowujemy i logujemy się ponownie. Nawet to nie gwarantuje usunięcia wszystkiego z programów ale działa z ich większością. Uwaga ! Jeżeli program instalowany był nie przez przeciąganie pliku a z instalatora najpierw uruchamiamy go, aby sprawdzić, czy nie ma w nim zawartej funkcji "Uninstal". Zdarza się, że autor programu umieszcza osobny skrypt terminala odinstalowujący wszystko a znaleźć go można najcześciej w "Extras" w obrazie DMG programu ale nawet tu nie ma żadnych reguł. Samo wyrzucenie do kosza niektórych programów może spowodować problemy z przywilejami a nawet dziwne, pozornie nie związane z tym anomalia, jak np. crash Safari (tak może się stać, gdy wyrzucimy jakiś plugin, czy kodek niechcący, bo był powiązany z innym programem). Dokładnie z tymi samymi problemami borykał się kiedyś Windows (zależności) ale od dawna te problemy zostały rozwiązane. Jedyne, co pozostaje to wpisy w rejestrze ale często jest to celowe działanie, np, żeby nie była możliwa ponowna instalacja wygasłego Triala ale każdy już zna te numery i usuwa wpisy po czym triala ponownie instaluje :lol:

#7 tomaszt81

tomaszt81
  • 553 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 09 marca 2008 - 07:48

a gdzie znajde monitor aktywnosci? :)

#8 terran

terran
  • 269 postów
  • SkądKraków

Napisano 09 marca 2008 - 09:31

Użyj spotlight

#9 reemii

reemii
  • 7 postów

Napisano 09 marca 2008 - 09:32

Programy -> Narzędzia -> Monitor Aktywności

#10 tomaszt81

tomaszt81
  • 553 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 09 marca 2008 - 09:42

w miedzyczasie mi sie przypomnialo, ze gdzies widzialem w programach i doslownie przed chwila znalazlem :) ale dzieki :))

#11 terran

terran
  • 269 postów
  • SkądKraków

Napisano 09 marca 2008 - 11:58

Programy -> Narzędzia -> Monitor Aktywności

Nie dawaj głodnemu ryby tylko wędkę ;)

#12 mbytom

mbytom
  • 404 postów

Napisano 09 marca 2008 - 13:19

a ja polecam appclean , wywala mi jak na razie wsio do czysta

#13 mlepszy

mlepszy
  • 38 postów
  • SkądMława

Napisano 09 marca 2008 - 16:12

aden sposób nie mogę złapać i przeciągnąć ikony do kosza!!!?????

---- Dodano 09-03-2008 o godzinie 16:14 ----
no tak, ale co zrobić z programami znajdującymi sie w preferencjach systemowych?? w żaden sposób nie mogę złapać i przeciągnąć ikony do kosza!!!?????

#14 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 09 marca 2008 - 16:17

Wciśnij control, shift, jabłko jednocześnie i trzymając je kliknij myszą na ikonie funkcji panelu. P.S. Gdzie się podziały "autorytety ?"

#15 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów
  • SkądZ brzucha:)

Napisano 09 marca 2008 - 16:19

Wciśnij control, shift, jabłko jednocześnie i trzymając je kliknij myszą na ikonie funkcji panelu.

P.S. Gdzie się podziały "autorytety ?"

Właśnie gdzie??

#16 mlepszy

mlepszy
  • 38 postów
  • SkądMława

Napisano 09 marca 2008 - 16:28

Jakie to proste!! hmm Dzieki

#17 terran

terran
  • 269 postów
  • SkądKraków

Napisano 09 marca 2008 - 17:23

Właśnie gdzie??

chwilowo są wyłączone jest gdzieś o tym wątek

#18 quentie-270b81e98a

quentie-270b81e98a
  • 13 postów

Napisano 18 września 2011 - 17:38

Hm, wydaje mi się, że mam pewien problem. Mianowicie przez przypadek usuwając kontakt z listy Adium (w jakiś dziwny sposób znalazł się on w koszu na śmieci) usunęłam cały program. Postanowiłam zatem znowu ściągnąć Adium. Moje zdziwienie polega na tym, że wcześniej "wyposażyłam" go dodatkowo w emotikony gadu-gadu, które trzeba było jakoś ręcznie umieścić w folderze programu, po ponownym zainstalowaniu Adium wszystkie emotikonki, a nawet archiwum rozmów wróciły. Czy to oznacza, że wcześniej program wcale nie został usunięty do końca i teraz na moim komputerze znajdują się śmieci w postaci nie do końca usuniętych plików lub podwójna wersja programu Adium? Jeżeli tak, to czy istnieje jakiś sposób by się tego pozbyć?

#19 Iseeutoo

Iseeutoo
  • 433 postów
  • SkądSea Side

Napisano 18 września 2011 - 17:42

Najbardziej skuteczny sposob to usunac calosc recznie, applikacje do smietnika i jej "ustawienia" z /Library/ApplicationSupport rowniez. Voila. Nie muli ci w tle jakis AppTrap czy inny zbedny bajer. Przy tym systemie tak wiele softem nie zaglujesz jak na windowsie.

#20 quentie-270b81e98a

quentie-270b81e98a
  • 13 postów

Napisano 18 września 2011 - 17:59

A że jeszcze zadam głupie pytanie, gdzie znajdują się zainstalowane programy? W bibliotece tego znaleźć nie mogę... Wrzucając pliki do kosza tracę dostęp do nich, ale miejsce na dysku wcale się nie zwalnia...

#21 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 18 września 2011 - 18:58

Programy są w .... Programach. Macintosh HD > Programy i/lub panel z lewej strony każdego okna > Programy.

#22 quentie-270b81e98a

quentie-270b81e98a
  • 13 postów

Napisano 18 września 2011 - 22:08

Yep, i to jest właśnie dziwne, bo tam również owy program się nie znajduje. Czy w przypadku gdy program jest pobrany z internetu znajduje się tylko w folderze "pobrane rzeczy"? Chodzi mi o to, że po ściągnięciu oraz uruchomieniu programu iStar, pojawił się dysk na pulpicie, a program rzekomo znajdował się jedynie w folderze "pobrane rzeczy". Dodam również, że przy jego pierwszym uruchomieniu nie pojawiło się to okienko, w którym należy przerzucić plik do folderu "programy". Czy oznacza to, że wcale nie był on do końca zainstalowany, a więc nie miałam co usuwać (dlatego nie zwiększyła się ilość wolnego miejsca na dysku?)

#23 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 18 września 2011 - 22:30

Jeśli o to chodzi :) - w tym przypadku soft został pobrany w formie obrazu .dmg, który się automatycznie zamontował i z niego dopiero jedynie Uruchomiłaś program. Aby go zainstalować - przeciągnij po prostu plik "nazwaprogramu.app" na dysk i już.

#24 quentie-270b81e98a

quentie-270b81e98a
  • 13 postów

Napisano 20 września 2011 - 14:27

Ok, dziękuję serdecznie za pomoc :) Czy to oznacza, że programy, które nie zostaną przeciągnięte do folderu "Programy" nie są tak naprawdę zainstalowane na komputerze?

#25 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 20 września 2011 - 14:36

Ależ oczywiście że nie :) - ten krok (póki co) to jeszcze przywilej użytkownika. Pobiera się tylko instalator danego programu w dwóch postaciach - dysku dmg i/lub paczki do rozpakowania (.pkg), oczywiście nie mówiąc już o postaci spakowanej (.zip itd.). Ważne aby ostatecznie był plik aplikacji (.app), który można odpalać bez jej instalacji.
  • Janson77 lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych