Witajcie,
Mam problem z instalacją windowsa i nie bardzo mogę znaleźć rozwiązanie.
- Macbook PRO A1502 (Early 2015)
- Boot camp wersja 6.1.0 (6321.240.1)
- MacOS Monterey wersja 12.6.3
Po wymianie dysku na większy potrzebuję zainstalować windowsa na MacBooku, ale instalator nie widzi dysku/partycji. Wydaje mi się, że brak sterowników.
Operację instalacji przeprowadzałem zarówno przez boot camp'a, ale i tworzyłem partycję przez narzędzie dyskowe w formacie FAT i wymuszałem instalacje z bootowalnego pendrive. Pomijając boot camp'a. Przy obydwu sposobach staję w tym samym miejscu, instalator windowsa nie widzi dysku.
Ktoś ma jakiś pomysł? Ewentualnie jakieś sterowniki?
Z góry dzięki za pomoc!
Sterowniki do dysku. Windows 10 na MacBook PRO A1502.
Napisano 15 marca 2023 - 23:48
Napisano 16 marca 2023 - 17:30
1. Po przez stronę M$ robisz bootowalnego pendrive'a z W10
2. Na MBP uruchamiasz BootCampa, na pierwszy rzut robisz partycję pod W10, na drugi podpinasz pendrive'a (ale innego, nie tego z instalką W10) i ściągasz sterowniki BootCamp dedykowane pod Twój sprzęt.
3. Do wyłączonego MBP podłączasz pena z instalką, uruchamiasz z ALT, wybierasz pena z instalką W10, a reszta jak normalną instalacją windowsa na PC, jedyna różnica to taka, że w trakcie instalacji jeśli wymagany jest restart to z ALT, bo normalnie wystartuje osx.
4. Po uruchomieniu W10 podłączasz pena ze sterownikami bootcamp i instalujesz.
MacPro3,1-2 x Q.Core 2.8GHz/RAM-32GB/SSD480GB/R9-380-2GB/El Capitan---MBP-MID2009-2.66GHz/RAM-8GB/SSD240GB-El Capitan/128GB-Windows10/9400M+9600M GT
iPhone 11 128GB
Napisano 17 marca 2023 - 09:04
Problem w tym, że w tym komputerze nie ma oryginalnego dysku tylko jakiś zamiennik w przejściówce. A w instalatorze Windows nie ma sterownika do obsługi takiego dysku.
1CORE - Autoryzowany serwis Apple. Naprawy gwarancyjne i pogwarancyjne.
Jana Zamoyskiego 81, 30-519 Kraków
www.1core.pl Tel: 12 311 08 11
Napisano 17 marca 2023 - 10:34
Dokładnie tak, jest zamiennik dysku, a dokładnie LEXAR NM620 i przejściówka adapter do konwersji ssd NVMe. Instalator windowsa nie widzi dysku/partycji, którą tworzy bootcamp i prawdopodobnie byłyby potrzebne sterowniki do kontrolera dysku.
Napisano 25 czerwca 2024 - 14:12
Witam.
Mam ten sam problem. Po wymianie ssd na nowy Samsung 970 Evo Plus, na systemie APFS wszystko śmiga pięknie, natomiast podczas instalacji Windowsa przez Bootcamp pojawiają się schody a Mianowie podczas instalacji pojawia się błąd: " Twoje urządzenie napotkało problem i wymaga ponownego uruchomienia etc..." Jest to związane z tym, że instalator nie widzi partycji stworzonej przez Bootcamp. Znalazłem film jak zrobić upgrade firmware tego ssd ale mnie pokazuje, że pamięć jest nie kompatybilna, tutaj link do filmu, może komuś pomoże,
https://www.youtube.com/watch?v=yBSDuX7e2c4
(z góry przepraszam administratorów, jeżeli nie można wstawiać linków albo trzeba wmawiać w specjalnej formie, ale jest to mój pierwszy post). Po informacji, że mój ssd jest niekompatybilny skłaniam się w stronę adapteru przez który instalowany jest ssd, być może jest niekompatybilny i stąd cały problem. Inna sprawa to to, że partycja powinna być GPT a nie MBR, ale nie można dokonać zmiany kiedy instalator ogóle jej nie widzi. Jeżeli ktoś znalazł rozwiązanie problemu to odpowiedzi będą mile widziane.
Pozdrawiam wszystkich
Mozzi
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych