Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Nadajnik BT do macbook air

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 MajMaj Maj

MajMaj Maj
  • 22 postów

Napisano 02 marca 2023 - 22:10

Dzień dobry. Potrzebuję pomocy, posiadam macbook air 2015. Kupiłem ostatnio odbiornik yamaha wxad-10 który jest podłączony do wzmacniacza.
Problem jest taki że mój mac ma strasznie mały zasięg nadawania sygnału BT, działa gdy urządzenie odbierające praktycznie na nim leży.
Powstaje tu problem przy oglądaniu filmów, po airplay nie da się bo są opóźnienia (generalnie airplay służy do muzyki).
Macbook łączy się z yamaha ale tylko gdy jest bardzo blisko, testowałem z innymi urządzeniami i jest to samo, czyli wina macbook.
Istnieje możliwość dokupienia jakiegoś adaptera USB coby wpiąć w maka i poprawić sygnal?

#2 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 068 postów
Napisano 03 marca 2023 - 08:52

Powstaje tu problem przy oglądaniu filmów, po airplay nie da się bo są opóźnienia (generalnie airplay służy do muzyki).

Nie do końca wiem, skąd to pogrubione stwierdzenie. AirPlay jak najbardziej służy do strumieniowania wideo i to działa zupełnie dobrze. Jeśli dobrze rozumiem, to Ty chcesz oglądać obraz na komputerze, a tylko dźwięk puszczać bezprzewodowo?

Użytkownik Mikołaj Maciejko edytował ten post 03 marca 2023 - 08:55

• winmaciek lubi to

#3 MajMaj Maj

MajMaj Maj
  • 22 postów

Napisano 03 marca 2023 - 10:01

Cześć dziękuję za odpowiedź.
Z macbook obraz jest przesyłany do TV za pomocą kabla, dźwięk natomiast do odtwarzacza sieciowego yamaha wxad-10. Oczywiście jest opcja połączenia się z yamaha po airplay ale jest 2 sek lag względem obrazu. Przewaliłem dużo materiału na ten temat i ponoć to ułomność tego pakietu.
Jak połączę po BT wszystko jest ok, jedynie kwestia tego zasięgu, mało to stabilne.

#4 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 068 postów
Napisano 03 marca 2023 - 10:08

Nie prościej byłoby wyjście audio z TV podpiąć kablem pod wejście audio wzmacniacza? Ja mam tak właśnie zrobione.

#5 MajMaj Maj

MajMaj Maj
  • 22 postów

Napisano 03 marca 2023 - 14:08

Też o tym myślałem ale jakoś upałem się na bezprzewodową łączność.

#6 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 068 postów
Napisano 03 marca 2023 - 14:30

Też o tym myślałem ale jakoś upałem się na bezprzewodową łączność.

To by miało sens, gdyby całość (obraz i dźwięk) miały iść bezprzewodowo. Tak, tworzenie oddzielnych kanałów transmisji to tylko kłopoty. Skoro masz już przewodowe połączenie z TV, to z technicznego punktu widzenia, to co proponuję jest rozwiązaniem czystszym i pewniejszym. Od komputera idzie jedna transmisja z kompletem danych, a już w odbiorniku następuje rozdzielenie do właściwych kanałów. Naprawdę radziłbym to rozważyć.

Najprościej, o ile TV obsługuje, to strumieniować film do TV po AirPlay, i znowu, z TV do wzmacniacza wyprowadzić dźwięk po kablu.

#7 MajMaj Maj

MajMaj Maj
  • 22 postów

Napisano 03 marca 2023 - 16:18

Rozsądne wytłumaczenie, tak zrobię :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych