Witajcie.
Mam pewien problem. Korzystam z iOS oraz iPadOS.
Na obu urządzeniach bardzo często muszę albo otworzyć aplikację "Pliki", albo z poziomu jakiejś aplikacji, wysłać jakiś plik z pamięci urządzenia i muszę wywołać okienko z plikami, które chcę wybrać. W obu przypadkach pojawia się wtedy okno z plikami i tu pojawia się problem. Nie wiem dlaczego, ale zawsze widzę wtedy wnętrze folderu Pages. Nie rozumiem, dlaczego aplikacja "Pliki" zawsze po jej otwarciu, pokazuje mi właśnie to miejsce. Wolałbym aby np. zawsze po włączeniu jej, wyświetlał się np. folder z moimi pobranymi plikami, a nie Pages. Najciekawsze jest to, że z Pages w sumie nie korzystam. Mam tam jeden plik utworzony kilka miesięcy temu, którego nigdy więcej nie otworzyłem.
Wygląda to tak:
Otwieram aplikację "Pliki" i ląduję w iCloud/Pages.
Jestem w gmail i chcę dodać załącznik - ląduję w folderze Pages
Jestem w komunikatorze i chcę wysłać komuś plik, wybieram odpowiedni przycisk wywołujący okno z moimi plikami i znowu - jestem w folderze Pages.
Nie rozumiem, dlaczego wszędzie domyślną lokalizacją, jaka się otwiera jest iCloud/Pages.
Szukam info od kilku dni i nigdzie nie mogę znaleźć nic na temat możliwości ustawienia startowej lokalizacji po otwarciu aplikacji "Pliki". Ktoś napisał gdzieś, że włącza się ostatnio użyta lokalizacja, ale to ściema, bo jak pisałem powyżej - z lokalizacji iCloud/Pages przechodzę sobie do innej, np. pobrane pliki/dokumenty a po ponownym odpaleniu aplikacji "Pliki" znowu domyślnie otwiera się w iCloud/Pages.
Załączone pliki
Użytkownik kantona edytował ten post 01 marca 2023 - 12:59