Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

macOS live USB?

• Please log in to reply
7 replies to this topic

#1 G4-Titanium

G4-Titanium
  • 18 posts

Posted 25 February 2023 - 23:13

Cześć.

Ostatnio u mnie pogrom w sprzęcie.

Mam problem z Macbookiem Pro (czasami się nie włącza i często się wiesza   :angry: ), a teraz coś się zadziało z moim Makiem Mini. Konkretnie z dyskiem (SMART).

Akurat Mini był wyjątkowo mało używany, służył głównie jako magazyn danych.

Niestety, pewnie to przypadek, ale w nocy się zaktualizował i... już się więcej nie włączył. Startuje do ok. 45% i tak wisi. Reinstalacja systemu nie jest możliwa, bo dysk zgłasza błędy SMART.

Narzędzie dyskowe - pierwsza pomoc nie zgłasza błędów, jak się jakoś dostanę do dysku to widzę, co na nim jest, ale potrzebuję jakiś menadżer plików, aby co potrzebne pokopowiać.

Jak odpalić go w jakiś sposób, aby dostać się do dysku? MacOS live z USB?

Dysponuję w razie czego MBP, na którym jakoś mogę się podpierać. 

Próbowałem zainstalować MacOS na karcie SD (32GB). Lipa.

System teoretycznie się zainstalował, zaczyna startować, a na koniec znak zakazu.

To podstawowa wersja, mam SSD w MBP do przełożenia, ale nie wyciągnę teraz dysku, bo nie mam torxów  :(

Ponawiam, bo ponoć wybrałem złą kategorię (problemy i hardware ;) ).

Pozdrawiam

#2 winmaciek

winmaciek
  • 6894 posts
Posted 26 February 2023 - 00:04

Jaki to Mac mini?

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#3 G4-Titanium

G4-Titanium
  • 18 posts

Posted 26 February 2023 - 10:03

O, przepraszam. Nie skopiowało mi się z poprzedniego.

A1347 - Koniec 2014, Intelowskie i5 1.4

Najważniejsze dla mnie w tej chwili, to w jakiś sposób dostać się do danych na dysku.

Jeżeli nie ma takiej opcji, to trudno. Pozostaje tylko podmianka dysków i odczyt danych po USB.

Edited by G4-Titanium, 26 February 2023 - 10:05.

#4 winmaciek

winmaciek
  • 6894 posts
Posted 26 February 2023 - 11:40

Target disk mode nie działa?

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#5 G4-Titanium

G4-Titanium
  • 18 posts

Posted 26 February 2023 - 12:11

Startując go w Target Disk Mode mam znak Thunderbolt-a na ekranie. Nie próbowałem ich połączyć, bo  nie mam kabla.

Mogę spróbować gdzieś kupić przewód Thuderbolt-Thunderbolt, ale jak patrzę po cenach, to mi się odechciewa. Kara za brak kopii zapasowej :)

Dla mnie najtańsza opcja to wystartować system tak, aby móc dostać się do plików i sieci. Wtedy po LANie zrzuciłbym wszystko, co potrzebuję na inne sprzęty. To chciałem osiągnąć, ale bez powodzenia. 

Udało mi się doprowadzić do sytuacji, że przygotowałem kartę SD i uruchomiłem instalację Monterey wybierając ją, jako dysk. Instalacja ruszyła, ale już na koniec, jak Mini miał z niej wystartować - przechodził część procesu startu z karty, ale kończył błędem "znak zakazu"

Nie chcę za dużo inwestować, bo powoli wychodzę z ekosystemu, a dodatkowo to nie ma sensu przy tej konfiguracji (ale na 10.12 jakoś to chodziło, nawet na tym talerzowcu). Służył w zasadzie tylko jako magazyn danych, odtwarzacz dla Apple Music i "pośrednik" dla wydruków (tylko mac obsługuje moje dwie stare drukarki), działał bez "niczego" - sterowanie przez pulpit zdalny. Do tego spisywał się dobrze.

Z MBP mam coraz więcej problemów, bo obecnie nie chce startować (raz wystartuje, dziesięć razy nie), więc SSD do Mini mogę wykorzystać (dysk jest funkiel nówka, jakiś rok temu zmieniany, a używany też za dużo nie był - męczę służbowego :) ). Do nowych nie należy, więc naprawa też nieopłacalna.

#6 MiL

MiL
  • 1487 posts
Posted 27 February 2023 - 16:43

Zamiast instalować system na zewnętrznym nośniku, zrób po prostu klona systemu który już masz zainstalowany na zewnętrznym dysku SSD. Podłączasz wtedy taki dysk i z niego startujesz. 

#7 G4-Titanium

G4-Titanium
  • 18 posts

Posted 04 March 2023 - 19:25

Tak będzie chyba najlepiej i najtaniej. Zamówiłem dysk USB, sklonuję na niego dysk z Mini.

Co się uda przekopiować, to sukces.

Pewnie w przyszłą sobotę się do tego zabiorę i dam znać, co z tego wyszło.

#8 G4-Titanium

G4-Titanium
  • 18 posts

Posted 05 March 2023 - 18:39

Temat na tę chwilę w miarę rozwiązany. Znalazłem dysk USB, niestety mniejszej pojemności, więc postanowiłem na czysto zainstalować macOS.

Wrzuciłem High Sierra, bo taki miał od nowości. Startuje z dysku USB bez żadnego problemu, jedynie jest powolny. Taki sam numer, ale z kartą pamięci SD nie przeszedł. Najważniejsze - jestem się w stanie dostać do danych. Teraz szybka archiwizacja, zanim padnie.

Edited by G4-Titanium, 05 March 2023 - 18:40.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users