Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Instalacja Tygrysa (10.4) na Mac G4

• Please log in to reply
15 replies to this topic

#1 Spinacz

Spinacz
  • 7 posts
  • SkądWrocław

Posted 08 March 2008 - 20:24

Witam Serdecznie,

Niedawno stałem się szczęśliwym posiadaczem komputerka z pod znaku jabłuszka :D
Jego konfiguracja jest następująca :

Procesor G4 - 400MHz
Pamięć - 512MB
Dysk - 80GB
Napęd optyczny - DVD

Z komputerem dostałem oryginalny nośnik Mac OS 9.1. Zainstalowałem go bez najmniejszych problemów.

Jako że OS 9.1 jest dość przestarzałym systemem, chciałem go zmienić na Tygrysa....

I od tej części artykułu zaczyna się koszmar.... :sad:

Posiadam Tygrysa na 4 płytach CD - Włożyłem CD1 do napędu i pojawiło się okienko "Updating......" - Chyba chodziło o pulpit... nie doczytałem do końca :/

Następnie pojawiło się okienko Mac OS X - w tym momencie pojawił się wielki rogal na mojej twarzy, lecz zniknął bardzo szybko, ponieważ po kliknięciu jedynego przycisku jaki mogłem kliknąć "Restart", pojawiła się czerwona rączka i następujący komunikat:

"An error occurred. Startup Disk was unable to select the install CD as the startup disk. (-2)"

i z głośnika systemowego Pani przeczytała miłym głosem to co jest napisane wyżej...

Nie wiem dlaczego nie mogę zainstalować tego systemu... dodam że płyta która normalnie uruchamia się pod OS 9.1 nie botuje się.... gdy trzymam przycisk "C" pojawia się komputerek ze znakiem zapytania. Gdy próbuję z Alt'em pojawia się tylko dysk twardy, a gdy włożę płytkę z OS 9.1 pojawia się opcja wyboru CD...

:sad: Proszę o pomoc :sad:

#2 mariannSS

mariannSS
  • 547 posts
  • SkądGdynia

Posted 09 March 2008 - 07:45

może twoj tiger jest dedykowany do innego sprzetu/ czy to napewno wersja uniwersalna? pudełkowa? Jesli to jest wersja pudełkowa to zassaj sobie moze nowe płytki instalacyjne. Moze są porysowane.

#3 Spinacz

Spinacz
  • 7 posts
  • SkądWrocław

Posted 09 March 2008 - 09:03

Więc może być tak że system jest dedykowany do konkretnego modelu ? Szczerze pisząc to nie mam pojęcia jaka jest to wersja... Pobrałem te obrazy płyt z torrenta. Torrent nazywał się w ten sposób - Mac OSX Tiger 10.4, PowerPC(4 CD) Teraz nagrywam kolejną kopię Tigera... podobno działająca na 100% - Zaraz to sprawdzę. Chciałbym kupić oryginała na Allegro, ale muszę mieć pewność że będzie on działał na moim G4, dlatego też pobieram pliki z torrenta.

#4 tskisiu

tskisiu
  • 1255 posts
  • SkądEnschede (NL)

Posted 09 March 2008 - 09:20

będzie działała na 100% (ten w wersji pudełkowej retail, wersja cd jest tylko retail). Po pierwsze spróbuj odpalić komputer z płytą w napędzie i trzymaj "C". Jak nie zadziała to zrób to samo trzymając "alt" (pojawi się bootmenu). Sprawdź też czy masz najnowszy firmware (do ściągnięcia ze strony apple - to jest bardzo ważna rzecz, która może uniemożliwić instalacje OSX na sprzęcie który wyszedł oryginalnie z OS9). Sprawdź czy masz też oryginalne DVD - większość napędów ze sklepu działa, ale niektóre nie bootują.

#5 Spinacz

Spinacz
  • 7 posts
  • SkądWrocław

Posted 10 March 2008 - 18:59

Więc tak... Kopia którą pobrałem z torrenta (4CD) okazała się w połowie działająca. Włożyłem pierwszą płytę do napędu i normalnie się zainstalowała, apple poprosił o druga płytkę... włożyłem i się zainstalowała, problem tyczy się trzeciej płytki... instaluje się do połowy i nagle komunikat o błędnie podczas instalacji... Jabłuszko prosi ponownie o płytę numer 2... włożyłem i się zainstalowała... z trzecią było to samo... wypaliłem ponownie trzecią płytę ale niestety problem ponownie się pojawia.... co może być przyczyną ? Proszę o pomoc :(

#6 kerulet

kerulet
  • 134 posts

Posted 12 March 2008 - 20:26

Spinacz problem jest taki ze masz pirackie oprogramowane ja kupilem tigerka od kolegi za 250PLN a komputer G4 400mhz za 200 :) i wszystko smiga :) po dodaniu ramu :)

#7 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 12 March 2008 - 20:28

Podstawowy system bez dupereli instaluje sie tylko z CD1 i CD2 także odchacz wszelki szajs podczas instalacji aby mieć system a potem go doinstaluj.

#8 Spinacz

Spinacz
  • 7 posts
  • SkądWrocław

Posted 13 March 2008 - 08:42

Kerulet - skoro piszesz, że oryginał będzie działał na 100% to kupię go na allegro :-) Spróbuję jeszcze sposobem Seb235 i jak się nie uda to nie będę sie już męczył...

#9 przemekpiorkowski

przemekpiorkowski
  • 869 posts

Posted 13 March 2008 - 10:10

Spróbuj tak w ogóle jeszcze zaintalować bez OS 9, sformatuj dysk przy instalacji znaczy. A OS X 10.4 Tiger w wersji BOX kupić można i za 130, nie będzie nowy - ale używane pudełko to chyba nie problem, co?

#10 Spinacz

Spinacz
  • 7 posts
  • SkądWrocław

Posted 13 March 2008 - 15:26

przemekpiorkowski : pudełko dla mnie nie jest problemem, najważniejsze, aby płytki nie były zniszczone i żeby bez problemu można było je zainstalować :-) Spróbuję jeszcze sformatować dysk tak jak piszesz... może to coś da...

#11 JacekM3

JacekM3
  • 170 posts
  • SkądWarszawa

Posted 15 March 2008 - 11:07

A OS X 10.4 Tiger w wersji BOX kupić można i za 130, nie będzie nowy - ale używane pudełko to chyba nie problem, co?

Gdzie jest tak tanio? Na Allegro widziałem, że rzadko schodzą poniżej 200 zł. Za 130 sam chętnie bym Box kupił.

Pozdrawiam
Jacek

#12 Spinacz

Spinacz
  • 7 posts
  • SkądWrocław

Posted 05 April 2008 - 07:28

Tiger zainstalowany. Udało mi się pobrać piracką wersję z Torrenta na 4CD i teraz szukam na allegro oryginała :-) Dziękuję wszystkim za pomoc :-)

#13 JacekM3

JacekM3
  • 170 posts
  • SkądWarszawa

Posted 07 April 2008 - 15:07

Gratulacje! To jeszcze napisz co musiałeś zrobić aby poszło ;-) Pzdr Jacek

#14 Spinacz

Spinacz
  • 7 posts
  • SkądWrocław

Posted 08 April 2008 - 07:16

JacekM3 : Właściwie nic skomplikowanego. Miałem cztery obrazy DMG, które nagrałem pod Vistą Ultimate (oczywiście po konwersji na ISO), następnie wkładałem kolejno płytki do Mac'ka i jest ok... wszystko działa jak należy :) P.S. Oryginał już zakupiłem (też na 4CD) :-) Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc :-)

#15 kerulet

kerulet
  • 134 posts

Posted 08 April 2008 - 13:39

Spinacz to gratulacje !! z pewnoscia moge powiedziec ze bedziesz zadowolony z Tygryska :) ja osobiscie bardzo chwale ten system. ps nie zapomnij o aktualizacji do 4.11 ;] pobrac mozna ze strony apple

#16 kamillys

kamillys
  • 854 posts
  • Skądokolice W-wy

Posted 08 April 2008 - 19:12

Mi ostatnio padał napęd DVD, co powodowało błędy w odczytu z płyty i błędy w nagrywaniu na dysk. Pomogła wymiana na inny. Może ta rada komuś się przyda...

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users