Niedawno stałem się szczęśliwym posiadaczem komputerka z pod znaku jabłuszka
Jego konfiguracja jest następująca :
Procesor G4 - 400MHz
Pamięć - 512MB
Dysk - 80GB
Napęd optyczny - DVD
Z komputerem dostałem oryginalny nośnik Mac OS 9.1. Zainstalowałem go bez najmniejszych problemów.
Jako że OS 9.1 jest dość przestarzałym systemem, chciałem go zmienić na Tygrysa....
I od tej części artykułu zaczyna się koszmar.... :sad:
Posiadam Tygrysa na 4 płytach CD - Włożyłem CD1 do napędu i pojawiło się okienko "Updating......" - Chyba chodziło o pulpit... nie doczytałem do końca :/
Następnie pojawiło się okienko Mac OS X - w tym momencie pojawił się wielki rogal na mojej twarzy, lecz zniknął bardzo szybko, ponieważ po kliknięciu jedynego przycisku jaki mogłem kliknąć "Restart", pojawiła się czerwona rączka i następujący komunikat:
"An error occurred. Startup Disk was unable to select the install CD as the startup disk. (-2)"
i z głośnika systemowego Pani przeczytała miłym głosem to co jest napisane wyżej...
Nie wiem dlaczego nie mogę zainstalować tego systemu... dodam że płyta która normalnie uruchamia się pod OS 9.1 nie botuje się.... gdy trzymam przycisk "C" pojawia się komputerek ze znakiem zapytania. Gdy próbuję z Alt'em pojawia się tylko dysk twardy, a gdy włożę płytkę z OS 9.1 pojawia się opcja wyboru CD...
:sad: Proszę o pomoc :sad: