Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

MacBook Pro 14 - brak dźwięku 5.1 Dolby Digital z aplikacji Apple TV

• Please log in to reply
2 replies to this topic

#1 lowend

lowend
  • 3 posts

Posted 20 February 2023 - 16:47

Dzień dobry,

czy jest możliwość przesyłania dźwięku 5.1 Dolby Digital z filmu zakupionego/wypożyczonego w aplikacji TV, odtwarzanego przez MBP, przez złącze HDMI do amplitunera? Niestety, ampli odbiera tylko sygnał PCM 2.0 i jedyne czego się doszukałem w necie, to porada polegająca na użyciu aplikacji MIDI - ale wtedy sygnał chyba jest sztucznie dzielony na wiele kanałów i np. dialogi są słyszane we wszystkich pięciu kanałach. Nie o to chodzi - celem jest przesyłanie dźwięku zgodnie z zakodowanym sygnałem, przez 5 różnych kanałów, a nie rozbicie stereo na 5 kanałów.

W aplikacji VCL wybiera się w opcjach dźwięku Urządzenie dźwiękowe pn. "Nazwa_amplitunera - Kodowane wyjście". Niczego podobnego nie widzę w aplikacji TV.

Any ideas?

Edited by lowend, 20 February 2023 - 16:48.

#2 DanielF

DanielF
  • 5764 posts
  • SkądSiedlce

Posted 20 February 2023 - 17:31

Tu masz podobny temat:https://myapple.pl/f...olby-atmos-jak/

Fallout ...war, war never changes...

#3 lowend

lowend
  • 3 posts

Posted 22 February 2023 - 20:51

No nie bardzo jest na ten temat. W każdym razie - wydawało mi się, że rozwiązaniem może być wybranie opcji "Preferuj AC3 Passtrough", ale jeżeli jest ścieżka 5.1. Dolby Digital, to po wybraniu opcji jak wyżej zamyka się okno z filmem (bez raportowania o błędzie, ale jest to ewidentny błąd i crash aplikacji). Natomiast ścieżka, która jest tylko AAC (np. polski lektor), działa i nie dochodzi przy jej odtwarzaniu do wywalenia się aplikacji, niezależnie czy wybieram "Preferuj AC3 Passtrough" czy nie.

Ot, cuda Apple.

Edited by lowend, 22 February 2023 - 20:54.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users