Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Czy iMac z M1 będzie dobry do montażu filmów?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 zbychu_ze_zbychowa

zbychu_ze_zbychowa
  • 10 postów

Napisano 16 lutego 2023 - 22:38

Hej!

Długo się zastanawiałem czy pisać ale co mi tam - spróbuję ;)
Naoglądałem się sporo filmów na YT ale stwierdziłem, że i tak jednak muszę zapytać.

Od jakiegoś czasu planuję zakup iMaca M1 z 2021. Liczyłem na jakaś nowa wersje w 2022 roku albo na początku 2023 z M2 ale zgodnie z plotkami na razie nic się nie szykuje, a mnie już trochę serce ciśnie aby pozbyć się starego stacjonarnego PC i wziąć iMaka. Żeby jeszcze bardziej wniknąć w ten ekosystem co ułatwiłoby mi trochę życie.

I tu pojawia się pytanie - czy iMac udźwignie montaż filmów? Filmów 4K. Oczywiście myślę o 8 rdzeniowym CPU i GPU oraz 16gb ramu.
Chodzi o filmy z wyjazdów/urlopów. Materiału w 4K z iPhone czy GoPro mam często około 2h (albo nawet ponad 2h) z czego montuję film o długości 20-40 minut.
Przykładowo - wrzucam na oś czasu z 500 małych klipów (przeważnie 4K) po 5-15 sekund, przycinam je, obracam, kadruję i finalnie wychodzi mi 20 minutowy film z podkładem muzycznym. Jest to taki "niedzielny" montaż filmu.

Obecnie montuję w Adobe Premiere Pro na PC ale po przesiadce na iMaca chciałbym używać Final Cuta.

W jednej z recenzji ktoś mówił, ze „taki iMac ogarnie montaż filmów 4K do 20 minut”. Co mógł mieć na myśli? W sensie, ze nie ma co wrzucać tam klipów dłuższych niż 20 min bo nie uciągnie tego? Czy mówił już o renderowaniu filmu?
Mój 10 letni PC obecnie bez najmniejszego problemu mieli moje długaśne filmy. Oczywiście render trwa pół dnia ale nie spieszę się ;) Sama edycja jest bardzo płynna.

I gdyby nie ta wątpliwość czy taki iMac przyda mi się do rzeczy, do której ma mi służyć, to już dawno bym go wziął albo spisał na straty. A tak, bez możliwości jakiegokolwiek przetestowania, cały czas gdybam jakby to było. Czy kupować, czy czekać na iMaca z M3…

A nie wyobrażam sobie wydać 10k zł aby przede wszystkim kleić sobie filmy z wycieczek, a się okazuje ze przy materiale ponad 2h komputer się krztusi i tyle z montażu :/

Będę bardzo wdzięczny jak przebrniecie przez te ścianę tekstu i doradzicie mi czy jest sens brania tego sprzętu czy lepiej czekać (pewnie z rok) na nowszy model.

Dzięki!

PS. Jeśli uważacie, że niestety ale taki iMac nie pociągnie tego to co polecacie w zamian? Myślałem o mac mini ale to już więcej kabli, możliwe że więcej wydatków. A jako, że przez najbliższe dobre kilka lat nie planuję montować żadnych bardziej spektakularnych filmów to myślę, że taki iMac byłby ze mną na długo - jeśli oczywiście spełniałby moje główne kryterium czyli bezproblemowy montaż ww. filmów.

#2 winmaciek

winmaciek
  • 6 891 postów
Napisano 16 lutego 2023 - 23:02

Jak to bez możliwości przetestowania? Możesz sobie zamówić przez stronę Apple i testować 2 tygodnie. Trial Final Cuta też jest. 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#3 zbychu_ze_zbychowa

zbychu_ze_zbychowa
  • 10 postów

Napisano 16 lutego 2023 - 23:21

Jak to bez możliwości przetestowania? Możesz sobie zamówić przez stronę Apple i testować 2 tygodnie. Trial Final Cuta też jest.

A to nie wiem, ze tak mogę :( Dobrze wiedzieć! Pomyślę o tym.

Ale tak czy inaczej bardzo miarodajna byłaby opinia kogoś kto również używa iMaca do podobnych działań. Bo testowanie przez kilka dni może mnie zauroczyć, a po okresie testów dopiero przejrzałbym na oczy ;)

Więc bardzo proszę o opinie.

#4 Chris87

Chris87
  • 31 postów

Napisano 17 lutego 2023 - 03:23

Bierz śmiało. W swoim czasie sporo montowałem - w tym zawodowo. Filmy robione przeze mnie można spotkać na niektórych kanałach technologicznych. I powiem tak: przejście z Maka na Intelu do Maka z M1...to był nowy świat. Czasy moich renderów skróciły się o 90%. I nie żartuję. Natomiast sam M1 mocno zaskoczył wszystkich, jak dobrze radzi sobie z 4K.

Dzisiaj montuję już mniej, bo nie mam na wszystko czasu. Ale nadal uważam, że przejście na M1 było słuszne. Oczywiście dzisiaj, po 1,5 roku z tym procesorem, mocno już się z nim obyłem. Uważam, że na moje potrzeby, śmiało zostanę na M1 jeszcze ze 3 lata. Ale dawał radę w 4k. Niemniej wiadomo, że montaż to różne rzeczy - montaż montażowi nierówny. Nawet M1 i M2 można docisnąć różnymi transformacjami, efektami, color gradingiem itd. Tym bardziej skomasowanymi w jednym czasie (ale to już inne formy wideo - bardziej segment Pro, a wszystko ma gdzieś ma swoje limity). Niemniej mnie - nie zdarzyło się tak docisnąć tego procesora.

Także śmiało mogę polecić ten procesor, bo tym bardziej "niedzielny montaż" mu nie straszny. Myślę, że będziesz zaskoczony jak dobrze to działa :) Możliwe, że moje doświadczenia są tak dobre, ponieważ korzystam z Final Cut Pro. Użytkownicy zewnętrznych pakietów jak Adobe czy DaVinci pewnie nie mają tak dobrze. Wątpię, aby były zoptymalizowane specjalnie pod procesory M+, tak jak FCP (który nawet na Intelu działał znacznie lepiej niż słynny pakiet Adobe).

Inna sprawa, że sam myślałem ostatnio o iMaku (personalnie używam Maka Mini). Niemniej cenowo iMac oraz Mac Studio stoją tak blisko siebie - że raczej szedłbym w Maka Studio. Apple wyceniło te komputery zbyt blisko siebie, przez co iMac traci sens. Szczególnie pod kątem montażu wideo. Dokładając jeszcze trochę, Mac Studio ma procesor M1 Max i 32GB RAM.

Użytkownik Chris87 edytował ten post 17 lutego 2023 - 03:30

#5 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 888 postów

Napisano 17 lutego 2023 - 08:49

Jedyną zaletą iMaca jest wygląd - all in one. Jak masz dobry monitor to mac mini M2 da ci więcej i taniej. A mini m2 pro da za ppdobną kasę aż za dużo. Wiele zależy od Workflow. Np, m2 ma sprzętowe wsparcie prores. 

#6 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 066 postów
Napisano 17 lutego 2023 - 09:06

To prawda. Mini M2 lub M2 Pro to korzystniejszy wybór.

#7 zbychu_ze_zbychowa

zbychu_ze_zbychowa
  • 10 postów

Napisano 17 lutego 2023 - 12:43

Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Wielkie dzięki: @Chris87, @WojtekWojtek, @MikolajMaciejko! To już bardzo mi rozjaśniło obraz.

Oczywiście wiem, ze wybór maca mini z nowszym procesorem to lepszy wybór ale w moim przypadku - gdy nie posiadam dobrego monitora - to jeśli chodzi o wydane pieniądze to już większej różnicy nie ma czy to iMac czy Mini+monitor.

Tak jak pisałem - najbardziej zależy mi na tym aby komputer ogarną edycje wideo w zakresie „filmów urlopowych” (bez ProRe ani skomplikowanych edycji) oraz był kompaktowy na biurku. Jeśli iMac 2021 będzie mi kleił filmy to przez 10 lat pewnie chętnie będę go użytkował. Do sporadycznego grania mam konsole a mobilnie działam na MacBooku. A teraz po prostu chciałem już zrezygnować z PC na rzecz czegoś od Apple.

Czyli, podsumowując - iMac jest dobrym wyborem dla mnie? M2 byłby z pewnością lepszy ale iMac z M1 wystarczy na lata do moich potrzeb?

Dzięki, dzięki, dzięki!

#8 Chris87

Chris87
  • 31 postów

Napisano 17 lutego 2023 - 13:25

Myślę, że wystarczy. Jak wspomniałem - montuję od solidnych kilku lat, w tym komercyjnie. Moje filmy latają po YT na kanałach tech. I nie zdarzyło się, abym zajechał procesor - szczególnie w Final Cut Pro. Pewnie ktoś używający DaVinciego czy Adobe miałby inne zdanie, ale to zewnętrzne pakiety (Adobe jako ostatnie ogarnęło w ogóle wersję na M1, przez długi czas leciało to na warstwie Rosetta 2...). Ale nawet gdyby się zdarzyło, że dociskasz jego możliwości, to przecież od czego są proxy  :) 

Także uważam, że iMac na M1, śmiało wystarczy do niedzielnego montażu (i nie tylko takiego). To absolutnie fenomenalny procesor i nawet Apple miało z tym problem, bo zaczęli z takiego poziomu, że procesor M2 już taką rewolucją nie był.  Nawet bym powiedział, że tuż po premierze M2, branża jeszcze bardziej doceniła M1. Sam myślałem o przesiadce na iMaca, bo to zintegrowana konstrukcja - póki nie odkryłem, że w podobnej cenie jest Mac Studio.

Ogólnie - tak, M1 powinien dać radę. Jest na tyle zwinny, że gdybym dzisiaj zmieniał maszynę, to niekoniecznie na M2 - zmieniłbym tylko na M1 Pro lub Max, bo to fenomenalna rodzina procesorów. Czego chcieć więcej. W miarę chłodne, dobra kultura pracy, wydajne, oszczędne energetycznie.

#9 zbychu_ze_zbychowa

zbychu_ze_zbychowa
  • 10 postów

Napisano 18 lutego 2023 - 08:39

Wielkie dzięki :) W takim razie zdecyduje się na zakup!

#10 Sprytny Zbyś

Sprytny Zbyś
  • 22 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 16 marca 2023 - 09:02

Wielkie dzięki :) W takim razie zdecyduje się na zakup!

I jak wrażenia ? stoję przed podobnym wyborem - na co się zdecydowałeś i jak to wyglądało cenowo ? Jesteś zadowolony ?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych