Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Pro 2019 15/16 czy MacBook Air M1/M2 - lekcje online

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 aames

aames
  • 6 postów

Napisano 15 lutego 2023 - 09:43

Dzień dobry, poszukuję komputera dla syna który uczy się zdalnie i w 90% czasu komputer jest potrzebny do uczestniczenia w lekcjach online (video konferencja).
Obecnie korzystamy ze starej 13tki i to co najbardziej przeszkadza to prędkość działania, chwilowe zawieszenia i bardzo często włączające się chłodzenie. Jednak to sprzęt, który ma już sporo lat i domyślam się, że każdy z poniższych będzie lepszy, jednak chciałbym dokonać dobrego wyboru.

Waham się pomiędzy starszym ale większym 16'' Intel Core i7 32 GB, a młodszym i mniejszym Airem z procesorem M1 lub M2.
Głównie chodzi mi o wydajność, czy air poradzi sobie z ciągłą pracą podczas lekcji online (?)

Pomyślałem również, że w razie zakupu mniejszego komputera dokupiłbym synowi jeszcze monitor i klawiaturę, także podczas nauki komputer byłbym pewnie w podstawce.

Mój budżet to około 6-6.5, raczej nieprzekraczalny.

Dziękuję i pozdrawiam.

#2 Ernest05

Ernest05
  • 829 postów
Napisano 15 lutego 2023 - 10:05

Apple silicon czyt. m1/m2 niszczy wydajnościowo poprzednie procesory intela. Nie ma nad czym się zastanawiać, bierz air'a z 16gb RAM :)

#3 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 067 postów
Napisano 15 lutego 2023 - 10:25

Tylko Air z M1/2. Na luzie sobie poradzi nie tylko z tym.

#4 aames

aames
  • 6 postów

Napisano 15 lutego 2023 - 10:46

Super, dziękuję za pomoc. Brać pod uwagę jedynie 16GB czy 8 nadal będzie w porządku?
A jeśli chodzi o M1/M2, będę odczuwał jakaś znacząca poprawę na korzyść młodszego procesora?

#5 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 067 postów
Napisano 15 lutego 2023 - 10:50

Super, dziękuję za pomoc. Brać pod uwagę jedynie 16GB czy 8 nadal będzie w porządku?
A jeśli chodzi o M1/M2, będę odczuwał jakaś znacząca poprawę na korzyść młodszego procesora?

Do lekcji online, 8GB raczej na dziś wystarczy, ale jeśli chcesz kupić komputer na nieco dłużej i bardziej perspektywicznie, to 16GB jest zdecydowanie warte rozważenia.

Nie odczujesz istotnej poprawy wydajności między M1 i M2. Różnice między Air z M1 i M2 dotyczą głównie zmian konstrukcyjnych (obudowa, ekran, złącza). Niemniej, są to zmiany istotne i jeśli budżet pozwala, to warto pomyśleć nad M2.

Użytkownik Mikołaj Maciejko edytował ten post 15 lutego 2023 - 10:59

• MiL lubi to

#6 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 888 postów

Napisano 15 lutego 2023 - 15:07

M1 z 16G to cena jak M2 z 8G. Jak pieniądz się liczy to M1. Oszczędności można przeznaczyć na zewnętrzny monitor albo iPada. Moja córka przejechała COVID i zdalną naukę na samym iPad. Ja zdalną pracę (co podobne do szkoły) robię na M1 a żona na M2 i wiemy, że nie ma istotnej różnicy. Na pewno nie w wydajności. Może kamerka w nowym lepsza. 

#7 aames

aames
  • 6 postów

Napisano 15 lutego 2023 - 17:51

Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Trochę mi się rozjaśniło:)
Budżet oczywiście ma znaczenie, ale chciałbym aby komputer starczyło na kolejne kilka lat, wiec raczej zdecyduje się na M1 ale z większym ramem, choć niektórzy piszą że różnica pomiędzy 8 a 26 nie jest aż tak zauważalna. Pozdrawiam.

#8 MC_

MC_
  • 6 937 postów

Napisano 15 lutego 2023 - 18:18

Dzisiaj może nie jest bardzo zauważalna, ale z czasem się pojawi.

Ja kupiłem w grudniu M2 z 16GB RAM w dobrej cenie (6.800 zł) i przy rozprawach w trybie zdalnym działa bez nagrzewania się, a trwają one czasami po 3-4 godziny.

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#9 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 067 postów
Napisano 15 lutego 2023 - 18:25

Dzisiaj też zauważalna, tylko nie zawsze dostrzegalna w postaci "mulenia" sprzętu. To się dzieje odrobinę pod maską. Brak RAM-u kompensowany jest plikiem wymiany na dysku SSD i to nawet w zwykłych, biurowych zastosowaniach. To wpływa niekorzystnie na żywotność dysku.

#10 winmaciek

winmaciek
  • 6 900 postów
Napisano 15 lutego 2023 - 19:15

Oddzielną sprawą jest jakość oprogramowania do współpracy z innymi zdalnie. Taki Skype na przykład ma ostatnio jakiś wyciek pamięci i pod koniec półtoragodzinnej rozmowy mam coś w okolicach 15-16 GB zużycia RAM-u. 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#11 MC_

MC_
  • 6 937 postów

Napisano 15 lutego 2023 - 19:34

Sady powszechne używają zazwyczaj jakiegos jitsy meet i dziala to różnie. W sensie jakosci połączenia, ale to raczej kwestia wrocławskich serwerów.
Najlepiej dzialaja w WSA, ale tam nie mam zbyt czesto spraw.

#12 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 067 postów
Napisano 15 lutego 2023 - 20:59

Sady powszechne używają zazwyczaj jakiegos jitsy meet i dziala to różnie. W sensie jakosci połączenia, ale to raczej kwestia wrocławskich serwerów.
Najlepiej dzialaja w WSA, ale tam nie mam zbyt czesto spraw.

Nie wiem, na ile te informacje będą przydatne dla autora wątku i jego syna.

#13 MC_

MC_
  • 6 937 postów

Napisano 15 lutego 2023 - 21:20

Zawsze moga byc strona jakiegos postępowania :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych