Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Trening Bieg na nartach - potrzebna pomoc w ustaleniu dobrego treningu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 pablokoguto

pablokoguto
  • 200 postów
  • SkądNowy Sacz, Poland

Napisano 08 lutego 2023 - 14:42

Cześć dość długo biegam na nartach i chodzę po górach na nartach.  Mam apple watcha 7

Chciałbym używać oryginalnych treningów lecz niestety bieg narciarski jest tak skonstruowany że nie liczy dla mnie kluczowych wartości jak dystans i zapis gps,

próbowałem Biegu lub wędrówki ale te odczyty to jakoś naprawdę dziwna sprawa, na przykładzie :

trasa ta sama od lat liczy 7,2 km w górę i tyle samo w dół,  przy wejściu w góre na nartach policzyło mi 8,5 km czyli zawyżyło, a przy zjedzie zaniżyło, pokazało dodatkowo 4km całość pokazało 12 ,5 km  a

powinno pokazać 14,5 km w dół mniej machałem rękoma i poruszałem sie znacznie szybciej.

dopiero dane które zaciągnęła sobie strava pokazało realny dystans

muszę zacząć używać zewnętrznych aplikacji jak Strava która ma nawet dedykowaną formę treningu jak Backcountry, - chodzenie po terenie na nartach,  a wolał bym jednak zostać przy oryginalnej, szkoda ze tworząc wlany trening apple ograniczało dystans jako jedną z miar, proszę o poradę jak ktoś ma doświadczenie w temacie, bo zostaje mi chyba trening rower ^_^ by dystans sie liczył realnie 

Załączone pliki

#2 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 888 postów

Napisano 08 lutego 2023 - 17:31

Mam ten sam problem - bardzo mało aplikacji wspiera skitury. Jak trasa jest z jednym przepięciem, to podchodzę w treningu wędrówka, a po zdjęciu fok zmieniam na zjazd narciarski. To, że bieg narciarski nie liczy odległości to czysty idiotyzm ze strony Apple. Może nie mają tam śniegu i nie wiedzą, że to nie bieg w miejscu.

Używam też różnych aplikacji trzecich. Straty, z uwagi na charakter społecznościowy nie lubię. A chcę mieć zapisany puls, wysokość, odległość i tempo. Skitury ma  Bergfex Turen - liczy wszystko jak trzeba, ale u siebie - do Zdrowia większość danych nie trafia. Lubię Workoutdoors, bo choć nie ma skiturów, to pokazuje dużo danych i bardzo praktyczną mapę (na tyle praktyczną, by w zamglonym lesie trzymać znaleźć most). Jak kto znajdzie ideał, to bardzo proszę. Podobny problem mam z rowerem enduro - żeby aplikacja odliczała podjazdy wyciągiem (choćby ręcznie).

#3 pablokoguto

pablokoguto
  • 200 postów
  • SkądNowy Sacz, Poland

Napisano 09 lutego 2023 - 10:49

Druga sprawa to podejście Apple do branży sportowej w zegarkach. Chcą być w sektorze pro w stylu Garmin a ich aplikacja Fitness i zapisy z treningów to jakieś nieprzydatne obrazki jpg, podstawowa wartość jaka jest import pliku gpx jest nie możliwy. To niesamowity błąd, wiadomo że Apple Watch to nie zagadek sportowy i Apple udostępnia dane dla firm 3, ale ultra mianowany jest do zegarka sportowego z którego nie jesteśmy w stanie udostępnić zapisu z treningu naprawdę wygląda to bardzo słabo.

Rozumiem dedykowane dyscypliny w treningach, ale nie rozumiem dlaczego jest opcja stworzenia sobie własnego treningu jako inny który jest b ograniczony jak chodzi o odczyty miar,
Zdrowy rozsądek podpowiada, by wymienić na coś bardziej praktycznego
Zostaje bo to kwestia symbiozy systemu ehhh

#4 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 888 postów

Napisano 09 lutego 2023 - 11:35

Jest jedna cecha Apple Watch, która jest przewagą nad Garminem czy Polarem - mnogość dedykowanych aplikacji. Dobre aplikacje przenoszą dane do zdrowia i aktywności. Przykładem są apki narciarskie - Skitracks i Slopes. I jest też masa turystycznych. Jest tego dużo i wiele jest lepszych niż apple. Wspomniane Workoutdoors jest super bogate.

#5 k2002

k2002
  • 10 postów

Napisano 09 lutego 2023 - 12:28

Podobny problem mam z rowerem enduro - żeby aplikacja odliczała podjazdy wyciągiem (choćby ręcznie).

Do enduro może Bike Tracks się sprawdzi?

Użytkownik k2002 edytował ten post 09 lutego 2023 - 12:30

• WojtekWojtek lubi to

#6 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 888 postów

Napisano 09 lutego 2023 - 12:42

Do enduro może Bike Tracks się sprawdzi?

Już kupiona. Śnieg zejdzie to protestujemy. Dzięki.

A na skitury to będę testował Skitracks - tu jest i Ski Touring i Ski Mountaineering - Akurat nie mam wycieczek nią zapisanych, ale mam dni zjazdowe na nartach i do Aktywności przechodzą mapy, tętno i kalorie. Z drugiej strony fajnie się sprawdza apka, która na zagarku pokazuje mapę. Ostatnio szliśmy przez las na przełaj - warunki nie pozwalały iść prosto na azymut i mapka bardzo ułatwiała trafienie do celu - bez wyciągania telefonu z kieszeni.

.

#7 pablokoguto

pablokoguto
  • 200 postów
  • SkądNowy Sacz, Poland

Napisano 12 lutego 2023 - 22:47

Zawody narciarstwa biegowego w Ustrzykach Dolnych na 5 km, trening Na zegarku bieg cel otwarty
Nie policzył zjazdów Strava też tak odczytała
Wiec muszę użyć trening rower by pokazało dystans i Max prędkość ehhh Apple niedopracowane to bardzo

#8 pablokoguto

pablokoguto
  • 200 postów
  • SkądNowy Sacz, Poland

Napisano 16 lutego 2023 - 07:31

Testy pokazały że tylko trening „Rower” sprawdza się na bieg narciarski ehhhh
Czy to nie głupie w tych czasach nikt tego nie sprawdza

#9 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 888 postów

Napisano 16 lutego 2023 - 17:11

A jednak dziś skusiłem się na test aplikacji Footpaths na wycieczce skiturowej. Zaleta - fajnie zrobione planowanie trasy i nawigacja po niej w trakcie. Widać na żywo ile podejścia za nami, ile zostało. Widać czytelnie dokładną mapę, dla planowanej wycieczki można pobrać mapę off-line. Ale mimo, że planowanie jest dla nart skiturowych, to na zegarku nie można wybrać takiego treningu. Co ciekawe - przy rejestracji trasy w trakcie nawigacji do zdrowia przenoszą sią dane tętna (bez stref), mapa, kalorie - sporo - ale w apikacji nie mogłem znaleźć tego zapisu. Natomiast dla rejestracji bez nawigacji aplikacja pokazuje sporo ciekawych informacji. Ogólnie - do planowania i nawigacji - super. Do treningu - szukam dalej.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych