Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Nakładka na klawiaturę do MacBook Pro 14 M1

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 pino22

pino22
  • 359 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 05 lutego 2023 - 15:08

Witam wszystkich :) Mam nadzieję, że to odpowiednie miejsce na poniższy post.

Czy ktoś z Was używa jakieś nakładki na ochronę klawiatury? Od wielu lat używam różnych MacBook-ów i pomimo niezwykłej dbałości o "czyste palce" zawsze jakiś zatłuszczenia na klawiszach pozostają. To niezwykle wkurza. Niebawem dojdzie do mnie MacBook Pro 14 M1 i chcę zakupić jakąś nakładkę żeby tych zatłuszczeń się nie doczekać.

Mam dwa pytania: 1) Czy jest to bezpieczne dla monitora przy zamykaniu klapy? Czy ktoś poleci jakiś konkretny model takiej nakładki, którą sam używał i sobie chwali?

Będę wdzięczny za opinie.

 MacBook Pro 14,2"  M1 Pro, 512 GB/16GB Silver  iPhone 13 Pro 128GB Gold

#2 pino22

pino22
  • 359 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 13 lutego 2023 - 14:54

Trochę dziwi mnie taka cisza. Nikt nie używa nakładki na klawiaturę? 

#3 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 066 postów
Napisano 13 lutego 2023 - 14:59

Nie wiem, czy nikt, ale ja nie używam. Nie wiem, po co miałbym to robić. Jak się coś zabrudzi na tyle, że zaczyna mi to przeszkadzać, to biorę wilgotną ściereczkę i czyszczę. Nie oczekuję też tego, że sprzęt, którego używam po 10 godzin dziennie będzie wiecznie wyglądał, jakby właśnie został wyjęty z pudełka. Oczywiste jest, że się w pewnym stopniu z czasem zużywa, jak każda inna rzecz.

• cooper69 lubi to

#4 pino22

pino22
  • 359 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 15 lutego 2023 - 23:57

Masz rację. Gdy się używa to wygląd musi się zmieniać. Tylko są osoby takie jak ja, że gdy widzę na klawiaturze lekkie ślady/zatłuszczenia to mnie szlag trafia

Poza tym jak odsprzedaję po 2-3 latach to zawsze chcę oddać w jak najlepszym stanie.

Ciekaw jestem czy mocno spada komfort użytkowania z taką nakładką? Oraz czy nie uszkodzi mi to ekranu? 

#5 mar88

mar88
  • 91 postów

Napisano 16 lutego 2023 - 08:37

Masz rację. Gdy się używa to wygląd musi się zmieniać. Tylko są osoby takie jak ja, że gdy widzę na klawiaturze lekkie ślady/zatłuszczenia to mnie szlag trafia

Poza tym jak odsprzedaję po 2-3 latach to zawsze chcę oddać w jak najlepszym stanie.

Ciekaw jestem czy mocno spada komfort użytkowania z taką nakładką? Oraz czy nie uszkodzi mi to ekranu? 

Hej, znajoma używała nakładki na klawiaturę silikonowej (takiej cieniutkiej) i niestety cały czas zostawia ślady odbicia nakładki na monitorze... Kolega wyżej ma racje, wystarczy przetrzeć wilgotną szmatką i po kłopocie.

• cooper69 lubi to

#6 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 066 postów
Napisano 16 lutego 2023 - 09:42

Masz rację. Gdy się używa to wygląd musi się zmieniać.

Niby przyjmujesz ten oczywisty fakt do wiadomości, ale w następnych zdaniach go jednak odrzucasz:

Tylko są osoby takie jak ja, że gdy widzę na klawiaturze lekkie ślady/zatłuszczenia to mnie szlag trafia

Po prostu sprzęt warto od czasu do czasu wyczyścić, tak samo jak okna czy kibel.

Jasna sprawa! Zawsze, jak kupuję samochód, to nakładam na fotele takie specjalne folie, żeby komuś, kto będzie tym samochodem jeździł po mnie, zrobić dobrze.  ;) 

Ciekaw jestem czy mocno spada komfort użytkowania z taką nakładką?

Trochę podobnie, jak seks z gumką. Niby w dalszym ciągu przyjemnie, ale jednak różnica uwiera.

Oraz czy nie uszkodzi mi to ekranu?

Na dwoje babka wróżyła.

Użytkownik Mikołaj Maciejko edytował ten post 16 lutego 2023 - 09:53

• mar88 lubi to

#7 pino22

pino22
  • 359 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 20 lutego 2023 - 17:07

Hehehe...dzięki Panowie za informację. Trochę się uśmiałem (bez szydery) bo czyszczę klawiaturę kilka razy w miesiącu. Czasem wilgotną szmatką, rzadziej specjalnymi szmatkami nasączonymi 70% roztworem alkoholu izopropylowego (Clorox - polecany przez Apple). I generalnie klawiatura jest czysta tylko są takie pewne "tłustawe ślady" które i tak zostają (szczególnie prawa strona spacji, i niektóre często używane literki).

Zobaczę...może zakupie jakąś nakładkę. Jednak komfort pisania jest najważniejszy. A jeśli jeszcze jakieś ślady na ekranie...brrrr ;((

#8 Chris87

Chris87
  • 31 postów

Napisano 23 lutego 2023 - 13:17

Jeśli chodzi o różne nakładki na klawiatury - pamiętajcie o rozwadze. Była przez chwilę aferka, że ludziom pękały matryce (chyba po premierze procesora M1?).

Powodem były często nakładki na klawiaturę, tudzież zaślepki na kamerki. Ponieważ designersko po zamknięciu klapy matrycy, nie ma tam zbyt wiele miejsca. Dlatego jakieś grubsze nakładki mogą powodować dodatkowe naprężenia. Więc lepiej wybierać cieniutkie nakładki - tak dla bezpieczeństwa  ;)

• pino22 lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych