Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Tworzenie dzwonków dla iPhone & iPod

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
195 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Tworzenie dzwonków dla iPhone & iPod (0 użytkowników oddało głos)

1. Fajnie wkońcu długie dzwonki (1 głosów [25.00%] - Zobacz)

Procent z głosów: 25.00%

2. do bani poco to komu (3 głosów [75.00%] - Zobacz)

Procent z głosów: 75.00%

3. nie mam jeszcze iPhone (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 lutecki

lutecki
  • 3 315 postów

Napisano 15 grudnia 2007 - 10:02

Niniejszy tutorial przeznaczony jest dla osób posiadających telefon z firmware 1.1.2, iTunes 7.5 (lub wyższym) oraz GarageBand 4.1.1 (lub wyższym).

1. Uruchomienie GarageBand
Uruchamiamy program GarageBand i wybieramy Create New Podcast Episode. Wpisujemy nazwę naszego projektu, wybieramy miejsce gdzie ma zostać zapisany i wciskamy przycisk Create. (zobacz zrzut ekranu)

2. Importowanie muzyki
Importujemy do projektu plik muzyczny który ma być naszym przyszłym dzwonkiem poprzez przeciągnięcie pliku (z prawej kolumny, z okna Findera itd.) do jednej ze ścieżek programu. (zobacz zrzut ekranu)

3. Send to Ringtone
Musimy z menu Share wybrać opcję Send Ringtone to iTunes, aby aktywować linię czasu umożliwiającą nam przycięcie dzwonka do wymaganego czasu. (zobacz zrzut ekranu)

4. Przycinanie do max. 40 sekund
Dzwonek musi mieć maksymalnie 40 sekund, więc "markujemy" fragment który ma zostać przekształcony w ringtone. Wykonuje się to przeciągając oraz rozciągając z jedną i w drugą stronę żółtego paska który pojawił się nad ścieżkami. Wszystkie ścieżki znajdujące się w obszarze tej linii będą dzwonkiem. (zobacz zrzut ekranu)

5. Przesyłanie dzwonka do iTunes
Jeśli już wszystki ładnie sobie ustawiliśmy, a nasz zaznaczony fragment nie przekracza 40 sekund możemy ponownie wejść do menu Share i wybrać Send Ringtone to iTunes, aby fragment się skonwertował i został wysłany do iTunes. Znajdziemy go w dziale Ringtones w lewej kolumnie. Możemy teraz wykonać synchronizację telefonu. Dzwonek zostanie przesłany i znajdziemy go w Settings > Sounds > Ringtone w dziale Custom.(zobacz zrzut ekranu)

DODATKOWO: 6. Dodanie Fade In oraz Fade Out
Możemy dodać efekt podgłośnienia na początku dzwonka oraz wyciszenia na końcu w celach czysto estetycznych. Niestety, nie mam w tej chwili czasu, aby to wytłumaczyć :) Zobaczcie sobie zrzut i może zrozumiecie o co chodzi :) (zobacz zrzut ekranu)
  • goodboy lubi to

#2 MRCOFFEE

MRCOFFEE
  • 463 postów

Napisano 17 grudnia 2007 - 22:12

Wszystko ladnie pieknie tylko dzwonki nie chca sie zsynchronizowac z iPhonem. iTunes twierdzi ze nie nie moga byc w nim odtwarzane Pozdro ---- Mam 1.1.1 i to jest chyba powod :((((

#3 zioper

zioper
  • 261 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 18 grudnia 2007 - 00:14

Wiec MRCOFFEE pozostaje ci iToner ;)

#4 LoBo

LoBo
  • 3 695 postów

Napisano 19 grudnia 2007 - 16:03

Nie wiem po co tyle kombinowania:

Oto szybszy i prostszy sposób::

Wymagania

- iTunes 7.5 [na innych nie próbowałem] - iPhone 1.1.2
- iTunes 7.6 i iPhone 1.1.3 [dzięki danki]

W iTunes klikamy raz na utwór w naszej bibliotece, następnie prawy przycisk i Przekształć zaznaczenia na AAC, po skonwertowaniu prawy przycisk myszy na nowym pliku i Pokaż w Eksploratorze Windows, zmieniamy rozszerzenie z m4a na m4r i wrzucamy do iPhona do katalogu /Library/Ringtones

W ten oto sposób mamy dznowek jaki długi chcemy :)

Dzwonek wgrany tym sposobem nie pokaże się jako "własne dzwonik" tylko zostanie dodany do listy dzwonków istniejących. Nazwa będzie identyczna z nazwą naszego pliku.

#5 IronMar

IronMar
  • 12 postów

Napisano 31 grudnia 2007 - 19:17

Witam Po przeczytaniu tego postu mam takie pytanie ponieważ się uczę w tej dziedzinie a napisałeś że trzeba przerobić do rozszerzenia mp3r czy jakoś :) ok wszystko mam zrobione ale później piszesz że cytuję "wrzucamy do iPhona do katalogu /Library/Ringtones" jak to zrobić opisz to dokładnie bo jestem laikiem dzięki ..... :)

#6 LoBo

LoBo
  • 3 695 postów

Napisano 01 stycznia 2008 - 14:52

Witam

Po przeczytaniu tego postu mam takie pytanie ponieważ się uczę w tej dziedzinie a napisałeś że trzeba przerobić do rozszerzenia mp3r czy jakoś :) ok wszystko mam zrobione ale później piszesz że cytuję "wrzucamy do iPhona do katalogu /Library/Ringtones" jak to zrobić opisz to dokładnie bo jestem laikiem dzięki ..... :)

połącz się np WinSCP z iPhonem i wgraj... albo nie bo to troche zajmie, pytania co to WinSCP i itp :P:P,

uzyj programy iPhoneBrowser, podłącz iPhone i wgraj do katalogu [przeciagnij plik do katalogu]

#7 wakoman

wakoman
  • 962 postów
  • SkądMiami, Gdynia

Napisano 04 stycznia 2008 - 22:54

iTunes 7.5 [na innych nie próbowałem]

Na iTunes w innej, niż 7.5 wersji metoda ta nie działa!

W razie problemów tutorial wraz z screenshotami, ANG. (trochę łatwiejszy, choć podobny sposób jaki przedstawił lobo):

http://freeitunesrin...e.blogspot.com/

Pozdrawiam!
  • Remik lubi to

#8 Psiaku

Psiaku
  • 74 postów

Napisano 05 stycznia 2008 - 00:09

przed chwilą sprawdziłem metode od lutecki i wszystko działa jak należy! właśnie zrobiłem swój pierwszy dzwonek.prosta sprawa - polecam :)

#9 Nitay

Nitay
  • 28 postów
  • SkądWawa

Napisano 08 stycznia 2008 - 14:57

połącz się np WinSCP z iPhonem i wgraj... albo nie bo to troche zajmie, pytania co to WinSCP i itp :P:P,

uzyj programy iPhoneBrowser, podłącz iPhone i wgraj do katalogu [przeciagnij plik do katalogu]

Sprawdziłem metodę LoBo i świetnie działa na WinSCP nic nie dało przerzucenie plików były nie widoczne a na iPhoneBrowser poszło od razu
Polecam!!!

#10 Strusio

Strusio
  • 140 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 stycznia 2008 - 14:02

Witam Moim skromnym zdaniem najlepszą metodą ustawiania własnych dzwonków w iPhonie z softem 1.1.2 jest instalacja z Instalera programu SendSong a potem wybranie z listy utworu który ma być dzwonkiem zatwierdzenie Set Ringtone i to wszystko. Jeszcze w setings/Sounds wybranie naszego kawałka który pojawił się na samej górze w Custom i obowiazkowo restart ( wyłaczenie i właczenie iPhona ). Prawda że proste i mozliwe zawsze nawet bez dostepu do komputera pod warunkiem że mamy utwór na dysku iPhona. Pozdrawiam

#11 Nick

Nick
  • 273 postów
  • SkądWadowice

Napisano 12 stycznia 2008 - 14:26

Zamiast używać WinSCP można po prostu przeciągnąć stworzony przez nas dzwonek (.m4r) do zakładki "Dzwonki" w iTunes. A następnie ustawić synchronizację tych dzownków.

#12 cza_gda

cza_gda
  • 430 postów
  • Skądgdansk

Napisano 24 stycznia 2008 - 23:05

uzylem garageband z ilive ;07 a itunes 7,6 no i jest w dziale dzwopnki , al jeszcze z iphonem nie schynchronizowlem ale tne moj dzwonek ma oryginany czas

#13 danki

danki
  • 133 postów
  • SkądWien/Bialystok

Napisano 29 stycznia 2008 - 12:58

Wymagania

- iTunes 7.5 [na innych nie próbowałem]
- iPhone 1.1.2

W iTunes klikamy raz na utwór w naszej bibliotece, następnie prawy przycisk i Przekształć zaznaczenia na AAC, po skonwertowaniu prawy przycisk myszy na nowym pliku i Pokaż w Eksploratorze Windows, zmieniamy rozszerzenie z m4a na m4r i wrzucamy do iPhona do katalogu /Library/Ringtones

Dzwonek wgrany tym sposobem nie pokaże się jako "własne dzwonik" tylko zostanie dodany do listy dzwonków istniejących. Nazwa będzie identyczna z nazwą naszego pliku.

sprawdzony sposob LoBo dziala rowniez na iTunes 7.6 i iphone 1.1.3

potwierdzam

#14 pangelard

pangelard
  • 140 postów

Napisano 30 stycznia 2008 - 10:02

tak zrobile. przciagnalem w winscp do library/ringtones pliki maja rozszerzenie .m4r ale w ustawieniach jak wchodze w dzwonki to iphone nie widzi tych plikow, ktore skopiowalem. mam wersje 1.1.1 czy to moze byc powod?

#15 przemekspider

przemekspider
  • 1 793 postów
  • SkądSosnowiec/Kraków

Napisano 30 stycznia 2008 - 10:26

tak zrobile. przciagnalem w winscp do library/ringtones pliki maja rozszerzenie .m4r
ale w ustawieniach jak wchodze w dzwonki to iphone nie widzi tych plikow, ktore skopiowalem. mam wersje 1.1.1 czy to moze byc powod?

Spróbuj użyć mojego tutoriala. On naprawdę jest super prosty i działa:

W bardzo prosty sposób robisz własne dzwonki do iPhona:

1. Jeśli masz jakiś plik, który chcesz użyć jako dzwonek dodaj go do biblioteki iTunes.
2. Znajdź ten plik w bibliotece iTunes; walnij prawym klawiszem myszy i "przekształć na AAC".
3. Wyciągnij nowy plik (powstanie ci jak skonwertujesz do AAC) np. na pulpit.
4. Zmień roszerzenie tego pliku z m4a na m4r.
5. Dodaj ten nowy plik do biblioteki iTunes; zsynchronizuj z iPhonem
6. W iPhonie znajdziesz swój dzwonek w: Settings > Sounds > Ringtone.

Jeśli pomogłem, to wiesz co robić (taki ludzik z lewej strony, przy opisie patrzy na Ciebie...; walnij go

#16 pangelard

pangelard
  • 140 postów

Napisano 30 stycznia 2008 - 13:51

no dobra tak zrobilem. okazalo sie, ze nie do tego katalogu wrzucalem, bo katalogow z ringtones jest wiecej. teraz wrzucilem do poprawnego i juz sa widoczne. Ale pojawia sie nowy problem. jak klikam na te dzwonki, ktore wgralem to jest cisza. nic nie gra?! co robie nie tak?

#17 przemekspider

przemekspider
  • 1 793 postów
  • SkądSosnowiec/Kraków

Napisano 30 stycznia 2008 - 16:06

no dobra tak zrobilem. okazalo sie, ze nie do tego katalogu wrzucalem, bo katalogow z ringtones jest wiecej. teraz wrzucilem do poprawnego i juz sa widoczne.
Ale pojawia sie nowy problem. jak klikam na te dzwonki, ktore wgralem to jest cisza. nic nie gra?! co robie nie tak?

Czekaj, czekaj, bo nie rozumiem. Co to znaczy, że nie do tego katalogu wrzucałem. Gdzie? W iTunes?

W iTunes powinieneś dodać do biblioteki. Wtedy plik pojawiłby Ci się bezpośrednio w kategorii ringtones (lub dzwonki, jeśli masz wersję polską). Wtedy podpinasz iPhona, synchronizujesz i odpalasz sobie z telefonku.

Zrób tak i zobacz czy Ci "jadą".

#18 pangelard

pangelard
  • 140 postów

Napisano 30 stycznia 2008 - 16:49

probowalem na dwa sposoby: 1. w itunes wrzucilem pliki do dzwonkow i normalnie pokazuja sie w kategorii dzwonki. ale jak synchronizuje z iphonem to sie wywala i pojawia sie kominikat, ze czesc plikow sie nie zsynchronizowala i ze iphone nie obsluguje tego typu plikow. 2. drugi sposob to przez WInSCP - znalazlem katalog z dzwonkami i tam wrzucilem bezposrednio te pliki dzwonkow. i w efekcie jak wchodze do ustawien w iphonie to pliki sa widoczne, ale nie graja jak je wybiore. probowalem z roznymi plikami i dlugimi i bardzo krotkimi. we wlasciwosciach jest rozszerzenie .m4r, wiec wyglada, ze pliki sa ok.

#19 Respect

Respect
  • 40 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 14 lutego 2008 - 01:04

Wymagania

- iTunes 7.5 [na innych nie próbowałem] - iPhone 1.1.2
- iTunes 7.6 i iPhone 1.1.3 [dzięki danki]

I tu pojawia sie moj problem :) nie mam w iPhone browser takiego katalogu: /library/ringtones .... wersja 1.1.3... chyba same problemy z ta wersja.. nie dziala weDict, iPhysics i Sendsong nie widzi utworow mp3... ciekawe co jeszcze wyjdzie :(

#20 swiety74

swiety74
  • 773 postów
  • SkądKatowice

Napisano 17 lutego 2008 - 22:01

[1.1.3] Sposób na dodawane dzwonków przez Itoner W przypadku softu 1.1.3 program Itoner do wgrywania dzwonków nie działa. Niby dzwonki są widoczne ale się nie odtwarzają. Istnieje na to sposób: 1. Wybieramy interesujący nas utwór, który mamy dodany do biblioteki Itunes 2. Z klikamy prawym przyciskiem i wybieramy "Przekształć zaznaczenia na ACC" 3. Utwór pokazuje się w Itunes. 4. Klikamy prawym i wybieramy: "Pokarz w Finderze" 5. W pliku zmieniamy rozszerzenie *.m4a na *.m4r 6. Tak zmodyfikowany plik wgrywamy przez Itoner do Iphona i działa.

#21 KromuS

KromuS
  • 184 postów
  • SkądEłk / Ostrołęka

Napisano 17 lutego 2008 - 22:42

jak już mamy tak zmodyfikowany plik, to nie musimy go wgrywać poprzez żaden iToner tylko bezpośrednio poprzez iTunes ...

#22 swiety74

swiety74
  • 773 postów
  • SkądKatowice

Napisano 17 lutego 2008 - 22:49

Teoretycznie tak ale u mnie na 1.1.3 coś to nie działa. Pojawia się problem z dublowaniem się dzwonków. Ponoć nie tylko u mnie tak się dzieje.

#23 p0li

p0li
  • 312 postów
  • Skądwarszawa

Napisano 21 lutego 2008 - 19:19

na pc-eta pojawił się nowy sposób wgrywania dzwonków ściągamy program iphone PC Suite, rozpakowujemy, uruchamiamy, podłączamy telefon do kompa, wybieramy z menu "ringtones/ringtone manager", klikamy wielki zielony plus, pokazujemy pliki jakie chcemy wgrać (format mp3, wav, m4r, m4a) i już - program sam skonwertuje pliki na odpowiedni program i wgra je gdzie potrzeba - będą dostępne w ustawienia/dźwięki/własne szybko, prosto i na temat :)

#24 bogna35

bogna35
  • 28 postów
  • SkądŁódź

Napisano 22 lutego 2008 - 12:21

ściągnęłam ten program odpalam go i nic. ładny widok, ale otwieta mi sie tylko okienko pod ikonką Donate, co robię źle? pomóżcie

---- Dodano 22-02-2008 o godzinie 13:11 ----
Proszę powiedz jak uruchomic ten program, żeby wszystkie ikonki były aktywne? Strasznie mi zależy na konwertowaniu książek, a widzę, ze jest w nim taka mozliwość. Siedzę nad tym po nocach i nic mi nie idzie. Wywalę tego fona chociaż go kocham

#25 jerrytom

jerrytom
  • 7 postów
  • SkądŁódź

Napisano 23 lutego 2008 - 05:24

U mnie na 1.1.3 wszystko pięknie działa. Dzwonki ok. Mozna tez zrobic backup ustawien iphona. SUPER :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych