Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Czy w MacBook'ach można używać dowolnych dysków SSD/M2/M2-PCIE NVME?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 Myszyy

Myszyy
  • 9 postów

Napisano 23 stycznia 2023 - 12:52

Jak to w końcu jest z MacBook Pro, MacBook Air i w podobnych z tymi dyskami twardymi?
Można używać dowolnych, dostępnych dysków na rynku?
Np. kupuję MacBooka Pro z 2014-2015 roku, ma on 128GB, mogę zamontować tam cokolwiek innego?

#2 DanielF

DanielF
  • 5 747 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 23 stycznia 2023 - 13:17

Apple ma swoje złącze i często jest tak, że dany dysk działa tylko w danym roczniku. Są przejściówki i inne cuda lecz ich działanie często bywa losowe lub są problemy z hibernacją itd.

Fallout ...war, war never changes...

#3 weezly

weezly
  • 84 postów

Napisano 20 września 2023 - 21:37

Teraz to nie zamontujesz chyba już nic, bo Apple "dyski" lutuje na płycie w nowych modelach. Ja w moim starym białym MacBooku wymieniłem już trzy razy dysk i bez problemu działał z każdym 2.5" i HDD I SSD.

#4 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 947 postów
Napisano 21 września 2023 - 05:59

Rzadko który dysk dobrze pracuje w tych MacBookach, pomijając już kwestię koniecznej przejściówki. Nawet, jak pracuje poprawnie, to nie ma żadnej gwarancji, że coś się nie zacznie chrzanić. Kupowanie Maca z małym dyskiem, z myślą o jego wymianie nie jest dobrym pomysłem. Zresztą kupowanie 8-9-letniego jakiegokolwiek komputera, to proszenie się o kłopoty.

#5 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 21 września 2023 - 09:04

Jak to w końcu jest z MacBook Pro, MacBook Air i w podobnych z tymi dyskami twardymi?
Można używać dowolnych, dostępnych dysków na rynku?
Np. kupuję MacBooka Pro z 2014-2015 roku, ma on 128GB, mogę zamontować tam cokolwiek innego?

W modelach 2014-15 z przejściówką zastosujesz niektóre dyski M.2 NVMe. Ale nie wszystkie pasują. Standardowo stosowane SSD od Apple nie osiągają więcej niż 1GBps w transferach. I najlepiej zastosować najwolniejsze ssd na rynku, ponieważ i tak nie będzie o wiele szybciej, ale nie będą się tak grzały.
Trzeba się też liczyć z tym, że usypianie nie będzie prawidłowo działać, ponieważ brakuje jednego pinu, który odcina zasilanie.

Użytkownik Iro edytował ten post 21 września 2023 - 09:37

• maxwawa lubi to

Muzyka i Komputery
https://iro.myapple.pl

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych