Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

uruchomianie mac book pro 16 M1 z dowolnego klawisza klawiatury

• Please log in to reply
10 replies to this topic

#1 dzekidzi

dzekidzi
  • 6 posts

Posted 14 January 2023 - 14:03

cześć!

do szaleństwa doprowadza mnie opcja, której nie mogę wyłączyć. Mianowicie mimowolne, przypadkowe uruchamianie mac booka po dotknięciu gładzika lub wciśnięciu dowolnego klawisza. Szczególnie, gdy wyłącza się laptop i dochodzi do przypadkowego dotknięcia przed zamknięciem klapy ekranu. Odboleję automatyczne uruchomianie po otwarciu, podniesieniu klapy po to logiczny proces chęci uruchomienia komputera. ale z tymi klawiszami tuż po wyłączeniu to przegięcie. Czy da się to gdzieś z poziomu terminala jakąś komendą wyłączyć?

#2 winmaciek

winmaciek
  • 6860 posts
Posted 14 January 2023 - 14:46

Chodzi o uruchomienie się wyłączonego czy uśpionego komputera?

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#3 dzekidzi

dzekidzi
  • 6 posts

Posted 14 January 2023 - 16:17

Chodzi o uruchomienie się wyłączonego czy uśpionego komputera?

Cześć! Dzięki za chęć pomocy. Wyłączonego, bo po uśpieniu to od zawsze naturalne, że wzbudza go dotyk ;)

#4 winmaciek

winmaciek
  • 6860 posts
Posted 14 January 2023 - 16:56

Z tego, co widzę, to się nie da. Z ciekawości, po co wyłączasz komputer?

#5 shevchenko1987

shevchenko1987
  • 866 posts

Posted 19 January 2023 - 07:47

Pewnie z przyzwyczajenia  :rolleyes:  Sam tak miałem. Na szczęście się z tego wyleczyłem od kiedy mam CPU z rodziny M   ;)

Edited by shevchenko1987, 19 January 2023 - 07:47.

 MacBook Pro 14" 2023 (M3 Pro / 18 GB / 512 GB) |  iPhone 15 Pro (128 GB) |  Watch Ultra 2 |  AirPods Max & AirPods Pro 2 & Beats Flex |  TV 4K (64 GB)

#6 dzekidzi

dzekidzi
  • 6 posts

Posted 19 January 2023 - 12:53

fajnie chłopaki, że podzieliliście się spostrzeżeniami nad bezzasadnością wyłączania kompa ;) sam mam M1 Max, ale zawsze wydawało mi się, że wyłączenie odcina go od świata. Nie do końca w dobie coraz sprytniejszych mechanizmów na podsłuchiwanie i wyciąganie danych ufam samemej hibernacji

#7 winmaciek

winmaciek
  • 6860 posts
Posted 19 January 2023 - 21:04

Usypianie ≠ hibernacja. Są zresztą obecnie przypadki, kiedy wyłączenie w interfejsie, to tak naprawdę bardziej hibernacja, np. fast boot w Windowsie. 

#8 dzekidzi

dzekidzi
  • 6 posts

Posted 26 January 2023 - 14:57

Tak w kwestii edukacji, bo może to Wam nie przyszło do głowy. Jest jeden zasadniczy powód wyłączania macbooka. Podpięte przez hub USB dyski twarde zamontowane na desktopie. Jedynym skutecznym sposobem odpięcia ich z systemu poza manualnym wyrzuceniem z findera jest właśnie wyłączenie komputera po skończonej pracy. W innym przypadku ze szkodą dla dysków tracą one połączenie z systemem. Jak ktoś używa laptopa do przeglądarki, worda to tego nie rozumie ;)

#9 winmaciek

winmaciek
  • 6860 posts
Posted 26 January 2023 - 15:03

Najpierw pisałeś coś o podsłuchiwaniu… Na fobie rady nie ma, ale jest za to aplikacja, która automatycznie odmotuje dyski, jak komputer przejdzie w stan uśpienia i zamontuje je ponownie po jego wybudzeniu. https://ejectify.app/

• shevchenko1987 likes this

#10 BlueBook

BlueBook
  • 401 posts

Posted 26 January 2023 - 19:51

Tak w kwestii edukacji, bo może to Wam nie przyszło do głowy. Jest jeden zasadniczy powód wyłączania macbooka. Podpięte przez hub USB dyski twarde zamontowane na desktopie. Jedynym skutecznym sposobem odpięcia ich z systemu poza manualnym wyrzuceniem z findera jest właśnie wyłączenie komputera po skończonej pracy. W innym przypadku ze szkodą dla dysków tracą one połączenie z systemem. Jak ktoś używa laptopa do przeglądarki, worda to tego nie rozumie ;)

"Ale ty mnie Wąski zaimponowałeś" :D

• Arctusik likes this

MacPro3,1-2 x Q.Core 2.8GHz/RAM-32GB/SSD480GB/R9-380-2GB/El Capitan---MBP-MID2009-2.66GHz/RAM-8GB/SSD240GB-El Capitan/128GB-Windows10/9400M+9600M GT

iPhone 11 128GB

#11 patarek

patarek
  • 7 posts

Posted Yesterday, 16:04

Z tego, co widzę, to się nie da. Z ciekawości, po co wyłączasz komputer?

U mnie też się tak dzieje ktoś wie dlaczego? 

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users