Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Używany Macbook Pro M1 8gb/256gb

• Please log in to reply
14 replies to this topic

#1 pawlooooo96

pawlooooo96
  • 4 posts

Posted 02 January 2023 - 08:08

Cześć, 

Mam możliwość zakupienia używanego Macbooka Pro 13 z m1 podstawowy model late 2020, niewiele używanego, 25 cykli ładowania. Cena bardzo rozsądna + sprawdzone źródło. MacOS nie przypasował poprzedniemu właścicielowi. 

Może ma ktoś doświadczenia z taką konfiguracją Macbooka Pro 13? Będę wdzięczny za opinie :)

Poszukuje laptopa do użytku domowego + ok. 1 raz na tydzień hobbystyczna obróbka zdjęć RAW w Adobe Lightroom oraz montaż krótkich filmów w FullHD w DaVinciResolve. Do tej pory robię to na moim wysłużonym Macbooku Air 13 late 2015 z i5, 8gb ram, 128gb ssd. 

Czy w takim scenariuszu według Was, Macbook Pro 13 2020 base model zda egzamin i będzie dobrym upgradem??

Z góry dziękuje Wszystkim za odpowiedź :)

#2 winmaciek

winmaciek
  • 6894 posts
Posted 02 January 2023 - 09:42

Na przyszłość proszę o bardziej uważny wybór działu. „Rozmowy ogólne” to nie miejsce na takie pytania. 

A co do meritum, to różnica oczywiście byłaby na plus, ale ciężko tu coś więcej powiedzieć bez dodatkowych informacji. Choćby jakie zdjęcia konkretnie edytujesz czy co konkretnie robisz w DaVinci. Oraz jak wygląda sytuacja ze swapem pamięci obecnie. Cena tego MacBooka też by się przydała. 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#3 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5066 posts
Posted 02 January 2023 - 09:43

8 GB RAM to trochę ograniczenie, szczególnie przy foto/wideo, ale skoro okazjonalnie, to nie powinno być dramatu. Przynajmniej na dziś, bo wiadomo, że każda nowa wersja systemu operacyjnego, czy jakiegokolwiek programu, ma coraz większy apetyt na zasoby. Więc bardzo przyszłościowe to nie jest, ale w porównaniu z Air 2015 to jednak przepaść.

Jeśli faktycznie w dobrej cenie, to warto rozważyć, ale trzeba pamiętać, że to prawdopodobnie nie będzie sprzęt na długie lata ze względu na małą ilość RAM. Jeśli miałoby być przyszłościowo, to jednak 16GB.

Edited by Mikołaj Maciejko, 02 January 2023 - 09:50.

#4 pawlooooo96

pawlooooo96
  • 4 posts

Posted 02 January 2023 - 11:40

Ok, na przyszłość będę pamiętać  :) .

Laptop już po negocjacjach jest do wzięcia za 3800 zł z HUBem pod USB-C oraz torbą w gratisie. 

Edytuję głownie zdjęcia portretowe w RAW ważące ok. 30 mb robione bezlusterkowcem Sony a6400, nie jest to jakaś bardzo złożona edycja, głównie korekcja kolorów, czasem maskowanie.

W Davinci Resolve działam na plikach mp4 również z aparatu Sony. Sklejam krótkie filmy zazwyczaj takie po 30 sekund pod reelsy na Instagramie w pionie lub czasem maksymalnie 5 minutowe dynamiczne filmy pod muzykę na potrzeby urozmaicenia prezentacji na korpo-spotkaniach B) . Wszystko w Full HD, zazwyczaj w 50 klatkach lub w 100 klatkach gdy chce zrobić slow-motion. Zacząłem też się trochę interesować kolorwaniem filmów w Davinci ale póki co jest to w powijakach  ;) .

Nie rozumiem pytania co do SWAPu pamięci  :rolleyes: . Nie jestem w temacie. 

Dziękuje za bardzo szybką odpowiedź!!

#5 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5066 posts
Posted 02 January 2023 - 12:01

Nie rozumiem pytania co do SWAPu pamięci  :rolleyes: . Nie jestem w temacie. 

Na swoim obecnym komputerze odpal programy, które typowo masz uruchomione, a w nich typowe dokumenty, popracuj na nich i trzymając to wszystko otwarte, wejdź w Activity Monitor, w zakładkę Memory i odczytaj pozycję "Swap used". Jest na dole, nie wiem, jak to dokładnie jest na nasze przetłumaczone. Generalnie, jeśli to jest spora wartość, to znaczy, że komputerowi brakuje RAM-u i intensywnie wspomaga się SSD, co spowalnia pracę i negatywnie wpływa na żywotność SSD.

Edited by Mikołaj Maciejko, 02 January 2023 - 12:05.

#6 MC_

MC_
  • 6937 posts

Posted 02 January 2023 - 12:12

Ja sobie tak właśnie z ciekawości sprawdziłem ten monitor aktywności i na 16GB mam zajęte 9,4, a nie robię nic niesamowicie obciążającego pamięć...

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#7 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5066 posts
Posted 02 January 2023 - 12:25

Ja sobie tak właśnie z ciekawości sprawdziłem ten monitor aktywności i na 16GB mam zajęte 9,4, a nie robię nic niesamowicie obciążającego pamięć...

To normalne, system jak ma z czego, to bierze. Po co się pamięć miałaby marnować? U mnie "na pusto" jest zajęte prawie 15GB. Tym się nie ma co nazbyt przejmować. Natomiast nadmiernym użyciem swapa już owszem.

Edited by Mikołaj Maciejko, 02 January 2023 - 12:25.

#8 MC_

MC_
  • 6937 posts

Posted 02 January 2023 - 12:29

Ja się nie przejmuję, tylko jestem zaskoczony, bo do tej pory miałem 8GB w MBP 2015 i spokojnie dawało radę. 

#9 pawlooooo96

pawlooooo96
  • 4 posts

Posted 02 January 2023 - 13:02

Mikołaj, zrobiłem tak jak poleciłeś. 

Odpaliłem Davinci, safari z 6 kartami, 4 biurka, pare okien Findera, oraz Lightroom. I monitor aktywności wyglada tak jak na załączonym obrazku. 

Dodam, że na codzień nie używam w jednym momencie Lightrooma i Davinci bo tego nie potrzebuje. 

Zrzut ekranu:

https://ibb.co/1sg0DtZ

#10 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5066 posts
Posted 02 January 2023 - 13:21

160 MB swap - nie ma dramatu. Widać, że przy podobnym zastosowaniu, na dziś te 8GB z grubsza Ci wystarcza. Natomiast i tak podkreślę to, co pisałem wcześniej, że moim zdaniem, to nie jest rozwiązanie przyszłościowe. Wymagania programów na pewno będą rosły. Jeśli planujesz na nie więcej, niż, powiedzmy 2 lata, to spoko. Na dłużej to już bym jednak nie wchodził w te 8GB.

#11 MC_

MC_
  • 6937 posts

Posted 02 January 2023 - 13:24

Cokolwiek nie kupisz, to po przesiadce z Air 2015 będziesz w szoku. On nie miał Retiny, stary gładzik itp. 

Z tego powodu w 2016 roku go sobie odpuściłem i wziąłem MBP.

#12 winmaciek

winmaciek
  • 6894 posts
Posted 02 January 2023 - 13:31

Jak sprzęt jest pewny, to nie jest to zła cena. Tym bardziej, że w porównaniu do tego starego Aira będzie znacząca przepaść. Swap nie wygląda źle. Na dwa-trzy lata powinno wystarczyć, przy zachowaniu pewnej higieny. Gorzej się zrobi, jak zachęcony wyższą wydajnością M1 zaczniesz więcej na niego wrzucać. 

A tak przy okazji, rozważyłbym pozbycie się Avasta. Antywirus na macOS jest umiarkowanie przydatny (chyba, że się klika i instaluje co popadnie), zresztą system ma takowego wbudowanego. 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#13 pawlooooo96

pawlooooo96
  • 4 posts

Posted 02 January 2023 - 14:22

Ok, super. Bardzo dziękuję Wszystkim za wyczerpujące odpowiedzi.

Myślę, że będę się decydował a ewentualnie za te 2-3 lata jeśli będzie większe zapotrzebowanie na RAM to będę myślał co dalej.

Nówki w pełnej cenie pewnie bym nie rozważał w takiej konfiguracji ale używka w tej cenie jako zamiana wysłużonego Aira na jakiś czas myślę że na plus  :) .

#14 MC_

MC_
  • 6937 posts

Posted 02 January 2023 - 14:26

Zdecydowanie tak.

Ja w Twojej sytuacji bym brał.

#15 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5066 posts
Posted 02 January 2023 - 14:35

jako zamiana wysłużonego Aira na jakiś czas myślę że na plus  :) .

To na 100%. Różnica będzie kolosalna.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users