Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Affinity 2.0 dostępny

• Please log in to reply
4 replies to this topic

#1 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5105 posts
Posted 09 November 2022 - 18:40

Właśnie, po długim czasie oczekiwania, ukazała się duża aktualizacja pakietu graficznego Affinity Photo/Designer/Publisher do wersji 2.0. Na mój pierwszy rzut oka, przełomu nie ma, ale jest kilka przydatnych nowości dotyczących obróbki plików RAW czy kilka nowych typów masek.

Obecnie pakiet jest dostępny za 599,99 zł, za które dostajemy wszystkie 3 programy zarówno w wersji na Mac, jak i na iPad. Na Windows też, jakby kto pytał.  ;)

Jeśli ktoś nie ma ochoty wchodzić w subskrypcję pakietu Adobe, to myślę, że jest to niezły moment, żeby zaopatrzyć się w zestaw programów o bardzo zbliżonej funkcjonalności. Podobno jest to oferta ograniczona czasowo, a cena regularna ma wynosić 949,99 zł.

Niestety wbrew oczekiwaniom wielu użytkowników, nie pojawił się żaden odpowiednik Lightrooma, który pozwalałby na katalogowanie i szybką, masową obróbkę wielu zdjęć. Czekam na coś takiego z utęsknieniem.

Edited by Mikołaj Maciejko, 09 November 2022 - 19:04.

#2 winmaciek

winmaciek
  • 6939 posts
Posted 09 November 2022 - 19:27

W sumie nie wiem, czy kupować. Jakoś tak rzadko korzystałem z poprzednich wersji. Fajnie, że jest licencja uniwersalna na wszystko. 

I tak w ogóle, to jest to kolejna aplikacja, która ewakuowała się z Mac App Store czyniąc to miejsce jeszcze smutniejszym niż jest obecnie. 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#3 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5105 posts
Posted 09 November 2022 - 19:38

Na pewno warto teraz kupić Affinity Photo for iPad. Cena 69,99 zł za tak wypasiony program jest śmieszna w porównaniu do możliwości jakie oferuje. Designer, a szczególnie Publisher to są programy, których używam od wielkiego dzwonu, ale i tak kupiłem cały pakiet, bo firma wykonuje kawał naprawdę dobrej roboty, dostawałem aktualizacje za darmo przez dobrych kilka lat i po prostu chcę ich wspierać. Dzięki nim mamy realną alternatywę dla Adobe, którego model subskrypcyjny jest trudny do zaakceptowania, jeżeli nie prowadzi się na tym działalności zarobkowej.

Edited by Mikołaj Maciejko, 09 November 2022 - 19:43.

• cooper69 likes this

#4 winmaciek

winmaciek
  • 6939 posts
Posted 09 November 2022 - 21:07

A jednak jest w MAS. Nawet Apple się przygotowało, bo artykuł o zestawie jest po polsku. 

Ceny są rewelacyjne, po prostu ja korzystam z tego tyle naprawdę od wielkiego dzwonu. Ale może jak się prześpię z tym, to będzie mi to łatwiej sobie uzasadnić. 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#5 MiL

MiL
  • 1494 posts
Posted 10 November 2022 - 15:16

Używam Affinity Photo i jestem zachwycony. Niska cena, brak subskrypcji a aplikacja z ogromnymi możliwościami.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users