Witam. Już dalej sam nie kombinuję, tylko od razu uderzam do specjalistów, czyli do Was. Wczoraj mój Mac się zaktualizował do Ventura 13 i zaczęły się jaja. W internecie chodził jak muł, pobieranie plików z dysków zewnęrznych też trwało bardzo długo - wydaje mi się, że ewidentnie jakiś problem z przesyłaniem danych. Internety mi podpowiedziały, że tylko reistalacja systemu. A więc na kompa z Windowsem żony pobrałem system Monterey (mój Mac chciał go pobierać 12 godzin!), utworzyłem bootowalnego pendriva, pozwoliłem Macowi na instalowanie innych systemów i jazda. System się zainstalował, ale gdy w pierwszej konfiguracji doszedłem do punktu aby utworzyć nowe konto na komputerze, za nic w świecie nie mogłem! Znam wszystkie swoje dane z iCloud, mimo tego cały czas pojawiał się komunikat, że nie można utworzyć konta z daną nazwą konta i z danym hasłem. Próby z innymi nazwami i hasłami nic nie dały, nawet próba utworzenia całkiem nowego konta iCloud nic nie dała. Wytłumaczy mi ktoś o co chodzi i jak temu zaradzić? Acha, przywrócić ustawienia z Time Machine też nic nie dały.
Zaznaczę tylko, że Maca używam dopiero od roku i nigdy nie zagłebiałem się specjalnie w jego działanie, przez co rzeczy dla Was oczywiste dla mnie mogą być czarną magią. Z góry dziękuję za pomoc!