Apple usunęło tapety live w iOS 16
No niestety. Usunęli, a wprowadzili możliwości personalizacji ekranu blokady. Taka praktyka producentów. Prawda chyba jest taka, że żaden z zaimplementowanych procesorów do obsługiwanych iphone'ów mógłby-według Apple- nie obsłużyć tylu "ficzerów" więc sprzedali personalizacje ekranu blokady jako niesamowitą nowość.
Fajnie, że jest opcja personalizacji ekranu blokady, ale kosztem tapet zaszytych już w systemie? To już nie fair.
Mnie zastanawia jedno....
Firma, która wiele robi w sprawie usprawnienia bezpieczeństwa swojego systemu wprowadza funkcję, której zadaniem jest instalowanie pilnych zabezpieczeń, a jej opis jasno daje do zrozumienia, że po jej wyłączeniu i tak część plików systemowych będzie instalowana. Przedstawia ponadto tę opcję jako odpowiedź na zmieniające się zagrożenia(strona internetowa firmy. Wybielają się?). Czy jako użytkownik mam możliwość wglądu, co jest czy będzie instalowane? To mój telefon! Jeśli mam wybór pomiędzy takim telefonem, który ma Oled, ale istnieje ryzyko szybkiej utraty wsparcia, a zgodą na Ips, ale ze wsparciem dłuższym to ta decyzja jest poza ingerencją firmy. Gdybym wybrał XS firma instalowałaby mniej badziewa(krótsze wsparcie?)? Jaka będzie różnica pomiędzy instalacją kolejnych wersji(16.01 itd.), a tymi pilnymi zabezpieczeniami? Dodawanie nowych tapet ma coś wspólnego z zabezpieczeniami? Szczerze wątpię...
Zgadza się, coś podobnego jest w Androidzie. Jednak tam wiadomo, nowszy model wypiera starszy. Powoduje to zmianę częstotliwości instalowania takich "poprawek bezpieczeństwa"(nie chce wchodzić w dyskusje dotyczącą jakości tych łatek, bo czytałem wiele artykułów o jakości zabezpieczeń na iOS).
Też nie mówię, że Apple nie ma pomysłu na swój system....