Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iOS 16.x – dyskusja

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
420 odpowiedzi w tym temacie

#51 snake160

snake160
  • 297 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 września 2022 - 07:59

Co do działania samego systemu to mam freez ekranu przy każdym wyjściu ze Spotlight. Przez około 1.5s ekran nie reaguje na dotykanie paluchem. Zarówno u mnie jak i u żony. Chodzi o sytuację, że robię swipe up na tle w celu wyjścia ze Spotlight i od razu klikam jakąś ikonkę lub próbuję przesunąć ekran. Dopiero po ~1.5s zaczyna łapać.

Jest faktycznie lag po wyjściu z spotlight. Dodatkowo jak się ustawi tapetę ziemia szczegóły to potrafi też wariować z lokalizacją, pokazując zupełnie inną niż nasza bez zielonego punktu.

Użytkownik snake160 edytował ten post 13 września 2022 - 08:00

#52 Jash

Jash
  • 251 postów

Napisano 13 września 2022 - 08:48

Kolejne co u mnie nie działa to typ powiadomień na ekranie blokady. Czy wybiorę stos, czy listę to powiadomienia układają się zawsze na dole w stos.

iPhone 15, iPhone 13 Pro, iPhone 11 Pro, iPhone XS, iPhone 7, iPhone SE 2016

#53 Geble

Geble

• 1 182 postów

Napisano 13 września 2022 - 09:14

To prawda, jedyna różnica jest taka, że jak ustawię listę to po zjechania belką mam rozdzielone od razu, ale dalej mogę je zwinąć w stos. Do poprawy pewnie.

BEKO MCNA406E40ZXBN HarvestFresh Nofrost A++ ||  ELECTROLUX EW6F329SP PerfectCare  ||  ELECTROLUX ESF74661RX  || Rubin 714p  ||  Paseratti 1.9 TDI

#54 sheepysheep

sheepysheep
  • 1 289 postów

Napisano 13 września 2022 - 09:22

Ja mam wrażenie, że ekran stał się „bielszy”, mniej cieply podczas wyświetlania bieli.

#55 soczekpl

soczekpl
  • 3 272 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 13 września 2022 - 09:28

Ja mam wrażenie, że ekran stał się „bielszy”, mniej cieply podczas wyświetlania bieli.

Taak, odniosłem to samo wrażenie.

Czy wam też zniknęły tapety live?

Użytkownik soczekpl edytował ten post 13 września 2022 - 09:28

Macbook Pro '14 M4 / iPhone 16 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2

#56 Policjant

Policjant
  • 101 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 września 2022 - 09:31

Aktualizowaliście z poziomu telefonu, czy podpinaliście do kompa poprzez iTunes? Pytam się, ponieważ jak podpinam do kompa to mam ten cholerny błąd 4000 :P I ciekawe czy z poziomu telefonu bedzie okej :) 

Iphone 12 Pro, Iphone 12, Ipad 5 generation, Ipad 7 generation, ​AW4, AWSE, PC, Macbook Pro 2019 16, ATV 4k

#57 sheepysheep

sheepysheep
  • 1 289 postów

Napisano 13 września 2022 - 09:33

Z poziomu telefonu.

Hmm, no nie widzę ich także.

#58 disaster3

disaster3
  • 95 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 września 2022 - 09:46

Poczekam, aż przejdzie 1sza fala, (na razie wrzucilem 15.7) nie lubie byc beta testerem :P 

@Jash widze, że znowu wrociles do "japka" bo perypetiach z iphone'ami i krokiem w bok do Pixeli ;)

iPhone 4s 8GB white, iPhone XS 256GB gold, iPhone 14 Pro 256GB Purple, iPhone 13 Pro 256GB Sierra blue, iPad Pro 11 256GB silver,

#59 andi4444

andi4444
  • 162 postów
  • SkądPoznań

Napisano 13 września 2022 - 09:48

Potwierdzam, kolor biały jest wyraźniejszy i ostrzejszy. Nie powiem, że mi to przeszkadza.

 iPhone 15 Pro Max 256 GB (titanium black)  Apple Watch Ultra  iPad Pro 11” (2021) 128GB   AirPods Pro

#60 soczekpl

soczekpl
  • 3 272 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 13 września 2022 - 09:54

Usuwanie SMS-ów chyba się nie synchronizuje z Macbookiem, bo wymyślili kosz, a nie ma jeszcze update MacOS...

Macbook Pro '14 M4 / iPhone 16 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2

#61 sheepysheep

sheepysheep
  • 1 289 postów

Napisano 13 września 2022 - 09:59

Podoba mi się haptyka klawiatury.
  • 6c1fb0760d lubi to

#62 winmaciek

winmaciek
  • 6 752 postów
Napisano 13 września 2022 - 10:04

Na to wychodzi. Trochę szkoda, bo te w moim XS były całkiem ładne. W ogóle mam wrażenie, że od lat w temacie tapet jest coraz słabiej. A w Monterey nie dali nawet żadnego nowego ładnego kalifornijskiego landszaftu.

Zgadzam się, super opcja. Dziwne, że dopiero po tylu latach stosowania sygnalizatora taktylnego to wprowadzili. 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#63 Demos

Demos
  • 139 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 13 września 2022 - 10:16

Tą haptykę trzeba gdzieś włączyć? Bo ja nie czuję żadnej różnicy.

MacBook Pro 13,3' 128GB 2017 | Magic Mouse 2 iPhone 14 Pro Max Deep Purple 256GB | Apple Watch UltraAirPods Pro | 

#64 Regiss

Regiss
  • 2 946 postów
  • SkądRadom

Napisano 13 września 2022 - 10:19

Dźwięki i haptyka-czucie klawiatury

iPhone 15 Pro

#65 sheepysheep

sheepysheep
  • 1 289 postów

Napisano 13 września 2022 - 10:20

Tą haptykę trzeba gdzieś włączyć? Bo ja nie czuję żadnej różnicy.

Tak. Wejdź w dzwięki i haptyka, a potem czucie klawiatury.

#66 andi4444

andi4444
  • 162 postów
  • SkądPoznań

Napisano 13 września 2022 - 10:21

Ustawienia -> dźwięki i napotyka -> czucie klawiatury

 iPhone 15 Pro Max 256 GB (titanium black)  Apple Watch Ultra  iPad Pro 11” (2021) 128GB   AirPods Pro

#67 Demos

Demos
  • 139 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 13 września 2022 - 10:44

Dzięki, a ja szukałem w ustawieniach klawiatury

Użytkownik Demos edytował ten post 13 września 2022 - 10:44

MacBook Pro 13,3' 128GB 2017 | Magic Mouse 2 iPhone 14 Pro Max Deep Purple 256GB | Apple Watch UltraAirPods Pro | 

#68 Jash

Jash
  • 251 postów

Napisano 13 września 2022 - 11:09

Poczekam, aż przejdzie 1sza fala, (na razie wrzucilem 15.7) nie lubie byc beta testerem :P
@Jash widze, że znowu wrociles do "japka" bo perypetiach z iphone'ami i krokiem w bok do Pixeli ;)

Praktycznie od 7, przez X, XS i teraz 13Pro jestem jabłkowy ;)

A co do tapet i ich ustawiania to dziwnie to teraz zrobili. Na minus ze nie ma już stockowych tapet jak to miało miejsce do iOS15.6

Haptyka klawiatury super, nawet nie widziałem o jej istnieniu :)

#69 alucky

alucky
  • 186 postów

Napisano 13 września 2022 - 11:24

Apple usunęło tapety live w iOS 16

#70 gadzeciarz_z_rozsadku

gadzeciarz_z_rozsadku
  • 103 postów

Napisano 13 września 2022 - 13:28

Apple usunęło tapety live w iOS 16

No niestety. Usunęli, a wprowadzili możliwości personalizacji ekranu blokady. Taka praktyka producentów. Prawda chyba jest taka, że żaden z zaimplementowanych procesorów do obsługiwanych iphone'ów mógłby-według Apple- nie obsłużyć tylu "ficzerów" więc sprzedali personalizacje ekranu blokady jako niesamowitą nowość. 

Fajnie, że jest opcja personalizacji ekranu blokady, ale kosztem tapet zaszytych już w systemie? To już nie fair. 

Mnie zastanawia jedno....

Firma, która wiele robi w sprawie usprawnienia bezpieczeństwa swojego systemu wprowadza funkcję, której zadaniem jest instalowanie pilnych zabezpieczeń, a jej opis jasno daje do zrozumienia, że po jej wyłączeniu i tak część plików systemowych będzie instalowana. Przedstawia ponadto tę opcję jako odpowiedź na zmieniające się zagrożenia(strona internetowa firmy. Wybielają się?). Czy jako użytkownik mam możliwość wglądu, co jest czy będzie instalowane? To mój telefon! Jeśli mam wybór pomiędzy takim telefonem, który ma Oled, ale istnieje ryzyko szybkiej utraty wsparcia, a zgodą na Ips, ale ze wsparciem dłuższym to ta decyzja jest poza ingerencją firmy. Gdybym wybrał XS firma instalowałaby mniej badziewa(krótsze wsparcie?)? Jaka będzie różnica pomiędzy instalacją kolejnych wersji(16.01 itd.), a tymi pilnymi zabezpieczeniami? Dodawanie nowych tapet ma coś wspólnego z zabezpieczeniami? Szczerze wątpię...

Zgadza się, coś podobnego jest w Androidzie. Jednak tam  wiadomo, nowszy model wypiera  starszy. Powoduje to zmianę częstotliwości instalowania takich "poprawek bezpieczeństwa"(nie chce wchodzić w dyskusje dotyczącą jakości tych łatek, bo czytałem wiele artykułów o jakości zabezpieczeń na iOS).

Też nie mówię, że Apple nie ma pomysłu na swój system.... 

#71 zboras

zboras

GieKSiarz, culé

• 918 postów
  • SkądŻory

Napisano 13 września 2022 - 16:50

Sprawdź haptykę w Pixelu 6/6 Pro, to to wesołe popierdywanie komara już Ci się nie będzie podobało :P

„Czemu masz ten uśmiech tylko kiedy trzymasz iPhone?”

#72 soczekpl

soczekpl
  • 3 272 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 13 września 2022 - 17:04

Średnio jestem zadowolony z tego iOS. Niby kilka fajnych funkcji (do powiadomień z dołu trzeba się przyzwyczaić), ale jest trochę niedoróbek. Pomijam że nie ma już tapet dopasowanych do trybu jasnego/ciemnego (albo nie potrafię włączyć), przez co wieczorem ta tapeta nie jest jakby tak "przygaszona".

#73 lukasz90210

lukasz90210
  • 3 postów

Napisano 13 września 2022 - 21:05

A ja mam taki problem mając na 11Pro wersję 15.7 nie mam informacji o możliwości aktualizacji do 16.

Ktoś wie jak to zrobić?

#74 Mogg

Mogg
  • 51 postów

Napisano 13 września 2022 - 22:56

No niestety. Usunęli, a wprowadzili możliwości personalizacji ekranu blokady. Taka praktyka producentów. Prawda chyba jest taka, że żaden z zaimplementowanych procesorów do obsługiwanych iphone'ów mógłby-według Apple- nie obsłużyć tylu "ficzerów" więc sprzedali personalizacje ekranu blokady jako niesamowitą nowość. 

Fajnie, że jest opcja personalizacji ekranu blokady, ale kosztem tapet zaszytych już w systemie? To już nie fair. 

Mnie zastanawia jedno....

Firma, która wiele robi w sprawie usprawnienia bezpieczeństwa swojego systemu wprowadza funkcję, której zadaniem jest instalowanie pilnych zabezpieczeń, a jej opis jasno daje do zrozumienia, że po jej wyłączeniu i tak część plików systemowych będzie instalowana. Przedstawia ponadto tę opcję jako odpowiedź na zmieniające się zagrożenia(strona internetowa firmy. Wybielają się?). Czy jako użytkownik mam możliwość wglądu, co jest czy będzie instalowane? To mój telefon! Jeśli mam wybór pomiędzy takim telefonem, który ma Oled, ale istnieje ryzyko szybkiej utraty wsparcia, a zgodą na Ips, ale ze wsparciem dłuższym to ta decyzja jest poza ingerencją firmy. Gdybym wybrał XS firma instalowałaby mniej badziewa(krótsze wsparcie?)? Jaka będzie różnica pomiędzy instalacją kolejnych wersji(16.01 itd.), a tymi pilnymi zabezpieczeniami? Dodawanie nowych tapet ma coś wspólnego z zabezpieczeniami? Szczerze wątpię...

Zgadza się, coś podobnego jest w Androidzie. Jednak tam  wiadomo, nowszy model wypiera  starszy. Powoduje to zmianę częstotliwości instalowania takich "poprawek bezpieczeństwa"(nie chce wchodzić w dyskusje dotyczącą jakości tych łatek, bo czytałem wiele artykułów o jakości zabezpieczeń na iOS).

Też nie mówię, że Apple nie ma pomysłu na swój system.... 

Te ,,pilne uaktualnienia bezpieczeństwa'' będzie można usunąć wchodząc w informacje o urządzeniu i klikając w wersję systemu. Tak wynika z notki wypuszczonej dziś przez Apple. 

Jednak nie wszystko i nie o wszystkim będzie wiedział użytkownik. I tu temat robi się śliski. Bo kto to będzie kontrolował? I jak udowodnisz, że to nie ty instalowałeś to czy tamto.

Podobno chodzi o to by walczyć z jailbreakiem. Podobno to jednak za mało. Mnie to skutecznie odstrasza od 16. Testowałem bety ale wróciłem do 15.7 póki jeszcze mogę.

W Stanach 11 firm ( m.in. Brave, DuckDuckGo, Mobzilla, Startpage) wystapiło do Kongresu o przeforsowanie prawa zakazującego tego typu praktyk i ogólnie walkę z wszechogarniającą inwigilacją użytkowników. Zobaczymy co Kongres na to.

Na EU raczej nie ma co liczyć.

#75 Jash

Jash
  • 251 postów

Napisano 14 września 2022 - 04:04

A ja mam taki problem mając na 11Pro wersję 15.7 nie mam informacji o możliwości aktualizacji do 16.

Ktoś wie jak to zrobić?

Poniżej 15.7 masz info o przejściu na 16

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych