Oj Iro,
Ale Ty jesteś zaślepiony w tym swoim zacietrzewieniu. A ten wątek jest tego doskonałą ilustracją. No sam popatrz:
- Autor wątku pisze "laptop działał bardzo płynnie ale bardzo mocno się grzał"
- Kilka osób doradza, żeby ręcznie podkręcić wiatraki. Ja mówię, że nie ma takiej potrzeby, bo system tak zarządza chłodzeniem, żeby nie cięło prędkości.
- Nie zgadzasz się z moim wpisem, pisząc, że "skoro zwalnia, to znaczy, że źle dobrali chłodzenie". Tyle, że Autor nie twierdzi, że mu coś zwalnia. Pisze dokładnie przeciwnie.
- Pokazuję Ci screenshot, że mimo grzania, nie zachodzi zjawisko throttlingu. To nie są moje widzimisie ani bajki, tylko twarde dane. Chyba, że podważasz mój screenshot, albo zastosowaną metodę. Ale podaj konkrety, a nie bajania o kolegach. Dalej podważasz mój post, bo jakoby ta temperatura skraca żywotność. Tylko ja do tej pory nic nie pisałem o żywotności.
Ale proszę bardzo, możemy to pociągnąć. O ile wysoka temperatura faktycznie negatywnie wpływa na żywotność akumulatorów, które są ogniwami chemicznymi, to na krzemowych układach scalonych, czy ścieżkach na płycie głównej taka temperatura nie robi specjalnego wrażenia. Jeżeli twierdzisz inaczej, to pokaż, proszę, jakieś konkretne pomiary/badania/cokolwiek, a nie tylko arbitralne twierdzenia.
A jeśli chodzi o baterie, to jak widać na wspomnianym screenshocie, ich temperatury są nieco ponad 30 stopni i są całkowicie akceptowalne. Bo tak się składa, że układ chłodzenia jest tak skonstruowany, żeby ciepłe powietrze omijało baterie szerokim łukiem.
Proszę, rozmawiajmy o faktach i liczbach, a nie o naszych wrażeniach. Zresztą, właśnie kierując się tą zasadą, poprosiłem Autora wątku o podanie konkretnych temperatur, zamiast stwierdzeń, że "bardzo się grzeje".
Użytkownik Mikołaj Maciejko edytował ten post 24 sierpnia 2022 - 21:12