Źle mnie rozumiecie - to gniazdko ma własną aplikację i przy połączeniu przez VPN można jej użyć. Pisałem o sterowaniu bez centrum akcesoriów, czyli też bez technologii HomeKit. Swój wpis rozpocząłem od "Jeśli chcesz bez centrum HomeKit (iPad/ATV) sterować tym gniazdkiem" bo miałem na myśli sterowanie poza Home Kit. Aplikacja własna ma tę przewagę, że daje dostęp do informacji o zużyciu energii. Przyznam jednak, że nie mogę teraz tego potwierdzić, bo na czas urlopu wyłączyłem zasilanie domowej sieci.
Nie wiem, jak to konkretne gniazdko, ale większością smart-urządzeń, które mają własną aplikację daje się sterować bez żadnego VPN-a, bo one działają na takiej zasadzie, że łączą się z jakimiś chińskimi serwerami. Aplikacja też się z nimi łączy i w ten sposób zestawiane jest połączenie aplikacja-serwer-gniazdko. Dla mnie to stanowi potencjalne zagrożenie i wszystkim moim smart-urządzeniom blokuję na routerze wyjście na internet. Nie mam ochoty, żeby jakieś chińskie serwery miały dostęp do mojej sieci. Oczywiście w przypadku HomeKit jest podobnie (chociaż tutaj połączenie na zewnątrz jest tylko z centrum akcesoriów), ale jednak mam większe zaufanie do Apple, niż do jakiś anonimowych firemek ze wschodu.
Użytkownik Mikołaj Maciejko edytował ten post 22 lipca 2022 - 17:07