Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Macbook - iskrzy przy podłączaniu ładowarki

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 Iras PL

Iras PL
  • 284 postów

Napisano 07 marca 2008 - 00:25

Mam problem. Zdecydowanie. Kiedy próbuję podłączać zasilacz zwykłą wtyczką, z gniazdka lecą iskry. Wali jakby było zwarcie, wtyczka cała okopcona. Próbowałem na zwykłym gniazdku, listwie i zasilaczu awaryjnym - to samo. Na kablu z uziemieniem działa normalnie. Co jest?! :confused:

#2 Krzysiek

Krzysiek
  • 4 184 postów

Napisano 07 marca 2008 - 01:06

Na kablu z uziemieniem działa normalnie. Co jest?! :confused:

no to sobie sam odpowiedziałeś ;) nie masz uziemienia i możesz miec zle instalacje zrobioną - dlatego iskrzy. sproboj włożyc wtyczke odwrotą strona (obróconą o 180*)

#3 Iras PL

Iras PL
  • 284 postów

Napisano 07 marca 2008 - 10:41

sproboj włożyc wtyczke odwrotą strona (obróconą o 180*)

To żart? Co by to miało dać, skoro w gniazdku jest prąd zmienny?

Pozatym nie rozumiem, co ma do rzeczy uziemienie. Przecież ta mała wtyczka i tak nie ma wejścia na bolec od uziemienia.

Trzecia sprawa - o ile mógłbym mieć wątpliwości co do napięcia w gniazdku, to UPS generuje idealny sinus.

#4 Suave

Suave

• 2 204 postów

Napisano 07 marca 2008 - 10:47

Ja tak mam w Dellu, iskrzy strasznie, podpięty przez UPS wlaśnie, podpięty bezpośrednio nie sprawia kłopotu.

#5 Krzysiek

Krzysiek
  • 4 184 postów

Napisano 07 marca 2008 - 11:15

[QUOTE=Iras PL;533048]To żart? Co by to miało dać, skoro w gniazdku jest prąd zmienny?

no wiem, ale na forum ktoś tak kiedyś napisał, ze odwrócenie wtyczki pomaga. ;) powtarzam tylko - ale sprawdz - im pomagalo

#6 Iras PL

Iras PL
  • 284 postów

Napisano 07 marca 2008 - 11:36

Trochę się boję sprawdzać :P Metalowe wtyki już są przypalone, a jak tak dalej pójdzie, mógłbym ładowarkę uszkodzić. Z tym długim kablem działa dobrze, więc niech tak zostanie. Mimo wszystko bardzo to dziwne :roll:

#7 DoMiNiQuE

DoMiNiQuE
  • 1 852 postów
  • SkądOstrów Wielkopolski

Napisano 07 marca 2008 - 12:38

Podstawy elektryki ze szkoly podstawowej sie klaniaja. To nie zart. Choc taki zabieg powinien wyeliminowac ewentualne przebicia pradu w przypadku nieuziemionego kontaktu. Nie gwarantuje, ze pomoze przy iskrzeniu. Poza tym, trzeba byc hardkorowcem aby korzystac z instalacji bez zera ochronnego. Proponuje nie zblizac sie do instalacji wodno-kanalizacyjno-sanitarnej 8-)

#8 Iras PL

Iras PL
  • 284 postów

Napisano 07 marca 2008 - 13:12

Czy ja napisałem, że mam instalację bez zera? Instalacja w mieszkaniu jest kilkuletnia, cała wymieniona przy remoncie, wszystkie gniazdka z bolcem od uziemienia. Jak można samemu sprawdzić, czy są prawidłowo wyzerowane?

#9 DoMiNiQuE

DoMiNiQuE
  • 1 852 postów
  • SkądOstrów Wielkopolski

Napisano 07 marca 2008 - 13:19

Czy ja napisałem, że mam instalację bez zera?

Napisales, ze podlaczasz wtyczka bez zacisku ochronnego wiec na jedno wychodzi ;)

#10 Gość_brodek_*

Gość_brodek_*

Napisano 07 marca 2008 - 13:43

Pozatym nie rozumiem, co ma do rzeczy uziemienie. Przecież ta mała wtyczka i tak nie ma wejścia na bolec od uziemienia.

Trzecia sprawa - o ile mógłbym mieć wątpliwości co do napięcia w gniazdku, to UPS generuje idealny sinus.

ten zart polega na tym ze zwykle w jedej dziurce jest prad a w drugien nie (tzw faza)
i o obracaniu wtyczki juz bylo dawno mówione....

#11 Iras PL

Iras PL
  • 284 postów

Napisano 07 marca 2008 - 13:45

DoMiNiQuE - dlatego wcześniej pisałem, że uziemienie raczej nie ma nic do rzeczy. Właśnie o tą wtyczkę bez zacisku ochronnego się rozchodzi. Na drugim kablu z uziemieniem działa normalnie, ale skoro Apple daje taką wtyczkę... Ładowarkę od telefonu podłączam do tych samych gniazdek bez problemu. brodek - fakt, racja. Elektrykiem raczej nie zostanę ;)

#12 Krzysiek

Krzysiek
  • 4 184 postów

Napisano 07 marca 2008 - 13:48

Jak można samemu sprawdzić, czy są prawidłowo wyzerowane?

tak:

Dołączona grafika

#13 Iras PL

Iras PL
  • 284 postów

Napisano 07 marca 2008 - 13:54

Dobre, dobre. Będę musiał rozkręcić gniazdko i zobaczyć, czy aby na pewno bolec od uziemienia jest zmostkowany z którymś z kabli, a czy z zerem, to już będę musiał próbnik zorganizować.

#14 Krzysiek

Krzysiek
  • 4 184 postów

Napisano 07 marca 2008 - 13:57

Dobre, dobre. Będę musiał rozkręcić gniazdko i zobaczyć, czy aby na pewno bolec od uziemienia jest zmostkowany z którymś z kabli, a czy z zerem, to już będę musiał próbnik zorganizować.

jesli jest z czymś połaczony to musi byc z zerem inaczej by Ci korki poleciały ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych