Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iOS 16, wszystkie wersje beta – dyskusja

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
447 odpowiedzi w tym temacie

#151 gadzeciarz_z_rozsadku

gadzeciarz_z_rozsadku
  • 103 postów

Napisano 10 lipca 2022 - 23:19

Od siebie dodam, że podoba mi się zmiana w kierunku możliwości personalizacji ekranu blokady. Czy takie same tapety będą we wszystkich wspieranych urządzeniach niezależnie od technologii wykonania wyświetlacza(OLED, IPS)? Mam tutaj na myśli czernie. 

#152 6c1fb0760d

6c1fb0760d
  • 1 663 postów

Napisano 11 lipca 2022 - 06:48

A skąd to mamy wiedzieć?

#153 blu 1

blu 1
  • 237 postów
  • SkądGdynia, PL

Napisano 11 lipca 2022 - 19:35

Wjechała 1 publiczna

#154 busaba

busaba
  • 288 postów
  • SkądWrocław

Napisano 11 lipca 2022 - 20:11

Kolejna deweloperska też jest. Duże okładki albumów na ekranie blokady.
  • roger09 lubi to
MacBook Pro (Retina, 13, Early 2015) / iPhone 13 mini / Apple Watch Series 4 / AirPods Pro

#155 markyp

markyp
  • 75 postów
  • SkądImielin

Napisano 12 lipca 2022 - 18:43

Ktoś już zainstalował publiczną betę? Jak wrażenia? W weekend chcę zainstalować.

#156 mario1988

mario1988
  • 42 postów

Napisano 12 lipca 2022 - 19:00

Ktoś już zainstalował publiczną betę? Jak wrażenia? W weekend chcę zainstalować.

Działa. Nie widzę problemów. Są tam jakieś lekkie przycięcia animacji tu i ówdzie, ale to dla mnie żaden problem. Aplikacje bankowe działają (mbank). Generalnie na ten moment to najgorzej działa klawiatura SwiftKey - pewnie potrzeba będzie aktualizacji ze strony Microsoft. Jednak jak korzystasz z klawiatury oryginalnej to problemu nie ma.

#157 dtm.marcin

dtm.marcin
  • 264 postów
  • Skąd,PL

Napisano 12 lipca 2022 - 19:36

Alior Bank coś się wysypuje na becie publicznej

#158 DaKus

DaKus
  • 2 postów

Napisano 12 lipca 2022 - 20:00

Alior Bank nie działał poprawnie już w wersji developerskiej. Miałem nadzieje, że może już w publicu poprawią działanie… Jeśli odinstalujesz i zainstalujesz ponownie, to za pierwszym razem da sie zalogować, ale kolejnym razem już sie wysypuje.

#159 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 898 postów
Napisano 12 lipca 2022 - 20:14

Alior Bank nie działał poprawnie już w wersji developerskiej. Miałem nadzieje, że może już w publicu poprawią działanie

Kto miałby poprawić? Kolejne wersje beta iOS wydaje Apple, a aplikację musi dostosować Alior. Dopóki tego nie zrobi, to działać nie będzie, nawet jeżeli by w międzyczasie wyszła oficjalna wersja iOS 16.

Użytkownik Mikołaj Maciejko edytował ten post 12 lipca 2022 - 20:14

#160 wojtas2931

wojtas2931
  • 559 postów
Napisano 13 lipca 2022 - 08:12

na moim iPhonie 12 Pro Max dziala idealnie, zero problemów….co dziwne na 12 Pro Max mojego znajomego są ciagle restarty. Z aplikacjami nie zauważyłem problemu jeśli chodzi i iPhone - na iPadzie już tak, np Instagram na iPhone otwiera się normalnie ale na iPadzie otwiera się z wlczoną kmerą. Niby nic ale jest różnica. 

tak czy siak, na iPhone nie ma praktycznie problemów i jak na 3 betę dziala idealnie. 

 iPhone 12 Pro Max 128GB  Silver  iPad Air 4 + cellular 64GB Silver + Apple Pencil

#161 Mogg

Mogg
  • 51 postów

Napisano 13 lipca 2022 - 16:50

W ustawieniach aktualizacji oprogramowania pojawiła się informacja mówiąca o tym, że od iOS16 Apple może instalować ,,kluczowe pliki systemowe" bez zgody użytkownika. I nie da się tego wyłączyć.
Ciekawe, ciekawe. Tyle gadania o prywatności a tu takie kwiatki.

#162 EMU

EMU
  • 2 372 postów

Napisano 13 lipca 2022 - 17:09

Czy macie problemy z dzwonieniem? Co któraś rozmowę nie ważne czy dzwonię ja czy do mnie nie słychać mnie. Mam esim Orange i sim Orange.

MacBook Air M2 - iPad Pro M2 - iPhone 15 Pro MAX - Garmin Epix2 PRO - AirPods 2 PRO 

#163 shevchenko1987

shevchenko1987
  • 861 postów

Napisano 13 lipca 2022 - 18:38

Wczoraj miałem taką akcję, gdy dzwonił do mnie abonent sieci Plus. Ja siedziałem wtedy na Wi-Fi Calling. Po odebraniu ja go słyszałem, a on mnie nie. Oddzwoniłem i już było w porządku. 

Również korzystam z eSIM Orange (Flex). 

 MacBook Pro 14" 2023 (M3 Pro / 18 GB / 512 GB) |  iPhone 15 Pro (128 GB) |  Watch Ultra 2 |  AirPods Max & AirPods Pro 2 & Beats Flex |  TV 4K (64 GB)

#164 EMU

EMU
  • 2 372 postów

Napisano 13 lipca 2022 - 18:51

Wczoraj miałem taką akcję, gdy dzwonił do mnie abonent sieci Plus. Ja siedziałem wtedy na Wi-Fi Calling. Po odebraniu ja go słyszałem, a on mnie nie. Oddzwoniłem i już było w porządku.

Również korzystam z eSIM Orange (Flex).

To może wifi calling winne?

MacBook Air M2 - iPad Pro M2 - iPhone 15 Pro MAX - Garmin Epix2 PRO - AirPods 2 PRO 

#165 shevchenko1987

shevchenko1987
  • 861 postów

Napisano 13 lipca 2022 - 19:11

Możliwe, ale nie mam jak sprawdzić na iOS 15 ;) 

 MacBook Pro 14" 2023 (M3 Pro / 18 GB / 512 GB) |  iPhone 15 Pro (128 GB) |  Watch Ultra 2 |  AirPods Max & AirPods Pro 2 & Beats Flex |  TV 4K (64 GB)

#166 wojtas2931

wojtas2931
  • 559 postów
Napisano 13 lipca 2022 - 19:20

W ustawieniach aktualizacji oprogramowania pojawiła się informacja mówiąca o tym, że od iOS16 Apple może instalować ,,kluczowe pliki systemowe" bez zgody użytkownika. I nie da się tego wyłączyć.

moga to być takie poerdoły jak tapety (np ta z rybką), języki Tłumacza Apple albo coś w ten deseń. Niekoniecznie coś co narusza prywatność. Mogą to być preinstalowane składniki iOS tylko będą np aktywowane zdalnie i aktualizowane w tle. 

 iPhone 12 Pro Max 128GB  Silver  iPad Air 4 + cellular 64GB Silver + Apple Pencil

#167 Blue

Blue
  • 555 postów
  • SkądPoznań, Warszawa, Murcia ES

Napisano 13 lipca 2022 - 19:44

...od iOS16 Apple może instalować ,,kluczowe pliki systemowe" bez zgody użytkownika. I nie da się tego wyłączyć.

Raczej nie sądzę by Apple instalowało coś, co będzie śledzić użytkownika i wysyłać zdjęcia czy włączać mikrofon :) To raczej będą kluczowe składniki systemu - w przypadku jakiejś luki zero day będzie ona łatana i instalowana automatycznie. Bo trudno tu wymagać do tego zgody - jeżeli firma obiecuje bezpieczeństwo a user ma gdzieś aktualizacje. Soft należy do Apple, ma prawo robić z tym co chce w sumie. Dobrze, że piszą o tym jawnie. Ktoś przeczulony na punkcie swojej prywatności przeczyta i może zrezygnować i przejść np. na Androida, który to na bank zapewni mu ogrom bezpieczeństwa ;) No ok, tak ot - czysty Android jest jeszcze spoko pod tym względem. W miarę. Tylko kto używa czystego Androida? Koniec ot ;)

#168 Zelony

Zelony
  • 21 postów

Napisano 13 lipca 2022 - 23:25

To może wifi calling winne?

Miałem ten sam problem. Wyłączyłem wifi calling i działa dobrze.

#169 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 898 postów
Napisano 14 lipca 2022 - 07:24

Soft należy do Apple, ma prawo robić z tym co chce w sumie

Soft może sobie należeć do Apple, ale już sprzęt, na którym go instalują jest mój i zdecydowanie mam prawo do decydowania o tym, czy coś ma się na nim dziać, czy nie.

Raczej nie sądzę by Apple instalowało coś, co będzie śledzić użytkownika i wysyłać zdjęcia czy włączać mikrofon

Apple już nie raz pokazało, że na "prośbę" władz dokonuje różnych zmian, czy to w funkcjonalności systemu, czy to w zawartości App Store, nazywając to działalnością w zgodzie z lokalnym prawem. U nas faktycznie jest to nieco mniej prawdopodobne, niż w Chinach, ale tylko ze względu na to, że jesteśmy znacznie mniejszym rynkiem, i jego ewentualne odpuszczenie sobie nie wpłynie znacząco na wyniki finansowe firmy.

Ktoś przeczulony na punkcie swojej prywatności przeczyta i może zrezygnować i przejść np. na Androida

Doceniam sarkazm i poczucie humoru, ale, jak się okazuje, nie trzeba być specjalnie przeczulonym. Wystarczy choćby być legalnie działającym prokuratorem, członkiem stowarzyszenia uznanego przez władze za nieprzychylne, żeby o swoją prywatność obawiać się całkiem na poważnie.

Nie piszę o tym wszystkim zupełnie OT, tylko zwracam uwagę, że to są ważne i wrażliwe kwestie i sformułowanie powinno być w ostatecznej wersji doprecyzowane, żeby była jasność, jakiego rodzaju aktualizacje mogą być ładowane bez wiedzy i zgody użytkownika. Na przykład taka informacja to byłby jakiś konkret:

w przypadku jakiejś luki zero day będzie ona łatana i instalowana automatycznie.

To nie powinno pozostać w sferze domysłów i prowadzić do sformułowań typu "Raczej nie sądzę". W obecnej formie jest bardzo niepokojące.

Użytkownik Mikołaj Maciejko edytował ten post 14 lipca 2022 - 08:11

#170 Blue

Blue
  • 555 postów
  • SkądPoznań, Warszawa, Murcia ES

Napisano 14 lipca 2022 - 09:52

Soft może sobie należeć do Apple, ale już sprzęt, na którym go instalują jest mój i zdecydowanie mam prawo do decydowania o tym, czy coś ma się na nim dziać, czy nie.

Problem tylko taki, że ciężko na tym zainstalować coś otwartego. Więc kupując sprzęt niejako godzimy się na ograniczenia i jesteśmy skazani na to co nam zaserwuje Apple. Pomijając już jakie jest Apple i jakie miało wpadki i to, ze współpracuje z rządami - bo biznes to jest biznes - to pomijając scenariusze typu:

Wystarczy choćby być legalnie działającym prokuratorem, członkiem stowarzyszenia uznanego przez władze za nieprzychylne, żeby o swoją prywatność obawiać się całkiem na poważnie.

jest całkiem nieźle, a powiedziałbym nawet, że jest bardzo dobrze jeżeli chodzi o bezpieczeństwo i prywatność iOS. Dla zwykłego, szarego użytkownika, który nie udziela się politycznie czy też nie pracuje w jakiejś infrastrukturze krytycznej. O to mi tylko chodzi. Jeżeli ktoś jest na celowniku służb to czy to Android czy iOS nie ma znaczenia, to są zabezpieczenia do złamania co pokazuje np. pegasus. A widać tu starania Apple o bezpieczeństwo tego typu - łata luki na bieżąco, przez co 99% ludzi może spać spokojnie.

A zatem ponownie problemem jest:

To nie powinno pozostać w sferze domysłów i prowadzić do sformułowań typu "Raczej nie sądzę". W obecnej formie jest bardzo niepokojące.

z czym się zgadzam.

Użytkownik Blue edytował ten post 14 lipca 2022 - 09:53

#171 roger09

roger09
  • 27 postów

Napisano 14 lipca 2022 - 13:29

Da się jakoś wyłączyć te okładki albumów na ekranie blokady?

#172 barty96

barty96
  • 104 postów

Napisano 14 lipca 2022 - 15:44

tak, wystarczy kliknąć na okładkę

#173 EMU

EMU
  • 2 372 postów

Napisano 14 lipca 2022 - 20:16

Miałem ten sam problem. Wyłączyłem wifi calling i działa dobrze.

U mnie tez pomogło.

#174 Mogg

Mogg
  • 51 postów

Napisano 14 lipca 2022 - 22:03

1.Apple, podobnie jak Google, Microsoft, Facebook, Amazon czy Twitter zarabia krocie na śledzeniu swoich użytkowników. Chyba iOS15 wprowadził możliwość blowania trackerów i śledzenia użytkowników przez inne firmy na iPhonach. I kto się wściekł? Facebook. Bo Apple przejęło lwią część informacji dla siebie i model biznesowy Facebooka, polegający na sprzedaży informacji reklamodawcom mocno ucierpiał. Apple nie robi tego dla użytkowników. Chce mieć wyłączność. To samo robi Google z androidem. Blokuje trackery innych firm by samemu sprzedawać dane swoich użytkowników i nie dzielić się rynkiem z producentem każdej aplikacji, którą sobie zainstalujemy. Poczytajcie w AppStore jakie uprawnienia mają aplikacje które macie zainstalowane w telefonie. Apple wymusza podawanie tych informacji by użytkownik blokował możliwości śledzenia i tym samym zmuszał reklamodawców do kupywania informacji bezpośrednio od źródła. Apple i Google podzielą ten tort między siebie i będą dyktowały ceny.
2. Żabę gotuje się powoli by nie wyskoczyła z garnka. Dziś wprowadzą automatyczne instalowanie ,,kluczowych plików sytemowych" a od iOS19 będą instalowali co chcą i kiedy chcą i nikt nie będzie pamiętał jak było w iOS15. Ludzie przywykną że ich telefon nie należy już do nich.

Użytkownik Mogg edytował ten post 14 lipca 2022 - 22:05

• shevchenko1987 lubi to

#175 reverpl

reverpl
  • 172 postów
  • SkądPoznań

Napisano 25 lipca 2022 - 11:41

Użytkuję publiczną betę od czwartku i strasznie się telefon grzeje...jeśli jest włączone wifi/5g w tle to telefon właściwie cały czas jest mocno ciepły.

Już nie mówię o tym, że baterię ładuję 2 razy dziennie, bo to w becie często się dzieje. Ale temperatura telefon to już mega niewygodny fakt. Ktoś się z tym spotkał?

Sam system działa bardzo sprawnie. Nic się nie zacina, aplikacje, które używam na razie śmigają.

Jedyne co się wysypuje to gboard. Ciągle ta klawiatura się zawiesza i nie można nic wpisać, muszę korzystać z Applowej.

Model iP 13 Pro

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych