Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Instalacja macOS Monterey bez oryginalnego dysku twardego.

• Please log in to reply
8 replies to this topic

#1 Adi.

Adi.
  • 90 posts

Posted 04 June 2022 - 12:13

Czy Apple już rozwiązało ten idiotyczny błąd, który nie pozwala na instalację Monterey na MacBooku bez oryginalnego dysku twardego? Mam pro 2015 zakupiony już w wymienionym dyskiem.

#2 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5066 posts
Posted 04 June 2022 - 16:47

Ale dlaczego Apple miałoby rozwiązywać problemy, których samo nie spowodowało? Jak ktoś grzebie w komputerze, to czemu Apple miałoby zadbać o to, żeby to dalej działało poprawnie?

#3 Adi.

Adi.
  • 90 posts

Posted 04 June 2022 - 16:56

To taka ironiczna wypowiedź, że wymiana wymienianego dysku M.2 to grzebanie w komputerze? Że Apple takie hermetyczne? Bo całkiem nieźle zakamuflowana i nie jestem pewien :P

#4 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5066 posts
Posted 04 June 2022 - 17:36

Nie. Apple sprzedaje komputer i on ma działać tak długo, jak jest oficjalnie wspierany. Nigdy nie było żadnego oficjalnego wsparcia dla dysków firm trzecich w tym modelu. Apple nigdy nie gwarantowało, że one będą działać. Działały to działały, ale jak przestały, to szukaj rozwiązania u producenta tego dysku, a nie w firmie, która nie ma z nim nic wspólnego.

#5 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 10 June 2022 - 17:32

Czy Apple już rozwiązało ten idiotyczny błąd, który nie pozwala na instalację Monterey na MacBooku bez oryginalnego dysku twardego? Mam pro 2015 zakupiony już w wymienionym dyskiem.

Zanim zmienisz SSD na lepszy od tego co daje Apple, musisz zainstalować Monterey na starym applowym lub na innym komputerze ze swoim nieapplowym SSD (ja tak mam zrobione).

Attached File  Air2015Monterey.png   371.69KB   0 downloads

Jak już wgra nowy firmware, to możesz już przełożyć i powinno działać. Apple zazdrośnie strzeże swoich komputerów i nie pozwala ich ulepszać. To scheda po Jobsie, który zabronił poprawiania jego "dzieła", nawet, jeśli było niedoskonałe.
I pamiętaj. Jeśli masz starszego maka, to nigdy nie rób ostatniego updatu systemu, który ma za zadanie uwalić ci maka, żebyś był zmuszony kupić nowego.

Edited by Iro, 14 June 2022 - 10:26.

Muzyka i Komputery
https://iro.myapple.pl

#6 Rst00

Rst00
  • 2 posts

Posted 10 August 2023 - 10:51

@Iro mam w zasadzie dokładnie ten sam problem co opisany wyżej. Też chciałbym zaktualizować system z Big Sur na Monterey a oryginalny dysk po prostu padł i zakupiłem `Samsung SSD 970 EVO 500GB`, który po bojach udało mi się zainstalować i system na nim się uruchomił. Nie mogę jednak zrobić aktualizacji do Monterey bo wyskakuje błąd (już nie pamiętam jaki bo robiłem to chyba z rok temu a teraz chciałem wrócić do tematu). Mam firmware `195.0.0.0.0` a możesz pokazać jaki Ty masz po aktualizacji? Teoretycznie to co musiałbym zrobić to kupić używany oryginalny dysk, zamontować go, zainstalować Monterey z pendrive'a, odpalić komputer, później wymontować ten dysk, zamontować ten swój docelowy i ponowna instalacja Monterey z pendrive'a?

#7 tbmonter

tbmonter
  • 1 posts

Posted 17 May 2024 - 08:16

OK, czy udało Ci się rozwiązać problem?

Kupiłem wybrakowanego MacBooak Air 11, włożyłem dysk SSD i próbuję zainstalować system. Przy uruchomieniu z kombinacja klawiszy połączył mi się z netem, ale instalacja dochodzi do połowy, a potem sie wyłącza. 

Zrobiłem też pod windows bootowalny pendrive (TRANSMAC) ale chyba też mi to nie działa, tj nie wiem czy go widzi (teraz doczytałem ze botoje się z innych źródeł z klawiszem ALT), jestem świeży w MAC i musze to jeszcze sprawdzić. Na pewno połączył sie z siecią i instalował to co pobrał.

A czy bootowalny pendrive zrobiony wg instrukcji Apple pod macOS będzie działał w 100%?

Znalazłem ten post, niby ma zadziałać, ale już widziałem kilak takich hurra wpisów i nic. Dziś wieczorem usiadę i spróbuję

https://myapple.pl/forums/topic/356291-macbook-pro-po%C5%82owa-2010-nie-mo%C5%BCna-zainstalowa%C4%87-systemu/

#8 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 18 May 2024 - 16:43

Jeśli nie wchodzi Monterey, można dać Big Sur lub El Capitan. Jeśli nie jest zaimplementowany najnowszy firmware, nie będzie się dało zainstalować najnowszego systemu.

Muzyka i Komputery
https://iro.myapple.pl

#9 BlueArmy

BlueArmy
  • 87 posts

Posted 19 May 2024 - 22:08

Transmac na 10x działa może raz.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users