Czy Apple już rozwiązało ten idiotyczny błąd, który nie pozwala na instalację Monterey na MacBooku bez oryginalnego dysku twardego? Mam pro 2015 zakupiony już w wymienionym dyskiem.

Instalacja macOS Monterey bez oryginalnego dysku twardego.
Napisano 04 czerwca 2022 - 12:13
Napisano 04 czerwca 2022 - 16:47
Napisano 04 czerwca 2022 - 16:56

Napisano 04 czerwca 2022 - 17:36
Napisano 10 czerwca 2022 - 17:32
Czy Apple już rozwiązało ten idiotyczny błąd, który nie pozwala na instalację Monterey na MacBooku bez oryginalnego dysku twardego? Mam pro 2015 zakupiony już w wymienionym dyskiem.
Zanim zmienisz SSD na lepszy od tego co daje Apple, musisz zainstalować Monterey na starym applowym lub na innym komputerze ze swoim nieapplowym SSD (ja tak mam zrobione).
Air2015Monterey.png 371,69 KB
0 Ilość pobrań
Jak już wgra nowy firmware, to możesz już przełożyć i powinno działać. Apple zazdrośnie strzeże swoich komputerów i nie pozwala ich ulepszać. To scheda po Jobsie, który zabronił poprawiania jego "dzieła", nawet, jeśli było niedoskonałe.
I pamiętaj. Jeśli masz starszego maka, to nigdy nie rób ostatniego updatu systemu, który ma za zadanie uwalić ci maka, żebyś był zmuszony kupić nowego.
Użytkownik Iro edytował ten post 14 czerwca 2022 - 10:26
Muzyka i Komputery
https://iro.myapple.pl
Napisano 10 sierpnia 2023 - 10:51
@Iro mam w zasadzie dokładnie ten sam problem co opisany wyżej. Też chciałbym zaktualizować system z Big Sur na Monterey a oryginalny dysk po prostu padł i zakupiłem `Samsung SSD 970 EVO 500GB`, który po bojach udało mi się zainstalować i system na nim się uruchomił. Nie mogę jednak zrobić aktualizacji do Monterey bo wyskakuje błąd (już nie pamiętam jaki bo robiłem to chyba z rok temu a teraz chciałem wrócić do tematu). Mam firmware `195.0.0.0.0` a możesz pokazać jaki Ty masz po aktualizacji? Teoretycznie to co musiałbym zrobić to kupić używany oryginalny dysk, zamontować go, zainstalować Monterey z pendrive'a, odpalić komputer, później wymontować ten dysk, zamontować ten swój docelowy i ponowna instalacja Monterey z pendrive'a?
Napisano 17 maja 2024 - 08:16
OK, czy udało Ci się rozwiązać problem?
Kupiłem wybrakowanego MacBooak Air 11, włożyłem dysk SSD i próbuję zainstalować system. Przy uruchomieniu z kombinacja klawiszy połączył mi się z netem, ale instalacja dochodzi do połowy, a potem sie wyłącza.
Zrobiłem też pod windows bootowalny pendrive (TRANSMAC) ale chyba też mi to nie działa, tj nie wiem czy go widzi (teraz doczytałem ze botoje się z innych źródeł z klawiszem ALT), jestem świeży w MAC i musze to jeszcze sprawdzić. Na pewno połączył sie z siecią i instalował to co pobrał.
A czy bootowalny pendrive zrobiony wg instrukcji Apple pod macOS będzie działał w 100%?
Znalazłem ten post, niby ma zadziałać, ale już widziałem kilak takich hurra wpisów i nic. Dziś wieczorem usiadę i spróbuję
https://myapple.pl/forums/topic/356291-macbook-pro-po%C5%82owa-2010-nie-mo%C5%BCna-zainstalowa%C4%87-systemu/
Napisano 18 maja 2024 - 16:43
Jeśli nie wchodzi Monterey, można dać Big Sur lub El Capitan. Jeśli nie jest zaimplementowany najnowszy firmware, nie będzie się dało zainstalować najnowszego systemu.
Muzyka i Komputery
https://iro.myapple.pl
Napisano 19 maja 2024 - 22:08
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych