Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

MacBook Pro 2015 nie widzi nowego dysku ssd Transcend JetDrive 850

• Please log in to reply
2 replies to this topic

#1 roback

roback
  • 109 posts
  • SkądPoznań

Posted 12 May 2022 - 18:12

Jak w tytule. Dzisiaj odebrałem nowy dysk w ramach gwarancji. Po zamontowaniu dysku w komputerze i uruchomieniu (command +R) narzędzie dyskowe nie widzi dysku i nie mogę zainstalować systemu, bo nie ma gdzie. Poprzedni dysk zaniosłem w ramach gwarancji do x-kom ponieważ nagle przestał go widzieć system. Któregoś pięknego dnia po 1,5 roku bezproblemowego działania pojawił się „folder”. Uruchomiłem ponownie - system odpalił, zamknąłem pokrywę, otworzyłem i znowu pojawił się folder. Następne próby ponownego uruchomienia nic nie dały. Dysk został wymieniony na nowy i to samo. Co robię nie tak? Dodam tylko, że jak wkładam oryginalny dysk 128 wszystko działa i mogę używać komputera do bieżącej pracy, ale dysk jest dla mnie za mały. Proszę o pomoc, bo jedyne co mi się nasuwa to oddać komputer do serwisu, a tego bym nie chciał, bo jest mi potrzebny.

Jestem z Poznania, może ktoś ma kieszeń do tego dysku, żeby go sprawdzić przez USB, albo podpiąć bezpośrednio w gniazdo. Dlaczego komputer widzi i działa z dyskiem 128, a nie widzi dysku transcend 480GB, który można podłączyć bezpośrednio bez przejściówki?

#2 SERWIS.ME

SERWIS.ME
  • 1006 posts

Posted 13 May 2022 - 10:04

A jaki system próbujesz instalować z tego recovery? Bo jeśli jakiś stary to raczej nie zobaczy tego dysku, nie ma sterownika. Musi być minimum High Sierra. Uruchom komputer trzymając OPTION+CMR+R, albo najlepiej zrób sobie pendrive instalacyjny z jakimś nowym systemem.

1CORE - Autoryzowany serwis Apple. Naprawy gwarancyjne i pogwarancyjne.

Jana Zamoyskiego 81, 30-519 Kraków 
www.1core.pl Tel: 12 311 08 11

#3 BlueBook

BlueBook
  • 401 posts

Posted 13 May 2022 - 16:27

A jaki system próbujesz instalować z tego recovery? Bo jeśli jakiś stary to raczej nie zobaczy tego dysku, nie ma sterownika. Musi być minimum High Sierra. Uruchom komputer trzymając OPTION+CMR+R, albo najlepiej zrób sobie pendrive instalacyjny z jakimś nowym systemem.

A nie czasami Catalina, chyba od niej weszła obsługa dysków NVMe?

MacPro3,1-2 x Q.Core 2.8GHz/RAM-32GB/SSD480GB/R9-380-2GB/El Capitan---MBP-MID2009-2.66GHz/RAM-8GB/SSD240GB-El Capitan/128GB-Windows10/9400M+9600M GT

iPhone 11 128GB

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users