Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

[Wektorowa] Jak uzyskać pantonowy gradient w Illustratorze (lub InDyku)?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 syngruzina

syngruzina
  • 2 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 marca 2006 - 17:20

Pytanie jak w tytule. Klient życzy sobie mieć baardzo nasycone przejście od soczystej zieleni do bieli. W style-booku klienta soczysta zieleń opisana jest jako c=56% y=100% plus pantone354. Wymyśliłem sobie, że na warstwę tła z zielonym gradientem od c=56 y=100 do bieli nałożę warstwę z gradientem z pantonu, a tu kupa. Czy ja jestem ślepy i nie umiem znaleźć, czy nie ma takiej opcji? Sprawa dość pilna (dzisiaj do wieczora). Pozdrawiam. A tak wogóle to witam bo to mój pierwszy post na forum :-)

#2 Samp

Samp
  • 228 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 marca 2006 - 19:00

Dodaj sobie w palecie Swatches wybrany kolor Pantone i przeciągnij ten swatch na pasek gradientu w zakładce "gradient" - to jest chyba standardowe postępowanie, tylko zamiast koloru CMYKowego masz Pantonowy. Witam

#3 syngruzina

syngruzina
  • 2 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 marca 2006 - 19:09

to jest chyba standardowe postępowanie, tylko zamiast koloru CMYKowego masz Pantonowy.
Witam

O ja gupia!
Że mi to do głowy nie przyszło.
Bardzo dziękuję.

#4 spear

spear
  • 25 postów

Napisano 12 kwietnia 2006 - 09:07

Jeżeli w Twoim gradiencie zieleń Pantone ma się mieszać z zielenią CMYK (tak wynika z Twojego postu), to na początku dobrze kombinowałeś: na gradient CMYK nakładasz gradient Pantone, tyle że na obiekt z gradientem Pantone dajesz overprint i po bólu. Pozdrawiam!

#5 VRKing

VRKing
  • 37 postów

Napisano 12 kwietnia 2006 - 10:25

W InDesignie mozna zrobic jeszcze cos takiego, co sie nazywa "probka farb mieszanych". Mozna wymieszac wszystkie farby z dokumentu w dowolnych proporcjach. Czyli zrobic np. zielony z Cmyka + Panton.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych