Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Imac 24 cale czy Apple Studio Display - co będzie lepsze do pracy zdalnej?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gontareek3d

Gontareek3d
  • 11 postów

Napisano 08 kwietnia 2022 - 08:33

Cześć,

Zamówiłem IMACA 24 do pracy zdalnej w domu. Po prezentacji Studio Display od Apple zmieniłem zdanie.

Stwierdziłem, że monitor będzie bardziej uniwersalny i przyszłościowy ( zakup na długie długie lata). Z powodu rezygnacji z Imaca mojej narzeczonej zrobiło się przykro, starała się tego nie okazywać jednak widziałem, że cieszyła się na ten zakup. Sama obecnie nie ma żadnego komputera ( poza starym laptopem 11" laptopem na Windowsie, którego dostała w pracy).

Pomyślałem, że może nie warto aż tak patrzeć na pieniądze, które w dzisiejszych czasach mają coraz mniejszą wartość i fajnie byłoby zrobić jej prezent. Kiedy ja byłbym w pracy ona mogłaby korzystać z Imaca na swojej pracy zdalnej. Mam jednak kilka pytań do ekspertów w temacie Imaca.

1) Istnieje możliwość wykorzystywanie Imaca jako monitor do pracy zdalnej na laptopie z Windowsem?

2) Wasza zdaniem zakup monitora to lepszy pomysł mając Macbooka Pro 14 ? Czy te 3 cale w rozmiarze dadzą mi duży benefit w postaci większej przestrzeni roboczej ? Dodam tylko, że nie pracuje z grafiką ani kodem. 
Moja praca głównie opiera się na pracy z plikami/world/excel + safari i chrome. Obecnie w pracy wykorzystuję ekran 24 cali Lenovo.

Z góry bardzo dziękuje za pomoc :)

Użytkownik Gontareek3d edytował ten post 08 kwietnia 2022 - 08:36

#2 MiL

MiL
  • 1 487 postów
Napisano 08 kwietnia 2022 - 08:38

W cenie Apple Studio Display kupisz 3 lub 4 bardzo dobre monitory. Wg mnie nie opłaca się go kupować.

#3 Gontareek3d

Gontareek3d
  • 11 postów

Napisano 08 kwietnia 2022 - 08:43

W cenie Apple Studio Display kupisz 3 lub 4 bardzo dobre monitory. Wg mnie nie opłaca się go kupować.

Polecisz coś w rozmiarze 27 cali o podobnej jakości obrazu i rozdzielczości? Próbowałem już z kilkoma monitorami jednak nigdy nie udało mi się osiągnąć tego co daje mi ekran Retina. Po prostu bardzo przyjemnie się na nim pracuje.

Co sądzisz o Imacu w rozmiarze 24 cali ?

#4 winmaciek

winmaciek
  • 6 894 postów
Napisano 08 kwietnia 2022 - 08:44

1. iMaca nie da się wykorzystać jako monitor. No chyba, że dostęp zdalny, ale raczej o to nie chodzi. 
2. Tu nie rozchodzi się nawet do końca o przestrzeń, a o rozdzielczość ekranu. Innych monitorów 5K w 27 calach po prostu a bardzo nie ma. 
3. Moim zdaniem największą różnicą nie będzie kilka cali (chociaż to faktycznie można odczuć, jeśli się korzysta z wielu okien naraz), ale fakt, że będziesz miał dwa komputery. Niby jest chmura i synchronizacja wielu rzeczy, ale na dłuższą metę to może być denerwujące. Chociaż są też zalety – taki iMac może robić za domowy serwer plików. 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#5 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 066 postów
Napisano 08 kwietnia 2022 - 09:02

Co sądzisz o Imacu w rozmiarze 24 cali ?

Spoko komputer. Wprawdzie jednorazówka, ale jak się weźmie 16GB RAM i wystarczającą ilość dysku to starczy na dobre kilka lat. Tego absurdalnie drogiego i niewyróżniającego się niczym szczególnym nowego monitora na pewno bym nie kupował.

#6 Gontareek3d

Gontareek3d
  • 11 postów

Napisano 08 kwietnia 2022 - 09:14

Spoko komputer. Wprawdzie jednorazówka, ale jak się weźmie 16GB RAM i wystarczającą ilość dysku to starczy na dobre kilka lat. Tego absurdalnie drogiego i niewyróżniającego się niczym szczególnym nowego monitora na pewno bym nie kupował.

Wybrałem właśnie wersję z 16GB pamięci ram  :) Masz rację z ceną tego monitora- jest mocno przesadzona. Matryca jest praktycznie taka sama jak w Imacach, odrobinę lepsza jasność i głośniki nie są warte takiej ceny. 
Nie przepadam za dużymi ekranami w monitorach, wole mieć przysunięty trochę bliżej i lepiej mi się wtedy pracuje. Nie używam wielu okien- czasem używam Ipada 13 cali jeśli chce mieć drugi wyświetlacz do jednego pliku.

Przeczytałem jeszcze, że nowy monitor Apple nie obsługuje konsoli - rozumiem, że taka jest polityka firmy to co jabłkowe działa głównie z jabłkowymi urządzeniami jednak jak na monitor za takie pieniądze powinni dać wsparcie sygnału HDMI.

Jeśli rozmiar IMaca będzie dla mnie za mały zawsze można rozważyć jakiś fajny monitor 27" cali- no i bardziej przyszłościowe będzie tutaj chyba MiniLed/ Oled 120 hz  :)

#7 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 888 postów

Napisano 08 kwietnia 2022 - 10:28

Dla dziewczyny (ogólnie drugiej osoby) iMac 24" był by super sprzętem do pracy zamiast laptopa 11" - jeśli nie ma konieczności pracy z windows. 

Dla ciebie - dobry monitor do Macbooka pro 14 to najlepsze rozwiązanie - jest wybór monitorów 4K, niektóre nawet są ładne (kwestia gustu) i obsłużą ci konsolę. Zestaw cech apple (5K, kamera 12 MP, głośniki, system mikrofonów) są unikalne, ale do obejścia.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych