Dzień dobry, piszę do was z nietypowym problemem, który zbiegł się w czasie z upgrade'm systemu do Monterey.
Nie działa mi kamera w moim macbooku pro 13'' z 2017 roku z touchbarem. Rzadko jej używam, ale mam obawy, że to przez aktualizację do nowego systemu Monterey - wcześniej działała.
Po włączeniu FaceTime dostaję komunikat: "Brak Wideo. FaceTime nie odbiera wideo z podłączonej kamery. Problem może rozwiązać ponowne uruchomienie komputera.", a na innych aplikacjach typu Zoom, Skype jest brak obrazu.
System widzi kamerę - jest w raporcie systemowym, aplikacje też ją widzą jako "Kamera HD FaceTime (wbudowana)".
Jak odpalam jakąś aplikację to zaświeca się zielona dioda przy kamerze, jednak po kilku sekundach gaśnie.
Próbowałem rozwiązać problem na wiele sposobów, od opisanych w internecie "Sudo killall VDCAssistant", przez ustawienia prywatności, po tryby awaryjne, a nawet zdecydowałem się sformatować dysk i na nowo zainstalować system. Niestety to nic nie dało.
Odnalazłem na zagranicznym forum podobne tematy innych osób, że po aktualizacji do systemu Monterey ich kamera przestała działać, niestety często bez rozwiązania problemu.
Wedle wielu serwisów za działanie kamery w MacOS odpowiedzialne są dwa procesy - VDCAssistant i AppleCameraAssistant.
Lecz w moim systemie jest tylko jeden proces - VDCAssistant. Podejrzewam że tutaj jest problem, choć nie wiem czy w systemie Monterey po prostu za kamerę nie odpowiada jeden proces.
Jeśli ktoś byłby uprzejmy zobaczyć na swoim Mac Monterey czy ma proces AppleCameraAssistant to będę wdzięczny.
Chciałem cofnąć się z systemem do np. Cataliny, ale nie ma możliwości zrobienia bootowalnego pendrive z Cataliną na Monterey, a nie mam dostępu do komputera ze starszym systemem.
No chyba, że ktoś zna magiczny sposób i nim się podzieli.
Inną opcją jest uszkodzenie fizyczne kamery i naprawa jej w serwisie, lecz nawet nieautoryzowane serwisy nie podejmują się wymiany samej kamery, a jedynie wymieniają cały panel z matrycą, a to koszt ponad 2000zł... Trochę nieopłacalny biznes ze względu na niedziałającą kamerę...
Czy ktoś z was miał podobny problem? Komuś udało się go rozwiązać?