Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

MBA M1 USB-C wolny transfer

• Please log in to reply
3 replies to this topic

#1 kreyzoll

kreyzoll
  • 9 posts

Posted 21 February 2022 - 19:21

Witajcie, 

Od 4 miesięcy jestem posiadaczem Macbooka Air na M1. Jest on wyposażony w dwa porty usb-c i oba są strasznie wolne. Przykładowo 26 GB danych w dużych plikach kopiuje się ok 35 minut na pendrive, którego szybkość zapisu jest dużo większa, bo porównuję z innym komputerem. Zarówno exfat jak i ntfs przez tuxerę zapisują strasznie wolno (applowskich systemów plików nie używam, przez brak kompatybilności z innymi sprzętami). 

Na laptopie HP Pavillion 14, również przez usb-c, wykorzystując tę samą przejściówkę oraz zapisując bezpośrednio na pendrive z usb-c wyniki są nieporównywalnie lepsze. 

Czy to jest normalne, że usb-c na macbooku się tak wlecze, czy można na to jakoś wpłynąć?

OS to obecnie Monterey, na Big Sur było task samo.

#2 winmaciek

winmaciek
  • 6900 posts
Posted 21 February 2022 - 22:21

1. System plików nie powinien mieć tutaj jakiegoś wielkiego znaczenia, ale moim zdaniem warto byłoby przetestować, tak dla jasności, jak się zachowuje przy użyciu APFS. 

2. Podłączasz pamięć bezpośrednio czy przez przejściówkę (to nie jest do końca jasne)?

3. Same porty USB w MacBooku są bardzo dobre, wspierają szybkości do 10 Gb/s. Także wina raczej nie leży tutaj. 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#3 Blue

Blue
  • 577 posts
  • SkądPoznań, Warszawa, Murcia ES

Posted 21 February 2022 - 22:51

Bardzo często na zwykłym M1 (a taki jest w Air) miałem negocjację na 5Gb/s zamiast 10. Było coś tam skopane z tym, przez dock śmigało na max. Ale z drugiej strony 5Gb/s dla zwykłego pendrive to prędkość i tak za duża, nie ma szans na to by zwykły pendrive to wysycił. Więc problem leży tu w innym miejscu.

1. NTFS - tu jest jakiś sterownik do tego, stawiam że to nie będzie szybko/wydajnie działać. Unikałbym tego typu rozwiązań, jeżeli oczywiście jest to możliwe.

2. Ale piszesz, że próbowałeś exFAT. To jest już natywnie wspierane i powinno śmigać. Ale diabeł tkwi w szczegółach. Jeżeli kopiujesz 20GB drobnych plików jak np. zdjęcia to bufor łatwo się zapełni i transfer zwolni. Sprawdź jak idzie jeden plik 20GB.

3. Testowo sprawdź APFS - tego wprawdzie Windows nie zobaczy, ale przynajmniej wykluczymy system plików jako winowajcę.

#4 kreyzoll

kreyzoll
  • 9 posts

Posted 26 February 2022 - 20:26

Testowałem zarówno przez przejściówkę unitek, przez dock, jak i podłączałem pendrive z usb-c bezpośrednio. Wyniki wszędzie podobne. Pliki duże - 5 - 10 GB, także powinno być szybko. Wiem, że gdyby to było kilka tysięcy małych, to może być wolniej. NTFS niestety jest nieunikniony i też muszę go używać, ale jako że macos jest tu upośledzony i trzeba przez zewnętrzne oprogramowanie, to nie wymagam cudów, a mimo to nie jest dużo wolniej niż w przypadku fs-ós wspieranych natywnie. 

Moja przejściówka:

https://www.x-kom.pl/p/334197-przejsciowka-unitek-adapter-usb-c-usb-31-otg.html

Dock:

https://www.x-kom.pl/p/520300-stacja-dokujaca-do-laptopa-green-cell-usb-c-thunderbolt3-usb-c-hdmi-pd-connect60.html

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users