Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Jak udostępnić folder który nie jest na biurku do chmury iCloud?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 looking20

looking20
  • 81 postów

Napisano 19 lutego 2022 - 12:23

Dzień dobry

Mam pytanie odnośnie udostępniania folderów z poza biurka do iCloud. Utworzyłem folder firmowy w którym trzymam, kosztorysy- zdjęcia itp. 

Do tej pory miałem go bezpośrednio na biurku, lecz stwierdziłem, że wszystko sobie uporządkuje i przeniosłem sobie folder w inne miejsce na dysku i tutaj pojawił się problem - nie wiem co zrobić, aby on tez widniał w plikach iCloud - np na innych urządzeniach jak iPad i iPhone, biurko dalej mam udostępnione bez problemu. Czy ktoś wie jak udostępnić folder, który znajduje się gdzieś indziej?

 MacBook Pro M1 13'20 /  iPhone 12 Pro

#2 winmaciek

winmaciek
  • 6 915 postów
Napisano 19 lutego 2022 - 12:41

Moim zdaniem musi on leżeć w iCloud Drive. Niekoniecznie na biurku, ale jednak. Dopiero wtedy będzie można go udostępnić. Gdzie konkretnie jest drugorzędne, ja bym to zrobił w Dokumentach. 

• looking20 lubi to

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#3 Blue

Blue
  • 579 postów
  • SkądPoznań, Warszawa, Murcia ES

Napisano 19 lutego 2022 - 15:28

Zrób sobie w iCloud Drive dowolny folder, zrób do niego alias i skopiuj go na biurko lub gdziekolwiek. Z dysku nie można udostępniać nic, jedynie w folderze iCloud. Więc jak uparcie chcemy mieć na dysku komputera  udostępniany folder to alias z iCloud drive jest najprostszym rozwiązaniem.

Użytkownik Blue edytował ten post 19 lutego 2022 - 15:29

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych