Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Air 11" z 2014, ile powinien wytrzymać na baterii?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 leymann

leymann
  • 15 postów

Napisano 08 lutego 2022 - 16:17

Cześć, mam pytanie: Ile powinna wytrzymywać bateria? Moja ma już prawie 1200 cykli i pojawia się informacja: "Wymaga serwisu". Jednak z tego co zauważyłem mimo tego na baterii wytrzymuje 1,5-2 h. Nie wiem, czy to dobry, czy zły wynik. W specyfikacji pisze, że praca nawet do 9h, ale nie wiem, na ile można wierzyć tej informacji.

#2 winmaciek

winmaciek
  • 6 909 postów
Napisano 08 lutego 2022 - 16:58

Specyfikacja generalnie nie kłamie, ale trzeba wziąć poprawkę na kilka rzeczy. 
1. System się powiększył i przytył. To normalne, dochodzą nowe funkcje i gdzieś to trzeba zmieścić. Strony internetowe też przytyły, a obecnie mamy dużo javascriptu, który dosyć mocno obciąża tak starą maszynę przy przeglądaniu internetu (i powoduje wciąganie większej liczby elektronów). 
2. 1200 cykli to jest sporo ponad normę. Tak duże zużycie może powodować spowolnienie komputera. System nie kłamie informując o konieczności wymiany. 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#3 Blue

Blue
  • 577 postów
  • SkądPoznań, Warszawa, Murcia ES

Napisano 08 lutego 2022 - 17:09

Jak pisze "serwis" to komp ma obniżone taktowanie aby nie zjechać baterii całkiem i aby się nagle nie wyłączył mając 50%. Do wymiany, będzie odczuwalna różnica. Tylko proponuję jakąś dobrą baterię, której za pół roku nie trzeba wymieniać - jest wiele postów na ten temat tutaj. Nawet ostatnio coś o regeneracji ogniw była mowa.

#4 leymann

leymann
  • 15 postów

Napisano 08 lutego 2022 - 22:01

Dzięki, w takim razie trzeba zainwestować w baterię nową ;)

#5 winmaciek

winmaciek
  • 6 909 postów
Napisano 08 lutego 2022 - 22:28

Przeniosłem, ale na przyszłość proszę o bardziej uważny wybór działu. W „Rozmowach ogólnych” nie zadajemy pytań. To tak na marginesie. 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych