Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Wysoka temperatura! MacBook

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
27 odpowiedzi w tym temacie

#1 laza

laza
  • 192 postów
  • SkądGniezno/Poznań

Napisano 05 marca 2008 - 23:16

witam! mam się czym denerwować: CPU A dochodzi do 75C Heatsink A do 54C Heatsink B do 54C Karta AirPort do 65C no i wiatraczki 6103 rpm? oczywiście nie jest to stała temperatura, ale się zdarza np. przy edycji dokumentu tekstowego i kalkulacyjnego

#2 Buszmen

Buszmen
  • 107 postów

Napisano 05 marca 2008 - 23:20

Nie.

#3 laza

laza
  • 192 postów
  • SkądGniezno/Poznań

Napisano 05 marca 2008 - 23:43

a jeszcze jedno, czy zwiększenie ramu do 3-4gb zmniejszy temperaturę?

#4 nurekpadi

nurekpadi
  • 390 postów
  • SkądWWA/PNO

Napisano 05 marca 2008 - 23:45

hmm... jak widze po opisie mam prawie takiego samego MB i musze powiedzieć, że przy zabawie z Pages czy Numbers nigdy nie miałem tak wysokiej temperatury CPU

#5 Buszmen

Buszmen
  • 107 postów

Napisano 05 marca 2008 - 23:47

hmm... jak widze po opisie mam prawie takiego samego MB i musze powiedzieć, że przy zabawie z Pages czy Numbers nigdy nie miałem tak wysokiej temperatury CPU

To odpal większy dokument w javowym NeoOffice'e.

---- Dodano 05-03-2008 o godzinie 23:48 ----

a jeszcze jedno, czy zwiększenie ramu do 3-4gb zmniejszy temperaturę?

Ooo.. Raczej nie.

#6 altcomputing

altcomputing
  • 1 098 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 06 marca 2008 - 11:08

Thermal Junction temperatures of 75c is hot, 70c is warm, and 65c is safe. The dual Thermal Junction sensors are how Tjunction is measured, and are the dual core temps displayed as: Core 0 / Core 1.

Core2Duo posiada 3 niezależne czujniki temperatury - po jednym na rdzeń, oraz jeden pod "heatspreaderem", a w mobilnych komputerach jego wartość jest symulowana poprzez dodanie 15 stopni do odczytu z najcieplejszego rdzenia. W rzeczywistości najprawdopodobniej jest tak, że obecnie również w desktopowych Core2Duo, wartość odczytu pokazywana przez systemy jako temperatura procesora, jest sztucznie zawyżona, identycznie jak w przypadku mobilnych Core2Duo (stwierdzam organoleptycznie, niebezpodstawnie - 75 stopni odczytu a radiator ledwo ciepły).

A więc: masz odczyt 74 stopnie, co oznacza, że faktyczna temperatura procesora = 59 stopni. Zupełnie bezpieczny zakres wynosi około 70 stopni. Czyli wszystko w porządku.

Niech ten post rozwieje wszelkie przeszłe i przyszłe wątpliwości dot. rzekomych "wysokich" odczytów temperatur.

W moim piecyku z okrojonym Core2Duo, czyli Pentiumem Dual Core, po podniesieniu napięcia o 0.1v, a taktowania o niemal 100% temperatura nie wykracza poza 60 stopni. Radiator nie jest gorący, a zwykle jest wręcz chłodny. Tymczasem mam odczyty w stylu właśnie około 70-80 stopni opisane w Evereście jako temperatura CPU. Ale tuż obok podane są temperatury Core0/Core1, i rzeczywiście, są o około 15 stopni niższe. I to właśnie te dwa odczyty, te o niższych wartościach, należy traktować jako faktyczną temperaturę procesora. Te odczyty są najbardziej miarodajne choćby ze względu na fakt, iż przeprowadzane są wewnątrz procesora, według prekalibrowanych przez Intela ustawień, natomiast Tcase (ta pojedyncza, wysoka temperatura) jest obliczana przez BIOS, i często bardzo niedokładna.

Jeszcze to:

Additional Specifications

B2, M0 Stepping = Tjunction Max 85c
B3, G0, L2 Stepping = Tjunction Max 100c
C0, C1, M1 Stepping = Tjunction Max 105c

(Core 2 Quad and Duo Temperature Guide)

#7 Iras PL

Iras PL
  • 284 postów

Napisano 06 marca 2008 - 12:22

U mnie potrafi się tak nagrzać przy szybkim przerzucaniu zdjęć w iPhoto 8) PS: czy jest na maca z procesorem Intela program typu Stress Prime albo Super PI?

#8 altcomputing

altcomputing
  • 1 098 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 06 marca 2008 - 12:50

U mnie potrafi się tak nagrzać przy szybkim przerzucaniu zdjęć w iPhoto 8)

PS: czy jest na maca z procesorem Intela program typu Stress Prime albo Super PI?

Jest, zainstaluj windowsa i użyj tego o czym wspomniales, albo jeszcze lepiej - programiku OCCT (Download - OCCT Website english)

#9 Iras PL

Iras PL
  • 284 postów

Napisano 06 marca 2008 - 14:01

Jest, zainstaluj windowsa i użyj tego o czym wspomniales...

Chodziło mi raczej o coś pod OS X, ale mniejsza o to ;)

Jestem po testach. 2x Stress Prime 2004 i wskazania temp. z Everesta po kilku minutach:

CPU: 75
rdzeń 1: 90
rdzeń 2: 90

Wydaje się niesamowicie dużo. Ostatni raz zbliżyłem się do takich wartości na Athlonie z jądrem Palomino. Jednak tutaj to nie mój problem. Jak się sfajczy, martwić się będzie Apple :P

#10 mohikanin

mohikanin
  • 124 postów
  • SkądCKMK

Napisano 04 czerwca 2008 - 17:32

Nawiązuję do tematu, u mnie od pewnego czasu wskazywana temperatura przy dużym obciążeniu potrafi dojść do 98 stopni tyle pokazuje wtyczka i podczas takiej pracy wiatraki szaleją jak opętane co nie zmienia faktyu że temperatura poniżej 90 stopni nie schodzi wtedy. zastanawiam się czy się do serwisu nie wybrać bo to już chyba trochę za gorąco jak na kompa. Czy ktoś ma podobne osiągi?? MacBook3,1 2.2GHz Pozdrowionka Mohikanin

#11 Gringo997

Gringo997
  • 779 postów
  • Skądnieznana

Napisano 05 czerwca 2008 - 09:35

a mb nie powinien się przypadkiem wyłaczać sam jak mu się za ciepło zrobi?? ja kiedyś grając dosłownie na dellu z procesorem 3.06Ghz rozgrzałem go do ok 80C (Collin McRally 3) i sam sie wyłączał a był tak ciepły że jajka to bezproblemowo mógłbym smażyć (byle by nie swoje :-P )

#12 mohikanin

mohikanin
  • 124 postów
  • SkądCKMK

Napisano 05 czerwca 2008 - 09:55

I wyłącza się zgadza się, ale najwyraźniej jak przekroczy te magiczne 98 stopni :-). Kiedyś zapomniałem wyjąć ściereczki-przekładki z klawiatury podpiąłem zew. monitorek myszkę klawiaturke i dalej do pracy. Po kilku minutach już był wyłączony. Niestety u mnie do temperatury którą podałem pracuje i się nie wyłącza, a wygląda mi na trochę dużą. Mohikanin

#13 Gringo997

Gringo997
  • 779 postów
  • Skądnieznana

Napisano 05 czerwca 2008 - 10:37

a poszukajcie sobie w tym całym EFI (w biosie przynajmniej była taka opcja) żeby ustalić sobię temp przy której ma się wyłączyć...

Jak chodzi o intele to nie ma z nimi jakiś problemów gdy się przegrzeją (intel to intel)

YouTube - What happens when a CPU heatsink is removed

filmik poglądowy

#14 sali128

sali128
  • 2 873 postów
  • SkądGdynia, Poland

Napisano 05 czerwca 2008 - 11:58

U mnie chodzi bez zarzutu.Takie pytanko jak wyglada schemat chlodzenia MB? Gdzie pobiera powietrze?Bo to,ze wypuszcza z tylu to wiadomo.

#15 Gringo997

Gringo997
  • 779 postów
  • Skądnieznana

Napisano 05 czerwca 2008 - 12:15

macbook (jako pierwszy bodajże laptop) pobiera powietrze przez klawiaturę

#16 Grzeczny

Grzeczny
  • 223 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 czerwca 2008 - 11:20

Mój MacBook zaczął nagle grzać się i w związku z tym głośno wentylować. Widget pokzywał 70 stopni. Po przejrzeniu postów z mądrymi radami (jak taka np. że 70 stopni to normalka) wszedłem w monitor aktywności gdzie skontrolowałem trwające procesy. Okazało się, że aktywny jest jakiś proces obsługujący drukarkę - zajmował 90 procent procesora!!!! Istotnie kilka dni temu kombinowałem z zepsutą drukarką. Proces ów wyłączyłem i temperatura spadła po 5 minutach do 49 stopni.

#17 sali128

sali128
  • 2 873 postów
  • SkądGdynia, Poland

Napisano 28 czerwca 2008 - 11:22

Ja na swoim miałem max.tem. 70stopni...

#18 matam666

matam666
  • 58 postów

Napisano 07 grudnia 2008 - 01:31

A co sądzicie o temperaturze 92 stopnie na CPU A?? To chyba nie jest odpowiednia temperatura dla procesora... Sprawdziłem w iStat Pro i tam było napisane, że użycie procesora było ok 100%, sprawdzałem później w Monitorze Aktywności co mi tak obciąża procesor, okazało się, że na liście procesów nie było aplikacji, która by w takim stopniu korzystała z procesora. Programy na liście mogły sumarycznie obciążać procesor w 10% (nie pamiętam dokładnie), a na diagramie pod lista było pokazane, tak jak w iStat, że procesor jest używany w 100%... Może jakiś wirus?? Wydaje mi się to mało prawdopodobne, ale kto to wie... Ktoś miał coś takiego??

#19 sali128

sali128
  • 2 873 postów
  • SkądGdynia, Poland

Napisano 07 grudnia 2008 - 10:24

To co najmniej dziwne...temperatura,ktora podaje iStat Pro jest b.wysoka,i wykorzystanie tez...moze sprawadz i zoptymalizuj Onyx-em?

#20 Haseo

Haseo
  • 245 postów
  • Skądinąd

Napisano 07 grudnia 2008 - 12:01

Miałem ostatnio sytuację, gdy próbowałem "opróżnić kosz bezpiecznie", gdy zostało do usuniącia 6 plików; użycie proca wzrosło do 100% (nie wiem czemu przywiesił się Finder, ale wystarczyło killall -HUP Finder i wszystko wróciło do normy). A teraz pytanie: Czy średnia temp (67 stopni) Airport Card jest normalna, bo taką pokazuje mi iStat pro?

#21 matam666

matam666
  • 58 postów

Napisano 07 grudnia 2008 - 13:17

Nie sądzę, żeby iStat się mylił co do użycia procesora, bo jak napisałem, w Monitorze Aktywności też tak jest. Co do Onyx'a to dobry pomysł, zaraz włączę.

A teraz pytanie: Czy średnia temp (67 stopni) Airport Card jest normalna, bo taką pokazuje mi iStat pro?

U mnie Airport jak jest używany zawsze ma taką temperaturę, z resztą dużo osób na forum pisało o takiej, więc nie ma się co martwić :)

#22 rafalmacbook

rafalmacbook
  • 204 postów
  • SkądRadom/Warszawa

Napisano 12 czerwca 2009 - 23:56

no właśnie ja mam dziś tak samo pierwszy raz. 98 stopni. 6200 obrotów prawie. przebarwił mi się plastik od dołu macbook jak w opisie może to wina update ostatniego albo update przeglądarki, bo w sumie od tego chyba się zaczęło ale nie umiem tego stwierdzić jednoznacznie do serwisu chyba polecę w wolnej chwili z tym plastikiem od dołu. porobiły się czarne kreski przebarwienia rozchodzące się od miejsca gdzie jest najcieplej od procesora. przy otwartym myapple nie schodzi poniżej 70C mimo ze jest 5168 obrotów wiatraka. tragedia :/

#23 dobix

dobix
  • 5 postów

Napisano 20 czerwca 2009 - 23:31

Od jakis tygodnia-dwoch mam podobnie (krotko po update-ie do 10.5.7) - temperatura mocno podskoczyla i nagle zaczalem miec dziwne zwisy maczka - calosc zamiera i pojawiaja sie jakies kolorowe linie (pomaga tylko twardy restart) - czy ktos odswiadczyl ostatnio czegos podobnego??

#24 KuboX

KuboX
  • 2 119 postów
  • SkądPolandia

Napisano 20 czerwca 2009 - 23:34

Zainstaluj program iStat i sprawdź temperaturę, ilość obrotów wiatraków i najbardziej obciążające programy. Ostatnio miałem cały czas ponad 6000rpm i 89 stopni na pierwszym rdzeniu, a winowajcą był programik, który pozostał po trialu CleanApp - obciążał nawet w 99% procesor, a komputer ledwo zipał.

#25 UndeadApple

UndeadApple
  • 3 postów

Napisano 22 czerwca 2009 - 20:05

Czytając powyższe posty postanowiłem się podłączyć z moim problemem. Otóż, kiedy pracuję na Leopardzie obr 1995 rpm 43st ale kiedy zdecyduję przenieść się na kochaną Vistę (używając Bootcamp) i odpalając Guild Wars temperatura sięga 85st i włącza się wentylator a temp spada max do 70st. Czy to jest normalne , mam się czym martwić ?? Sprzęt Macbook pro Core 2 duo 2,2 4gb ramu . Z góry dziękuję :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych