Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Zewnętrzna nagrywarka DVD do macbooka? Co działa a co nie?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 Krzysiek

Krzysiek
  • 4 184 postów

Napisano 05 marca 2008 - 22:36

chce kupić szybką i cichą nagrywarke DVD, w kórej bedzie dzialac lightscribe pod osx.

bramka numer jeden

bramka numer dwa

co wybrać?

#2 _krzysiek

_krzysiek
  • 1 971 postów
  • SkądŁódź

Napisano 05 marca 2008 - 23:21

myapple bierz Samsunga bez zastanowienia. Sam Apple dostrzegl ta firme i korzysta z jej komponentow (RAM).

Pozatym: ma lepsze czasy dostepu do plyty. Pozatym, to Samsung, a tamto LG... LG? Do porównania z samsungiem... Pozatym, lepsza cena. Samsung lepiej sie prezentuje na biurku.

Osobiscie jednak i tak wolalbym naped bez szuladki, ale raczej maly jest wybor w tej kategorii.
Nie wiem czy SuperDrive (cena w polsce 400zl) spelni oczekiwania pod katem tej technologii - ciagle jakies nowe powstaja i zatrzymalem sie juz na technologii nagrywania plyt DVD.

Tak wiec jak powiedzialem, bierz Samsunga.

#3 sham4n

sham4n
  • 274 postów
  • SkądŻary => Wrocław

Napisano 05 marca 2008 - 23:31

a może bramka numer 3? Napedy optyczne - DVD RW - DVD RW - Samsung - Samsung DVD: RW SE T084L LightScribe External USB 2 0 slim - Sklep internetowy Komputronik.pl :) Najlepszy by był Superdrive zewnętrzny od apple, ale ona nie działa z innymi macami niż Air... ;/

#4 Krzysiek

Krzysiek
  • 4 184 postów

Napisano 06 marca 2008 - 08:55

nie chce slima. slimy są wolne. ja chce coś szybkiego. mobilność mi nie potrzebna. tylko jak z kompatybilnością pod leo? ma ktoś i wie? :)

#5 sham4n

sham4n
  • 274 postów
  • SkądŻary => Wrocław

Napisano 06 marca 2008 - 09:42

ja podłączałem pod Leo zwykła nagrywarkę(jakiś Pioneer) z PCta poprzez najzwyklejszą kieszeń IDE->USB i nie było żadnych problemów z nagrywaniem! Więc myślę, że z kompatybilnością jakiejkolwiek nagrywarki nie będzie problemu :)

#6 Plantaginus

Plantaginus
  • 144 postów

Napisano 06 marca 2008 - 13:09

Ja mam LG z LightScribem nie pamietam jaki model w zewnetrznej obudowie FireWire. Moge z niej nawet bootowac. Co ciekawe LightScribe dziala tylko gdy podlacze wypalarke przez port USB. Prawde powiedziawszy cicha to ona nie jest.

#7 Krzysiek

Krzysiek
  • 4 184 postów

Napisano 06 marca 2008 - 13:16

kupie chyba tego samsunga, kurde 200zł to duzo nie jest a może bedzie dzialac :)

#8 mlevvy

mlevvy
  • 208 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 marca 2008 - 18:55

ja podłączałem pod Leo zwykła nagrywarkę(jakiś Pioneer) z PCta poprzez najzwyklejszą kieszeń IDE->USB i nie było żadnych problemów z nagrywaniem! Więc myślę, że z kompatybilnością jakiejkolwiek nagrywarki nie będzie problemu :)

A jam mam Nec'a i adapter IDE to USB i co
nie działa nagrywanie. Nagrywać nagrywa ale jak już kończy to nie zamyka sesji i wyskakuje błąd.
Czytać płyty czyta ale nie nagrywa.

Sprawdziłbym jak to działa na windows, ale mam wyłączony plik wymiany bo to partycja 5GB i bluescreen jak chce coś nagrać.

#9 sham4n

sham4n
  • 274 postów
  • SkądŻary => Wrocław

Napisano 06 marca 2008 - 18:59

a działał Ci ta nagrywarka na innych kompach? Też przez ten adapter?

#10 Krzysiek

Krzysiek
  • 4 184 postów

Napisano 15 marca 2008 - 00:19

ta jest fajna i jeszcze działa z OS X Napedy optyczne - DVD RW - DVD RW - Plextor - Plextor DVD: RW PX 810UF External USB 2 0 FireWire black - Sklep internetowy Komputronik.pl

#11 dorian

dorian
  • 311 postów
  • SkądLublin

Napisano 15 marca 2008 - 00:39

Ta jest z Lightscribe, w dodatku niedroga i zupełnie ładnie wygląda :-).
Przenośna nagrywarka DVD slim Lite-On DX-8A1H - Sklep internetowy .
Poza tym piszą, że "łatwa do podłączenia do każdego komputera - stacjonarnego i notebooka, także komputerów Apple MAC".

Podepnę się do tematu z nieco innym pytaniem. Jak sądzicie, czy tego typu nagrywarki zewnętrzne będą bez problemu działać z MacBook Air? Jeśli są one kompatybilne z airbookiem to za zakupem oryginalnego Superdrive przemawia chyba tylko jego estetyka...

#12 mlevvy

mlevvy
  • 208 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 kwietnia 2008 - 08:26

A jam mam Nec'a i adapter IDE to USB i co
nie działa nagrywanie. Nagrywać nagrywa ale jak już kończy to nie zamyka sesji i wyskakuje błąd.
Czytać płyty czyta ale nie nagrywa.

Sprawdziłbym jak to działa na windows, ale mam wyłączony plik wymiany bo to partycja 5GB i bluescreen jak chce coś nagrać.

Ogólnie to ma błedy w zapisie.
Niestety pozbyłem się nagrywarki, ale na adapterze dzisiaj sprawdzę z PC, tylko że na Pionerze.
(Ten pioneer nie działał na macbooku z adapterem usb )

myapple:
kupiłeś może Samsung SE-S204N ?
Jak to się sprawuje ? Masz błędy podczas nagrywania ?

Pozdro

#13 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 29 kwietnia 2008 - 10:05

Ja osobiście polecam HP DVD 940, nagrywa i odczytuje wszystko bez problemów, nawet zainstalujesz na niej system Mac OS X, oczywiście posiada LightScrible. Tylko że ona jest droższa od tych co podałeś powyżej. Ale naprawde polecam sprzęt I klasa.

Dołączona grafika

#14 kchmielu

kchmielu
  • 25 postów

Napisano 29 kwietnia 2008 - 10:28

Ja też mam NEC'a i adapter IDE -> USB - wszystko śmiga bez najmniejszych problemów.

#15 Krzysiek

Krzysiek
  • 4 184 postów

Napisano 30 kwietnia 2008 - 13:33

myapple:
kupiłeś może Samsung SE-S204N ?
Jak to się sprawuje ? Masz błędy podczas nagrywania ?

Pozdro

tak mam samsunga, ktorego podales. dziala bosko :) 219zł z Saturnie i macie fajną nagrywareczke do domu

#16 Jenot

Jenot
  • 2 204 postów
  • SkądChełm

Napisano 30 kwietnia 2008 - 19:24

Mam coś takiego przy moim mini: LG GSA-E50N. Skoro działa na mini to będzie działać i z macbookiem. Nagrywa bez problemu wszystko co do tej pory wkładałem - CD, DVD. Nie wypróbowałem tylko DVD-RAM. Zasilanie wystarcza przez jedno USB, ale na wszelki wypadek podłączyłem drugie do aktywnego huba.

#17 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 30 kwietnia 2008 - 22:05

Moje doświadczenia z LG są dość przykre, ten HP co podawałem wyżej naprawde czyta wszystko świetnie napęd w miare cichy i nie powoduje większych problemów, współpraca z OS X na świetnym poziomie. Kosztuje on 183 zł ja kupiłem go za 299zł pół roku temu. Klasa produktu: Zewnętrzna nagrywarka DVD-RW Typ napędu: Zewnętrzny Interfejs: USB 2.0 Dual Layer (nagrywanie płyt dwuwarstwowych): Tak Klasa szybkości zapisu DVD-R: 18 x Klasa szybkości zapisu DVD+R: 18 x Klasa szybkości zapisu DVD-RW: 6 x Klasa szybkości zapisu DVD+RW: 8 x Klasa szybkości zapisu DVD-RAM: 12 x klasa szybkości zapisu DVD+R Double Layer: 8 x klasa szybkości zapisu DVD-R Double Layer: 8 x klasa szybkości odczytu DVD-ROM: 16 x czas dostępu DVD-ROM: 160 ms Klasa szybkości zapisu CD-R: 48 x Klasa szybkości zapisu CD-RW: 32 x Klasa szybkości odczytu CD-ROM: 48 x czas dostępu CD-ROM: 160 ms Pojemność pamięci podręcznej: 2048 MB Pojemność nośnika: 4,7 GB 8,5 GB odczytywane formaty dysków CD/DVD: CD-R CD-RW DVD+R DVD+R DL DVD+RW DVD-R DVD-R DL DVD-RW LightScribe CD-R LightScribe DVD+R 4.7 GB single-sided/9.4 GB double-sided DVD-RAM (2.6 GB single-sided/5.2 GB double-sided media not supported) Kolor: czarny Oprogramowanie: Cyberlink PowerDVD Nero 7 Essential SureThing (for LightScribe)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych