przez "kontakty" to wiem, ale to zaburza prostotę którą mam teraz i do której się przyzwyczaiłem.
Teraz mam "True Phone" dialer (android), i mam cały telefon pod jedną ikonką.
W górnej części okna historię kontaktów, na dole klawiatura gdzie od razu mogę pisać. Wpiszę numer -> dzwonię na numer, wpiszę nazwę (T9) -> wyświetla się lista pasujących kontaktów. Przesunę w prawo: dzwonię. Przesunę w lewo: wysyłam SMS. Klikam na środku -> otwiera się kontakt i jeśli wpisałem mu adres jednym kliknięciem odpala się nawigacja do tego miejsca. Dla mnie bardzo ergonomiczne.
Dialer T9 ma tę zaletę, że masz na ekranie kilka dużych klawiszy - łatwo w nie trafić gdy idziesz albo w samochodzie.
Przez Kontakty włączy się pewnie standardowa klawiatura z małymi literkami gdzie już jest trudniej trafić w ruchu
Wchodzenie raz przez SMS, raz przez kontakty a innym razem przez dialer (historia) jest jednak mniej poręczne.
To oczywiście nie jest główny powód dla którego się wcześniej nie przekonałem do IOS. Oprócz dialera były to jeszcze automatyczne skróty (pisałem o tym w innym wątku), brak klawisza "wstecz" jak w androidzie, brak porządnego yanosika w tle za google maps i jeszcze pewnie by się kilka innych znalazło
spotlight obczaję, ale pewnie też standardowa (mała) klawiatura ;/