Dzień dobry. Mam problem z podpisem elektronicznym Cencert, a właściwie z dodatkiem do przeglądarki SzafirSDK, szafir host. Na stronie testowej https://test.giif.mofnet.gov.pl/#/glowna, wszystko działa jak należy. Szafir host wykrywa komponent techniczny, biblioteki PKCS#11 kart Cencert, czyli: libencardp11-4.1.0.2.dylib. Są to biblioteki kart enigma, ENCARD. Pojawia się dodatkowe okno w którym mogę ręcznie wskazać biblioteki PKCS11 i szafir już sam znajduje certyfikat. Problem jest na stronie www.portalosk.pl na którym już podpis nie działa. Po przeanalizowaniu logu z szafir host, widać, szafir host inicjuje się, ale nie znajduje bibliotek Cencert, które są w katalogu machd\biblioteki\ENCARD\lib\libencardp11-4.1.0.2, a znajduje biblioteki innych dostawców, które są zlokalizowane w katalogach (tak mi się wydaje) \machd\usr\lib\. Na stronie giif :https://www.giif.mofnet.gov.pl/giif/settings.html, są ustawienia dla kontrolki szafir host i można je zapisywać, ale tylko pod windows. Nie wiem jak ustawić je na macos. W Próbowałem Javy od różnych dostawców, ale nic to nie zmienia. Gdy na stronie giif, szafir uruchamia się, wyświetla się okno i mogę mu ręcznie wskazać biblioteki PKCS11 i działa, ale na www.portalosk.pl, wyskakuje błąd: "Wynik podpisania: Błąd wykonania podpisu. Opis błędu: Nie odczytano certyfikatów do podpisywania". Bardzo proszę o pomoc, może ktoś już miał podobny problem. W załączniku log z szafira pod firefoxem. Dodam, że nie ma żadnych problemów z certyfikatami, kartami i czytnikami w systemie. Program PEMHART bez problemu podpisuje dokumenty.

Podpis elektroniczny Cencert
Started by
rusiu
, 23 Jan 2022 16:33
1 reply to this topic
Posted 23 January 2022 - 16:33
Posted 04 February 2022 - 01:36
Problem wynika z braku deklaracji na stronie portalosk.pl sterowników do macOS w manifeście. Są tylko ładowane sterowniki od Windows. Są 2 opcje. Zgłosić do osk , że nie są obsługiwane inne systemy niż Windows. Powinni to zrobić, bo to są wymogi, które powinno spełniać tego typu oprogramowanie. Szafir SDK obsługuje Windows, macOS i Linux.
Druga opcja to Trigger sterowników z test.giif. Czyli najpierw wykonaj podpis na ich stronie, a następnie w tabie obok wymuś podpis na stronie osk.
PowerMac G5 DP 1.8GHz/3GB RAM/80 GB
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users