Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Macbook Pro M1 Max i dwa monitory USB-C Power Delivery

• Please log in to reply
5 replies to this topic

#1 Bolaz

Bolaz
  • 6 posts

Posted 16 January 2022 - 11:39

Cześć.

Nie znalazłem na forum, więc pozwoliłem sobie napisać.

Mam M1 Max 14" i dwa monitory LG, aktualnie jeden podłączony do Macbooka a drugi do jakiegoś tam thinkpada. 

Zastanawiam się, czy mogę podłączyć ten drugi monitor z Power Delivery do drugiego portu USB-C bez następstw w postaci uszkodzenia Macbooka. 

Czy ktoś z Was używa takiej konfiguracji? Gdzieś na youtube widziałem film, gdzie kolo podlącza w ten sposób monitory do USB-C, ale nie wiem czy oba monitory miały Power Delivery.

Pozdrawiam

Marcin

#2 Blue

Blue
  • 577 posts
  • SkądPoznań, Warszawa, Murcia ES

Posted 16 January 2022 - 12:32

Nic się nie stanie. PD włącza się na życzenie systemu, samo z siebie prądu nie poda.

#3 Bolaz

Bolaz
  • 6 posts

Posted 17 January 2022 - 11:11

Cześć.

W teorii tak, ale wiesz, komp za kilkanaście klocków, potrzeby codziennie, dlatego szukam potwierdzenia kogoś, kto używał takiej konfiguracji na Macbook Pro M1 Max. 

Czyli rozumiem, że w sytuacji kiedy mam podłączoną ładowarkę MagSafe i podłączę pierwszy monitor to system sam zdecyduje którym źórdłem ładować, jeżeli natomiast mam tylko dwa monitory z PD to również wybierze ten, który da mu więcej poweru czy może ten, który został wpięty do kompa jako pierwszy?

Pozdrawiam

Marcin

#4 Blue

Blue
  • 577 posts
  • SkądPoznań, Warszawa, Murcia ES

Posted 17 January 2022 - 11:36

Dokładnie tak się dzieje jak piszesz. Mam pierwszą sytuację tylko - magSafe + monitor i nie ma znaczenia w jakiej konfiguracji podpinam, działa. A czy jakiś monitor nie spali maka to nikt zagwarantować na 100% nie może. Nawet producent - wszak zawsze może być jakieś przepięcie lub zwarcie na kablu. Jednak PD jest w stanie dostarczać dosyć spory prąd. A co za tym idzie - specyfikacja standardu jest dosyć restrykcyjna pod tym względem.

#5 Bolaz

Bolaz
  • 6 posts

Posted 17 January 2022 - 21:59

Ok, postawiłem wszystko na jedną kartę i podłączyłem drugi monitor, DZIAŁA :-)

Po podłączeniu nie mogłem wejść w ustawienia Displays a podłączony monitor stał się monitorem głównym. Po restarcie mogłem już wszystko skonfigurować.

Dzięki za wspacie :-)

Pozdrawiam

Marcin

#6 raqq

raqq
  • 134 posts

Posted 17 January 2022 - 22:42

Ok, postawiłem wszystko na jedną kartę i podłączyłem drugi monitor, DZIAŁA :-)

Po podłączeniu nie mogłem wejść w ustawienia Displays a podłączony monitor stał się monitorem głównym. Po restarcie mogłem już wszystko skonfigurować.

Dzięki za wspacie :-)

Pozdrawiam

Marcin

Ale z Ciebie ryzykant;)

Ja co prawda mam mbp na intelu jeszcze, ale taka konfiguracja u mnie działa już od dłuższego czasu i nie sprawia problemów.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users