Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Usypianie Macbooka M1 z zewnętrznym monitorem.

• Please log in to reply
5 replies to this topic

#1 BooobeK

BooobeK
  • 6 posts

Posted 10 January 2022 - 10:05

Hej,

Od kilku dni zacząłem pracować z zewnętrznym monitorem podpiętym do Macbooka Air M1 przez oryginalna przejściówkę Apple na USB C -> HDMI/USB A/USB C.

Po zakończonej pracy albo odchodzę od komputera i komputer usypia się automatycznie, lub ręcznie go usypiam.
Niestety Macbook samoistnie sie wybudza i zapala monitor po około 3minutach.
Robiłem już test pracy z zamkniętą pokrywą komputera jak i z otwarta, niestety problem jest cały czas. :(

Czy ktoś z Was spotkał się może z podobnym problemem co ja?

#2 DanielF

DanielF
  • 5765 posts
  • SkądSiedlce

Posted 10 January 2022 - 10:15

To zobacz w konsoli co go wybudza. 

Fallout ...war, war never changes...

#3 BlueBook

BlueBook
  • 401 posts

Posted 10 January 2022 - 10:51

Preferencje Systemowe-->Bezpieczeństwo-->Obudź przy dostępie przez sieć(czy jakoś tak), sprawdź czy nie jest to zaptaszkowane, bo być może jakiś proces sieciowy go wybudza.

MacPro3,1-2 x Q.Core 2.8GHz/RAM-32GB/SSD480GB/R9-380-2GB/El Capitan---MBP-MID2009-2.66GHz/RAM-8GB/SSD240GB-El Capitan/128GB-Windows10/9400M+9600M GT

iPhone 11 128GB

#4 BooobeK

BooobeK
  • 6 posts

Posted 10 January 2022 - 22:48

Dzięki za rady ;)

Trochę się pobawiłem i odkryłem że ten problem powoduje myszka na bluetooth Logi MX master 2s. To ona wybudza maca z trybu uśpienia, jak ją wyłącze fizycznie albo wyłącze bluetooth problem nie występuje.
Fakt jest to trochę uciążliwe aby tak robić za każdym razem :(
Znalazłem w internecie też że użytkownicy windowsa mają podobny problem z tym modelem myszki.

#5 winmaciek

winmaciek
  • 6909 posts
Posted 11 January 2022 - 13:59

To w sumie ciekawe – ja mam inny produkt Logitecha (klawiaturę MX Master for Mac) i podobny objaw. Myślałem, że to jedna z miliona rzeczy żyjących w menubarze, ale to może faktycznie być to.

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#6 ami_go

ami_go
  • 87 posts
  • SkądInowrocław/Caerdydd

Posted 14 January 2022 - 20:55

Niczego specjalnego do dyskusji nie wniosę, ale mam ten sam efekt wybudzania nieużywanego macbook air 13" 2020 do którego podłączona jest Logi MX Vertical.

Do MBA podłączone jeszcze NEC EA271U (via thunderbolt).

I tak co parę minut sekwencyjnie ożywają na jakieś pół minuty i na kolejne 2-3 zasypiają, najpierw monitor MBA i za moment NEC.

Wyłączenie myszki uspokaja ten pokaz światełek :)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users