Cześć ponownie.
Dzięki WojtekWojtek za sugestie. Nie zdążyłem przed Twoim postem poinformować , że dosłownie kilka minut temu problem udało się zdiagnozować. Jest nim kabel , który do tej pory używałem.Tak jak napisałeś jest on najpewniej niższej kategorii, kupowałem go w Auchan i nie podszedłem do sprawy zakupu z właściwą wiedzą.
A potem nie pomyślałem o najbardziej prozaicznym teście czyli sprawdzeniu innego kabla.
Sprawdziłem połączenie na dwóch różnych kablach i na w obu / jeden 5 m / drugi 15 m/ prędkość przesyłu jest zgodna z parametrami w umowie czyli jest 600 MB/s.
Jeszcze przez myśl przeszło mi , że może długość kabla używanego /25 m/ plus jego załamania pod listwami przypodłogowymi ma tu jakieś znaczenie.
Jako dodatkową informację chciałbym podać , że po podłączeniu tych " dobrych" kabli i przeprowadzeniu testu przez przejściówkę USB/Ethernet oraz przejściówkę Thunderbolt/Ethernet stwierdzam ,że w obu przypadkach pomiary prędkości internetu są identyczne 602/62/Ping 20.
Jeden problem ten najważniejszy udało się dzięki Waszej pomocy koledzy rozwiązać za co serdecznie dziękuję. Co do testu na platformie gry w chmurze GFN to nadal jednak wyskakuje mi informacja ( " może występować zacinanie się lub duże opóznienia " ) a podczas gry komunikat co jakiś czas ("niestabilna połączenie"). Ale to już zapewne problem po stronie dostawcy internetu /Vectra/ lub samych serwerów udostępnionych przez GFN chodz bardziej stawiam na Vectrę.
Skoro już tu jestem to ostatnie pytanie.
Czy przestawienie routera Vectry z trybu pracy Router na Bridge ma w takim wypadku sens ma jakikolwiek sens ? Moja wiedza w tym temacie = 0
Jeszcze raz bardzo Wszystkim dziękuję i liczę na to ostatnie wyjaśnienie.
Pozdrawiam serdecznie.
jacmal63