Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iMac Retina 27" - uruchamianie

• Please log in to reply
5 replies to this topic

#1 Trevor VI

Trevor VI
  • 5 posts

Posted 04 January 2022 - 14:02

Dzień dobry,

Problem dotyczy iMaca Retina 27" z systemem Catalina 10.15.2 z 2019 roku.
Używam go prawie dwa lata i do tej pory sprawował się bez zarzutów.

Kwestia związana jest z jego samoistnym załączaniem się.

Kabel zasilający komputer, podłączony jest do listwy zasilającej, listwa rzecz jasna do gniazdka.

Do tej pory, gdy chciałem skorzystać z komputera, załączałem listwę zawartym na niej przełącznikiem / pstryczkiem - obojętnie jak go nazwiemy, a następnie, uruchamiałem komputer przyciskiem, znajdującym się na tylnej ściance monitora.

Od kilku dni, dzieje się tak, że gdy włączam pstryczkiem listwę, komputer sam się uruchamia.... bez przyciskania przeze mnie guzika z tyłu komputera.

Sytuacja, według mnie, niecodzienna.... może nawet śmieszna i błaha, jakkolwiek nie powinna mieć miejsca.... co gorsze, nie wiem, co może być przyczyną i proszę o radę.

Dodam, że nie zmieniałem niczego w wstawieniach, nie grzebałem w systemie, nie instalowałem żadnych programów.

Z góry dziękuję za rady i wskazówki..... mając jednocześnie nadzieję, że to nic poważnego (?) 

Tomek

#2 winmaciek

winmaciek
  • 6899 posts
Posted 04 January 2022 - 14:15

Przeniosłem, ale na przyszłość proszę o rozsądniejszy wybór działu. 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#3 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1888 posts

Posted 04 January 2022 - 15:59

Mac może startować po pojawieniu się zasilania. Ma to sens w przypadku przywrócenia pracy po utracie zasilania. Wyłącza się to w ustawieniach (teoretycznie, ja ma macbooka)

1. Click the Apple Menu > System Preferences > Energy Saver.
  2. Uncheck a box in front of "Start up automatically after a power failure"
  3. Close the Energy Saver window.

#4 Trevor VI

Trevor VI
  • 5 posts

Posted 04 January 2022 - 18:43

Bardzo dziękuję Wojtku za odpowiedź.

Sprawdziłem opcje oszczędzania energii, zgodnie z Twoja sugestią...... opcja, o której wspomniałeś, była i jest odhaczona.

Może jakieś inne hipotezy, rozwiązania......

88LfmJE.png

#5 Trevor VI

Trevor VI
  • 5 posts

Posted 06 January 2022 - 17:45

Sądziłem, że niniejsze forum służy użytkownikom..... jednak, po skasowaniu mojego posta przez gorliwego moderatora, okazuje się że jest wręcz odwrotnie.

Nie muszę chyba dodawać, że to Moderator w pierwszej kolejności powinien służyć radą, pomocą i doświadczeniem..... do sprzątania wiedza nie jest potrzebna, wystarczy mop. 

#6 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5067 posts
Posted 06 January 2022 - 17:58

A ten usunięty post to było zwykłe podbijanie, czy też podałeś nowe informacje, które mogłyby rzucić na problem jakieś nowe światło?

Zgadnij ;-) / f (nie chciałem odpisywać, żeby nie podbijać)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users