Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Macbook AIR M1 2020 - Praca na zasilaczu.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 gregorenko

gregorenko
  • 10 postów

Napisano 16 grudnia 2021 - 17:17

Witam. Czy pracując na MacBooku AIR M1 2020 w domu powinienem mieć podpięty zasilacz i odłączać go tylko jak zabieram go gdzieś w "teren"? Czy taki sposób użytkowania nie będzie szybciej zużywał baterii? Pytam bo chciałbym z Macbooka AIR mM1 2020 zrobić komputer domowy i czasami zabierać go do pracy jak będzie mi potrzebny (kilka razy w miesiącu).

#2 cooper69

cooper69
  • 1 036 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 16 grudnia 2021 - 18:32

Witam. Czy pracując na MacBooku AIR M1 2020 w domu powinienem mieć podpięty zasilacz i odłączać go tylko jak zabieram go gdzieś w "teren"? Czy taki sposób użytkowania nie będzie szybciej zużywał baterii? Pytam bo chciałbym z Macbooka AIR mM1 2020 zrobić komputer domowy i czasami zabierać go do pracy jak będzie mi potrzebny (kilka razy w miesiącu).

Pracuję tak od roku - Podpięty pod monitor 27UK850-W, który ma wbudowany zasilacz.

Pozdrawiam z 3City

#3 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 890 postów

Napisano 16 grudnia 2021 - 19:07

Ja też. Teraz macOS ma procedurę zabezpieczania baterii. Poprzedni mac ładował się do 80% i trzymał na tym poziomie w czasie pracy. Nowy jeszcze do tego nie doszedł,  bo się nie chce rozładować. Bateria nie lubi być cały czas na 100 ale nie lubi też być rozładowywana. Dobre, że Air sie w normalnej biurowej pracy nie grzeje wiec bateria ma dobre warunki. Tak czy inaczej, jak sie używa to się zużywa. 

#4 gregorenko

gregorenko
  • 10 postów

Napisano 16 grudnia 2021 - 19:31

A czy wyłączając macbooka powinienem odłączać go ładowarki? Czy możecie polecić jakiś sensowny monitor 27 będzie to w większości praca biurowa.

#5 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 068 postów
Napisano 16 grudnia 2021 - 19:34

A czy wyłączając macbooka powinienem odłączać go ładowarki?

Ja nie odłączam. Chyba, że akurat mam ochotę popracować z laptopem na kolanach, albo go gdzieś zabieram. Nic złego się nie dzieje. Pierwsza bateria wytrzymała 5 lat, od roku mam drugą, wymienioną w autoryzowanym serwisie, i cały czas ma sprawność zbliżoną do nówki. Zasadniczo, nie ma co nadmiernie dmuchać i chuchać na baterię. Co byś nie robił, to po kilku latach i tak będzie zasługiwała na wymianę. 

#6 gregorenko

gregorenko
  • 10 postów

Napisano 16 grudnia 2021 - 19:48

Dzieki za pomoc może faktycznie nie potrzebnie przejmuje się tak ta bateria ale jest to mój pierwszy macbook (z którego jest mega zadowolony) i po prostu chciałem rozwiać swoje wątpliwości

#7 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 890 postów

Napisano 16 grudnia 2021 - 19:54

Ja używam LG 4K 27” (starszy model), a nowe są jeszcze lepsze. Monitor z USB- C wyłącza zasilanie jak jest wyłączony, zasila laptopa, daje ci dodatkowe porty USB-A (ja mam do nich podpiętą kamerkę i mikrofon) a obraz z masOS  dobrze wyglada na monitorze 4K skalowalny do FHD albo QHD. 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych