Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Aplikacja trening a komunikaty w iPhonie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 multilab

multilab
  • 64 postów

Napisano 15 grudnia 2021 - 21:33

Czy możliwe jest ustawienie aby komunikaty aplikacji trening na Apple Watch były słyszane w słuchawkach sparowanych z iPhone.

#2 winmaciek

winmaciek
  • 6 910 postów
Napisano 15 grudnia 2021 - 22:21

Nie, słuchawki muszą być połączone z Apple Watch. 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#3 multilab

multilab
  • 64 postów

Napisano 15 grudnia 2021 - 23:27

Dziękuję za informację. Trochę to słabe.

#4 multilab

multilab
  • 64 postów

Napisano 17 grudnia 2021 - 11:32

Czyli innymi słowy muszę mieć osobne słuchawki do iPhona i osobne do Apple Watch-a. Dziwne bo np. Iphone potrafi przekazać komunikaty nawigacji do radia samochodowego połaczonego przez BT. Z kolei z zegarka mogę sterować częścią funkcji aplikacji uruchomionych na iPhonie.

#5 sheepysheep

sheepysheep
  • 1 289 postów

Napisano 17 grudnia 2021 - 12:15

Mi się wydaje, że wystarczy sparować słuchawki z apple watchem. Nie trzeba już ich parować z telefonem.

Użytkownik sheepysheep edytował ten post 17 grudnia 2021 - 12:15

#6 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 070 postów
Napisano 17 grudnia 2021 - 12:19

Czyli innymi słowy muszę mieć osobne słuchawki do iPhona i osobne do Apple Watch-a. Dziwne bo np. Iphone potrafi przekazać komunikaty nawigacji do radia samochodowego połaczonego przez BT. Z kolei z zegarka mogę sterować częścią funkcji aplikacji uruchomionych na iPhonie.

O wiele prościej mieć słuchawki, które da się sparować z kilkoma urządzeniami. Nie wiem, po co Ci oddzielne słuchawki.

#7 multilab

multilab
  • 64 postów

Napisano 17 grudnia 2021 - 12:40

Można "dopisać" do słuchawek kilka urządzeń, ale gdy słuchawka ma jednoczesny dostęp do BT tych urządzeń to loguje się tylko do jednego - wydaje mi się do tego które było dopisane lub używane jako ostatnie - ale być może się mylę - proszę o ewentualne sprostowanie. A co drugiego posta sparowałem słuchawki z zegarkiem, ale nie uzyskałem wtedy dźwięku z iPhona. Z racji pojemności i łatwiejszego transferu pliki mp3 mam w telefonie. Być może coś trzeba jeszcze zaznaczyć w ustawieniach. Proszę o ewentualne wskazówki.

#8 damianmajk

damianmajk
  • 770 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 17 grudnia 2021 - 13:03

Można "dopisać" do słuchawek kilka urządzeń, ale gdy słuchawka ma jednoczesny dostęp do BT tych urządzeń to loguje się tylko do jednego - wydaje mi się do tego które było dopisane lub używane jako ostatnie - ale być może się mylę - proszę o ewentualne sprostowanie. A co drugiego posta sparowałem słuchawki z zegarkiem, ale nie uzyskałem wtedy dźwięku z iPhona. Z racji pojemności i łatwiejszego transferu pliki mp3 mam w telefonie. Być może coś trzeba jeszcze zaznaczyć w ustawieniach. Proszę o ewentualne wskazówki.

Albo coś kombinujesz za bardzo, albo nie rozumiem Twojego problemu, z podłączaniem słuchawek do iPhone, mając zegarek. To może prosty przykład, jak ja korzystam. Muzykę/podcasty mam na Apple Music lub Spotify, trenując z zegarkiem mam tylko zegarek - telefon zostaje w domu lub szatni, na siłowni, AirPods Pro podłączone tylko do zegarka i tak funkcjonuję. Nie możesz tak tego robić, czyli w sposób „standardowy” ?

Użytkownik damianmajk edytował ten post 17 grudnia 2021 - 13:04

#9 multilab

multilab
  • 64 postów

Napisano 17 grudnia 2021 - 13:15

Nic nie kombinuję, tylko Ty używasz wirtualnych plików czyli muzyki z internetu. A ja używam wyłącznie plików mp3 które z racji objętości mam w telefonie.
PS. Moja aktywność to spacery i biegi w terenie, zatem i telefon i zegarek mam fizycznie przy sobie. Wygodniejsza jest obsluga aplikacji z zegarka- po to go kupiłem.

#10 damianmajk

damianmajk
  • 770 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 17 grudnia 2021 - 13:39

Nic nie kombinuję, tylko Ty używasz wirtualnych plików czyli muzyki z internetu. A ja używam wyłącznie plików mp3 które z racji objętości mam w telefonie.
PS. Moja aktywność to spacery i biegi w terenie, zatem i telefon i zegarek mam fizycznie przy sobie. Wygodniejsza jest obsluga aplikacji z zegarka- po to go kupiłem.

W jakiej aplikacji masz te pliki mp3? Ja nie używam wirtualnych plików z internetu, tylko mam je ściągnięte w Spotify/Apple Music. Gdybym korzystał z LTE w trakcie treningu, tylko na zegarku, to bateria na 2h by starczyła. Może masz jakąś aplikację, która nie wspiera AW, stąd problemy.

#11 multilab

multilab
  • 64 postów

Napisano 17 grudnia 2021 - 15:25

Do treningu SportsTracker , a do audiobooków MP3Books. Są dostępne (wspierane) dla obu urządzeń.

PS. do muzyki Cloud Music, ta akurat nie jest wspierana przez zegarek, ale daje się sterować zegarkiem jak odtwarzacz MP3. Generalnie - trochę dziwnie działa Sports Tracker bo jak uruchomię na zegarku to działa ale telefon nie widzi tej aktywności, a jak uruchomię w telefonie to z kolei zegarek jej nie widzi. Możliwa jest potem synchronizacja aktywności zegarkowej z telefoniczną. Zegarkowa aplikacja "Trening" nie ma  odpowiednika w telefonie.

#12 damianmajk

damianmajk
  • 770 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 17 grudnia 2021 - 15:37

Do treningu SportsTracker , a do audiobooków MP3Books. Są dostępne (wspierane) dla obu urządzeń.

PS. do muzyki Cloud Music, ta akurat nie jest wspierana przez zegarek, ale daje się sterować zegarkiem jak odtwarzacz MP3. Generalnie - trochę dziwnie działa Sports Tracker bo jak uruchomię na zegarku to działa ale telefon nie widzi tej aktywności, a jak uruchomię w telefonie to z kolei zegarek jej nie widzi. Możliwa jest potem synchronizacja aktywności zegarkowej z telefoniczną. Zegarkowa aplikacja "Trening" nie ma odpowiednika w telefonie.

No to dla mnie już przekombinowane to jest :) Natomiast z tymi treningami to tak nie działa, że cokolwiek włączysz na zegarku to od razu masz na telefonie i w drugą stronę. Aplikacja trening jest tylko do zegarka i jej nie włączysz przez telefon - ale to już wiesz, bo zupełnie inne przeznaczenie jest tej apki. Nie sądzę, że ktoś w ogóle myślał w Apple na ten temat, żeby to włączyć przez telefon. Od tego masz zegarek właśnie. Są natomiast aplikacje, które wykrywają trening zarówno za pośrednictwem zegarka jak i telefonu - np. strong, typowo na siłownię. Jeżeli zaczniesz na Apple Watch, to aplikacja w telefonie też widzi automatycznie dokładnie ten trening. Nie wiem, czy z endomondo tak kiedyś też nie było ale już dawno o tej aplikacji zapomniałem - nie korzystam ( tak na marginesie polecam WorkOutDoors - lepszej nie ma). Może masz to samo też z tymi od muzyki/podcastów. Ja np.
z Apple Music/Spotify nigdy problemów nie miałem i nie mam. Jak włączę, w trakcie treningu, to mam też na telefonie i zegarku jednocześnie, mogę sterować skąd chcę i tak jak mówię - zapisane na telefonie/zegarku, a nie że bezpośrednio przez lte (e-sim).

#13 multilab

multilab
  • 64 postów

Napisano 17 grudnia 2021 - 16:05

To jest zupełnie proste. Na zegarku mam zainstalowane ikony od MP3 Books i Sports Tracker i wychodząc z domu klikam dwie ikony na zegarku i mam w słuchawkach dźwięk aktualnie słuchanej książki oraz rejestrację treningu. Sports Trackers ma opcję komunikatów głosowych, np co1km z informacjami na temat treningu które można zdefiniować. I jeśli tą aplikacją uruchomię w telefonie jest OK. komunikaty mam w słuchawkach, natomiast jak uruchomię w zegarku to ich nie ma czego mi brakuje. Jak chcę słuchać muzyki to niestety muszę aplikację uruchomić w telefonie (nie ma jej odpowiednika na zegarek), ale potem mogę obsługiwać z zegarka. Nie używam do muzyki firmowych aplikacji Appla bo są niewygodne do eksportu i importu plików.

Dzięki za podjęcie tego wątku i podpowiedzi.

#14 damianmajk

damianmajk
  • 770 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 17 grudnia 2021 - 16:38

Ok, nie kwestionuję - każdy ma jak mu wygodnie. Ale jak napisałeś co, gdzie klikasz zanim wyjdziesz z domu i po co, to przypomina mi się dialog z kultowego filmu - „Co mi zrobisz, jak mnie złapiesz”. Za długi, żeby tu wklejać, ale chyba każdy mniej więcej pamięta :)

Użytkownik damianmajk edytował ten post 17 grudnia 2021 - 16:38

#15 multilab

multilab
  • 64 postów

Napisano 17 grudnia 2021 - 17:31

No cóż każdy ma swoje preferencje. Teraz wszystko uruchamiam w telefonie i mam tak jak lubię.

#16 multilab

multilab
  • 64 postów

Napisano 17 grudnia 2021 - 22:56

PS. Czyli "z górki"

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych