Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

VPN a udostępnianie internetu w iPhone przez Hotspot osobisty

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 donvictorio88

donvictorio88
  • 259 postów
  • SkądWrocław

Napisano 11 grudnia 2021 - 11:46

Od razu napiszę, że użyłem opcji szukaj, oczu też i nic nie znalazłem, a jeśli ktoś inny znalazł proszę dać znać. Z góry dzięki.

Wszystkie moje urządzenia - iPad, kilka iPhone’ów i 2 HomePody mini oraz Apple TV połączone były do tej pory z modemem LTE, który zwyczajnie przestał działać. Włożyłem kartę SIM do iPhone 7 i udostępniam internet przez hotspot osobisty.

Przymierzam się do wykupienia 2 letniego pakietu NordVPN i ciekawy jestem czy będzie to działać przy udostępnianiu internetu na tym właśnie telefonie służącym jako modem. Istotny jest dla mnie NETFLIX oraz parowanie głośników Homepod mini.

Ktoś zna temat albo sam próbował?

#2 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 897 postów
Napisano 11 grudnia 2021 - 15:27

Jeśli na iPhone włączysz VPN, a np. na iPadzie podłączysz się do sieci poprzez udostępnianie sieci na tym iPhone, to ruch sieciowy z iPada NIE BĘDZIE kierowany przez VPN. Ale kupując NordVPN dostajesz możliwość jednoczesnego połączenia z bodaj 6 urządzeń. To oznacza, że na iPadzie możesz włączyć VPN niezależnie od tego na iPhonie i wtedy ruch będzie tunelowany.

Użytkownik Mikołaj Maciejko edytował ten post 11 grudnia 2021 - 15:28

#3 Camaro

Camaro
  • 32 postów
  • SkądLondyn

Napisano 24 grudnia 2021 - 18:04

Do takich cudów potrzeba routera z obsługą VPN. Wybór jest dość duży. Osobiście polecam routery GL-iNet - jest opcja AP który pozwoli na przechwycenie sygnału WiFi i rozesłanie swojego już połączonego przez VPN do wszystkich urządzeń w domu. 
Jest też opcja Tetheringu oraz możliwość podłączenia modemu 3G/4G. 
Jest też możliwość ustawienia które urządzenie ma działać po VPN a które normalnie. Można też przypisać połączenie VPN do danego serwisu - np. chcesz aby tylko Netflix szedł po VPN to ustawiasz sobie Netflix jako wyjątek. 
Jedynym mankamentem jest cena. Ale jak nie potrzebujesz cudów z prędkościami, to Beryl od nich powinien w zupełności do domowych warunków wystarczyć. 
Ja posiadam Flint i nie zamienił bym go na chwilę obecną na nic innego. 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych