Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 11Pro -brak dźwięków przy połączeniu z Autem przez Bluetooth

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 Cino111

Cino111
  • 3 postów

Napisano 09 grudnia 2021 - 10:39

Cześć, jestem nowy i mam swój pierwszy telefon z Apple. Żona ma, dzieci mają i choć ja byłem od zawsze przeciwnikiem tego sprzętu stwierdziłem, że dam mu szansę i potestuję. Mam iPhona 11Pro ponad miesiąc i jak na razie żałuję  :P

Co najbardziej mnie irytuje to brak dźwięków powiadomień (nie mówiąc już o Yanosiku), gdy telefon mam połączony z autem po bluetooth i w aucie mam przełączone na radio. Żeby były dźwięki muszę przełączyć w aucie na media, ale wtedy nie ma radia. Czy to możliwe, że w 21 wieku w iPhone nie było tak podstawowej funkcji? 

W Yanosiku rozwiązałem to ustawiając w aplikacji, że komunikaty mają iść przez głośnik telefonu, ale z kolej wtedy nie da się podgłosić wydawanych komunikatów. Jak naciskam przycisk podgłaszania to podgłasza się Bluetooth. Czy faktycznie tak to wygląda, czy ja poprostu jeszcze nie nauczyłem się obsługiwać tego systemu?

#2 winmaciek

winmaciek
  • 6 900 postów
Napisano 09 grudnia 2021 - 13:08

Pomijając wątpliwy sens korzystania z Yanosika, to dobrze byłoby podać nieco więcej informacji. Przede wszystkim, jaki jest to system audio i jakie standardy Bluetooth wspiera (czy obsługuje wyłącznie muzykę czy też rozmowy telefoniczne). Warto również sprawdzić czy iPhone wykrył ten system jako samochodowy (można to zobaczyć po podłączeniu się do samochodu w ustawieniach Bluetooth). 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#3 Cino111

Cino111
  • 3 postów

Napisano 09 grudnia 2021 - 13:16

Łączę się ze skodą Octavią 2020, wiec audio i standardy są ok. Na androidzie śmiga wzorowo. W ustawieniach Bluetooth mam ustawione na samochodowy zestaw stereo. Po Twoim opisie rozumiem ze powinno to normalnie działać? To mnie trochę uspokoiłeś, pytanie tylko co robię nie tak?

Użytkownik Cino111 edytował ten post 09 grudnia 2021 - 13:17

#4 winmaciek

winmaciek
  • 6 900 postów
Napisano 09 grudnia 2021 - 13:39

Nie wiem, nie korzystam z Yanosika, uważam, że powiadomienia w czasie jazdy mogą jedynie rozpraszać. iPhone’a nawet nie mam sparowanego z żadnym samochodem, bo łączę się po CarPlay (z którym zresztą ta aplikacja jest kompatybilna, także może warto spróbować w ten sposób i nie męczyć się z Bluetooth). Po prostu widzę pytanie i to, że jest trochę mało danych, także uprzedzam wpisy innych forumowiczów.

#5 Cino111

Cino111
  • 3 postów

Napisano 09 grudnia 2021 - 13:46

Ok w takim razie dzięki za zainteresowanie. Po kabelku faktycznie chodzi ładnie, tylko nie zawsze się chce podpinać kabel na krótkich trasach, a bezprzewodowo w moim aucie nie działa.
Ps. Nie używasz Yanosika, ale może znasz sposób na automatyczne uruchomienie aplikacji po sparowaniu się z samochodem? Zrobiłem skrót, ale dzięki niemu wyskakuje tylko powiadomienie na które muszę kliknąć aby uruchomić apke.

#6 winmaciek

winmaciek
  • 6 900 postów
Napisano 09 grudnia 2021 - 18:33

NIc lepszego niż automatyzacja raczej nie da się wymyślić. W Waze (z którego zdarzało mi się sporadycznie korzystać) omijali to tak, że można było sobie skonfigurować aplikację tak, żeby działała w tle i korzystała z koprocesora ruchu, żeby wykryć, kiedy jedziemy. Może Yanosik też coś takiego ma. To nie musi zauważalnie zwiększać zużycia energii, pomimo lokalizacji ustawionej na „zawsze”. 

#7 gr@nd

gr@nd
  • 257 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 01 stycznia 2022 - 21:36

Hej

Mogę potwierdzić że brak jest dźwięków w połączeniu Bluetooth samochodowym. Nawigacja w telefonie "nie gada", smsy i "łacapa" nie słychać...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych