Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Jaka bateria PRAM do iMac 27" 2009?

• Please log in to reply
9 replies to this topic

#1 Śfierzyk

Śfierzyk
  • 360 posts

Posted 05 December 2021 - 17:08

Padł mi iMac 27", C2D 3.06 GHz, 2009 r. 

Nie reaguje na przycisk włącznika, Wyłączony z zasilania na tydzień, więc SMC się powinno samo zresetować. Niestety to nie pomogło.

W necie znalazłem informację, że najbardziej prawdopodobnym jest padnięcie baterii podtrzymującej PRAM. 

Obecnie nie stać mnie na serwis a tym bardziej na zakup jakiegokolwiek innego komputera. Czasu mam zbyt dużo, więc jestem zmuszony spróbować sam reanimować komputerek, który służył mi dzielnie przez 12 lat.

Jeśli ktoś z Was ma informację jaka bateria jest potrzebna do tego modelu iMac to będę wdzięczny. Obstawiam CR2032 lub CR2532.

Jeśli ktoś z Was ma jeszcze jakieś sugestie, to będę wdzięczny.

Błogosławieni, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie ubierają tego w słowa.

#2 Śfierzyk

Śfierzyk
  • 360 posts

Posted 06 December 2021 - 00:13

W necie znalazłem info, że bateria powinna być BR2032. Gabarytowo i napięciowo identyczna z CR2032. Tylko z zakupem baterii BR ciężko. Na zamówienie jest w niektórych hurtowniach internetowych i jest nikł prawdopodobieństwo by przesyłka doszła do gwiazdki.

Druga sprawa to pojemność. BR ma 190 miliAmperów a CR w zależności od producenta 220-230 miliAmperów. W pecetowych płytach głównych stosuje się CR a w iMac BR. 

Użyć CR czy sprowadzać BR?

#3 SERWIS.ME

SERWIS.ME
  • 1006 posts

Posted 06 December 2021 - 08:33

Bateria na pewno nie jest przyczyną tego, że komputer się nie uruchamia. Skoro i tak masz go rozbierać, to odkręć ekran i podaj stan diod serwisowych, czy w ogóle któraś się zapala, bo w tym komputerze to obstawiałbym uszkodzony zasilacz.

1CORE - Autoryzowany serwis Apple. Naprawy gwarancyjne i pogwarancyjne.

Jana Zamoyskiego 81, 30-519 Kraków 
www.1core.pl Tel: 12 311 08 11

#4 Śfierzyk

Śfierzyk
  • 360 posts

Posted 07 December 2021 - 04:44

Gdzie są umiejscowione te diody? Na płycie zasilacza, czy płycie głównej?

#5 BlueBook

BlueBook
  • 401 posts

Posted 07 December 2021 - 06:44

Diody są pod ekranem na płycie
https://www.ifixit.c...gicboard issue)

MacPro3,1-2 x Q.Core 2.8GHz/RAM-32GB/SSD480GB/R9-380-2GB/El Capitan---MBP-MID2009-2.66GHz/RAM-8GB/SSD240GB-El Capitan/128GB-Windows10/9400M+9600M GT

iPhone 11 128GB

#6 Śfierzyk

Śfierzyk
  • 360 posts

Posted 08 December 2021 - 16:33

Po odpięciu matrycy na samym dole pali się jakaś maleńka dioda, Bez wymontowania chyba nie da się tego sprawdzić. ale reaguje na podłączenie/odłączenie kabla zasilającego. 

Skoro dioda się zapala to prąd przez zasilacz przechodzi chyba? Bo 230V do płyty głównej nie jest raczej podłączone a te kilka V musi być podawane z zasilacza.

#7 Śfierzyk

Śfierzyk
  • 360 posts

Posted 08 December 2021 - 18:38

Po skręceniu ponownym komputera zrobiłem myk i po jednoczesnym przytrzymaniu włącznika na obudowie i włączeniu wtyczki do prądu komputer częściowo się uruchomił. Nie ma dźwięku ale wentylatory pracują z maksymalną mocą. Czyli jest szansa, że to jednak nie zasilacz.

Podłączyłem, zewnętrzny monitor i także brak reakcji.

Co to może być?! Wymienić bateryjkę PRAM i liczyć, że to pomoże?

Edited by Śfierzyk, 08 December 2021 - 18:39.

#8 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5066 posts
Posted 08 December 2021 - 19:59

Wymień sobie tę bateryjkę, to prawie żaden koszt, więc niewiele ryzykujesz, ale obawiam się, że to nie pomoże. Mało tego, uważam, że uszkodzony zasilacz to w tym przypadku wariant optymistyczny. Wariant realistyczny to płyta główna. Ale mam nadzieję, że się jednak mylę.

Edited by Mikołaj Maciejko, 08 December 2021 - 20:00.

#9 SERWIS.ME

SERWIS.ME
  • 1006 posts

Posted 09 December 2021 - 06:43

Jeśli świeci pierwsza dioda to zasilacz pracuje prawidłowo. To zła informacja, bo to oznacza poważniejsza usterkę. Po naciśnięciu włącznika muszą się zapalić kolejne diody, a jeśli nie zapala się nawet druga to uszkodzenie jest na płycie głównej. Baterię możesz wymienić ale również podejrzewam, że to nic nie da.

Edited by SERWIS.ME, 09 December 2021 - 06:54.

1CORE - Autoryzowany serwis Apple. Naprawy gwarancyjne i pogwarancyjne.

Jana Zamoyskiego 81, 30-519 Kraków 
www.1core.pl Tel: 12 311 08 11

#10 Śfierzyk

Śfierzyk
  • 360 posts

Posted 09 December 2021 - 20:07

Czyli, że iMac zakończył żywot. Koszt naprawy byłby zbliżony do zakupu sprawnego iMac.

Trzeba będzie pomyśleć o czymś nowszym. 

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users