Około 2 miesiące temu zakupiłem macbooka pro 2010 A1286 używanego na licytacji allegro. Wszystko w porządku było przez miesiąc oprócz baterii bo nie trzymała długo no i troche sie grzał, ale nawet za dużo go nie używałem. Nagle padł mi dysk, komputer w ogóle go nie widział. Zakupiłem nowy i teraz pojawił się problem z zainstalowaniem systemu na nim. Z poradników zrobiłem bootowalnego pendriva, niestety nie posiadam drugiego macbooka więc zrobiłem to przy pomocy programu "Transmac". Gdy odpalam go przyciskając przycisk "alt" pojawia sie taki obraz:
https://imgur.com/a/t1Mg7gK
Wydaje mi sie że powinny się wyświetlić nośniki, aczkolwiek mogę wybrać tylko Internet recovery, zatem wybieram, trwa to dosyć długo więc wyłączam go, włączam spowrotem przyciskając "alt" i wtedy ładuje się pasek i mogę wejść do Narzędzia dyskowego. Mam też opcję instalacji systemu Mac OS Lion, aczkolwiek nie jest to możliwe ponieważ gdy rzekomo system się instaluje pokazuje miliard godzin do końca a następnie wyskakuje komunikat: "Nie można pobrać dodatkowych składników. Nie potrafię zainstalować go z pendriva, nie wiem czy to ze mną jest coś nie tak czy laptop już jest za stary i mogę go jedynie wyrzucić do śmietnika.
Będę wdzięczny za każdą pomoc

Pozdrawiam