Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Instalacja systemu na starym MB Pro

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 Woodecky10

Woodecky10
  • 5 postów

Napisano 02 grudnia 2021 - 16:23

Witam serdecznie,

Około 2 miesiące temu zakupiłem macbooka pro 2010 A1286 używanego na licytacji allegro. Wszystko w porządku było przez miesiąc oprócz baterii bo nie trzymała długo no i troche sie grzał, ale nawet za dużo go nie używałem. Nagle padł mi dysk, komputer w ogóle go nie widział. Zakupiłem nowy i teraz pojawił się problem z zainstalowaniem systemu na nim. Z poradników zrobiłem bootowalnego pendriva, niestety nie posiadam drugiego macbooka więc zrobiłem to przy pomocy programu "Transmac". Gdy odpalam go przyciskając przycisk "alt" pojawia sie taki obraz:

https://imgur.com/a/t1Mg7gK

Wydaje mi sie że powinny się wyświetlić nośniki, aczkolwiek mogę wybrać tylko Internet recovery, zatem wybieram, trwa to dosyć długo więc wyłączam go, włączam spowrotem przyciskając "alt" i wtedy ładuje się pasek i mogę wejść do Narzędzia dyskowego. Mam też opcję instalacji systemu Mac OS Lion, aczkolwiek nie jest to możliwe ponieważ gdy rzekomo system się instaluje pokazuje miliard godzin do końca a następnie wyskakuje komunikat: "Nie można pobrać dodatkowych składników. Nie potrafię zainstalować go z pendriva, nie wiem czy to ze mną jest coś nie tak czy laptop już jest za stary i mogę go jedynie wyrzucić do śmietnika.
Będę wdzięczny za każdą pomoc :)

Pozdrawiam

#2 winmaciek

winmaciek
  • 6 900 postów
Napisano 02 grudnia 2021 - 17:34

A próbowałeś użyć włączyć recovery z wciśniętymi klawiszami option-command-R? Wtedy powinno pobrać najnowszą dostępną wersję. 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#3 Woodecky10

Woodecky10
  • 5 postów

Napisano 02 grudnia 2021 - 23:22

A próbowałeś użyć włączyć recovery z wciśniętymi klawiszami option-command-R? Wtedy powinno pobrać najnowszą dostępną wersję. 

Tak spróbowałem i po jakiejś dłuższej chwili przeniosło mnie do narzędzia dyskowego. Ale tutaj jest kolejny problem, ponieważ zrobiłem z poradników bootowalnego pendriva z systemem, ale chyba coś jest nie tak:

https://imgur.com/FkydUnu

Nie mam pojęcia co dalej ponieważ na ekranie głównym mam tylko opcję aby zainstalować system Mac OS Lion, następnie przeklikam i jestem w wyborze dysków, na jakim chcę zainstalować system (pendrive jest włożony) i pod nim jest taka informacja:

https://imgur.com/vrfuAhs

I nie mam już pomysłów.

#4 winmaciek

winmaciek
  • 6 900 postów
Napisano 03 grudnia 2021 - 00:06

A próbowałeś się zastosować do komunikatu? Wg niego musisz zmienić mapę partycji na pamięci USB. Masz go sformatowany jako mapa partycji Apple (która jest stara i stosowana przede wszystkim jeśli mamy do czynienia z komputerami z PowerPC). Instalator, zgodnie z komunikatem, wymaga mapy partycji GUID. Musisz sformatować pamięć (wybierając po drodze GUID) i utworzyć nośnik instalacyjny jeszcze raz.

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#5 BlueBook

BlueBook
  • 401 postów

Napisano 03 grudnia 2021 - 11:35

Transmackiem to on mapy partycji GUID nie zrobi. W instalatorze wejść w Narzędzia Dyskowe i pena odpowiednio sformatować, tylko na PC będzie nieczytelny, więc koło się zamyka i obawiam się, że bez drugiego maca to może być lipa.

MacPro3,1-2 x Q.Core 2.8GHz/RAM-32GB/SSD480GB/R9-380-2GB/El Capitan---MBP-MID2009-2.66GHz/RAM-8GB/SSD240GB-El Capitan/128GB-Windows10/9400M+9600M GT

iPhone 11 128GB

#6 angelares

angelares
  • 912 postów
  • Skądona taka blada?

Napisano 03 grudnia 2021 - 11:48

Na ubuntu w gpart chyba można. Coś kiedyś tak ćwiczyłem. Można sobie ściągnąć darmowe ubuntu i zainstalować na pena i sformatować drugiego pena.

#7 Woodecky10

Woodecky10
  • 5 postów

Napisano 03 grudnia 2021 - 12:02

A próbowałeś się zastosować do komunikatu? Wg niego musisz zmienić mapę partycji na pamięci USB. Masz go sformatowany jako mapa partycji Apple (która jest stara i stosowana przede wszystkim jeśli mamy do czynienia z komputerami z PowerPC). Instalator, zgodnie z komunikatem, wymaga mapy partycji GUID. Musisz sformatować pamięć (wybierając po drodze GUID) i utworzyć nośnik instalacyjny jeszcze raz.

No własnie spróbowałem to zrobić na macu a potem transmackiem utworzyć nośnik no i dalej ta sama mapa partycji. 

Transmackiem to on mapy partycji GUID nie zrobi. W instalatorze wejść w Narzędzia Dyskowe i pena odpowiednio sformatować, tylko na PC będzie nieczytelny, więc koło się zamyka i obawiam się, że bez drugiego maca to może być lipa.

No to już mam trochę problem bo nikt z moich znajomych nie ma maca 

Na ubuntu w gpart chyba można. Coś kiedyś tak ćwiczyłem. Można sobie ściągnąć darmowe ubuntu i zainstalować na pena i sformatować drugiego pena.

To chyba już wyższa szkoła jazdy:D

#8 Woodecky10

Woodecky10
  • 5 postów

Napisano 03 grudnia 2021 - 15:33

A czy na virtualboxie dałoby rade?

#9 angelares

angelares
  • 912 postów
  • Skądona taka blada?

Napisano 06 grudnia 2021 - 11:56

Raczej tak o ile masz pewny system, a nie z torrentów. 

#10 neo937

neo937
  • 1 postów

Napisano 27 kwietnia 2022 - 16:24

Pozwole sobie odgrzebać ten temat, bo mam podobny problem.

MBP A1286, Internet Recovery przez Command + R. Robie Erase dysku do GUID Partition, system plików MacOS Extended (kronikowany), (wrzucony 256 SSD z Samsunga), po czym przechodzę do Reinstall Mac OS X. 

Mac proponuję High Sierrę, więc spoko, klikam Install, zgadzam się na warunki, wybieram wcześniej wymazany dysk i leci instalka przez jakieś ~5 min. Nie mam komunikatu na końcu o instalacji, po prostu mac się restartuje.

Po restarcie ikonka folderu ze znakiem zapytania na białym tle. Coś robię źle? Tak jak autor tematu - nie mam dostępu do drugiego maca, żeby pobrać czystą wersję OSa.

#11 tommy73

tommy73
  • 443 postów
  • SkądChełm, PL

Napisano 27 kwietnia 2022 - 22:14

Wydaje mi się, że instalując przez cmd+r na niemakowym dysku system nie posiada do niego sterowników. Musi  być pendrive z pełnym instalatorem.

#12 cesiu111

cesiu111
  • 742 postów
  • SkądRz

Napisano 28 kwietnia 2022 - 06:54

Skąd jesteś? Znajdź forumowicza z okolicy, który byłby w stanie przygotować bootowalnego pendrive'a.

MBP A1286, Internet Recovery przez Command + R. Robie Erase dysku do GUID Partition, system plików MacOS Extended (kronikowany), (wrzucony 256 SSD z Samsunga), po czym przechodzę do Reinstall Mac OS X. 

Mac proponuję High Sierrę, więc spoko, klikam Install, zgadzam się na warunki, wybieram wcześniej wymazany dysk i leci instalka przez jakieś ~5 min. Nie mam komunikatu na końcu o instalacji, po prostu mac się restartuje.

Po restarcie ikonka folderu ze znakiem zapytania na białym tle. Coś robię źle? Tak jak autor tematu - nie mam dostępu do drugiego maca, żeby pobrać czystą wersję OSa.

#13 SERWIS.ME

SERWIS.ME
  • 1 006 postów

Napisano 28 kwietnia 2022 - 08:00

Kiedy restartuje się w czasie instalacji i wyświetla folder to uruchom go jeszcze raz trzymając ALT/Option, wyświetli dostępne dyski i powinien tam być dysk wewnętrzny podpisany Install MacOS... lub podobnie. Spróbuj go wybrać i powinna instalacja iść dalej.

1CORE - Autoryzowany serwis Apple. Naprawy gwarancyjne i pogwarancyjne.

Jana Zamoyskiego 81, 30-519 Kraków 
www.1core.pl Tel: 12 311 08 11

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych