Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Apple Watch w T-Mobile - eSIM

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 kal800

kal800
  • 246 postów
  • SkądGdynia

Napisano 19 listopada 2021 - 19:53

Hejka,

Chciałbym kupić AW7 z abonamentem, i jako, że mój operator go nie oferuje, a do pomarańczowego w życiu nie pójdę zostaje T-Mobile. Niestety u operatorów są tylko aluminiowe wersje, a mnie interesuje stalowa więc wpadłem na pomysł, że kupię aluminiowego, sprzedam i dopłacę parę groszy do stalowego. Mam natomiast pytanie co w tym momencie z eSIM - wiem, że trzeba sparować zegarek z iPhonem i następnie przez aplikację T-Mobile wygenerować i przypisać eSIM do zegarka. Mam natomiast dwie wątpliwości:

1. Czy eSIMa można przypisać do dowolnego urządzenia, czy to nie jest tak, że on jest przypisany do zegarka sprzedanego przez operatora i potem trzeba cudować żeby przepiąć na inne urządzenie?

2. Czy to wszystko będzie działać w momencie jak mój iPhone ma SIMa innego operatora? Usługa multiSIM w T-Mobile jest powiązana z fizyczną kartą i czy to nie jest tak, że muszę mieć kartę T-Mobile w telefonie, żeby ten MultiSim działał? A jeżeli tak, to może dałoby się wstawić kartę T-Mobile do iPhona jako eSIM, tylko czy wtedy połączenia na telefon z Playa będą się wyświetlały na zegarku? 

Chcę mieć Apple Watcha, żebym mógł zostawić telefon w domu na treningu, czy na wycieczce i być w kontakcie - tego mi mój Garmin nie daje - ale nie chciałbym przenosić kilkunastu numerów do innego operatora przy okazji. 

Mógłby ktoś poradzić?

Kal

Użytkownik kal800 edytował ten post 19 listopada 2021 - 20:57

#2 krzysztofsds

krzysztofsds
  • 2 064 postów
  • SkądRzym

Napisano 19 listopada 2021 - 22:04

1. Nie ma problemu.

2. Numer w Watch jest taki sam jak w Iphonie. Nie może być inny operator w telefonie, a inny w zegarku. 

#3 kal800

kal800
  • 246 postów
  • SkądGdynia

Napisano 19 listopada 2021 - 22:11

OK, ale może być dwóch operatorów na iPhone - jeden na plastikowej karcie, a drugi na eSIM?

#4 winmaciek

winmaciek
  • 6 890 postów
Napisano 19 listopada 2021 - 23:38

Może. 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#5 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 888 postów

Napisano 20 listopada 2021 - 11:48

Można, ale jak ten inny sim w telefonie to główny numer to nie jest to wygodne. Trzeba robić przekierowanie żeby zegarek solo dzwonił, potem odpowiadasz z innego numeru. Miałem i cieszę się, że przeniosłem główny numer do operatora obsługującego zegarek. Poza tym trzeba dobrze policzyć , czy warto brać zegarek od operatora i potem sprzedawać - nic nie jest darmo.

#6 kal800

kal800
  • 246 postów
  • SkądGdynia

Napisano 20 listopada 2021 - 15:27

Można, ale jak ten inny sim w telefonie to główny numer to nie jest to wygodne. Trzeba robić przekierowanie żeby zegarek solo dzwonił, potem odpowiadasz z innego numeru. Miałem i cieszę się, że przeniosłem główny numer do operatora obsługującego zegarek. Poza tym trzeba dobrze policzyć , czy warto brać zegarek od operatora i potem sprzedawać - nic nie jest darmo.

To nie takie łatwe w moim przypadku - mam kilkanaście numerów w Playu, aktywne umowy, itd. Nie chcę mi się robić rewolucji dla jednego zegarka. Ale z drugiej strony jednak trochę mnie Play wkurza - nie ma ani eSIMa, ani sprzętu Apple'a. Może więc wezmę w T-Mobile kolejny numer przy okazji zegarka, a jak będzie grało, to przeniosę. 

#7 landr

landr
  • 1 396 postów

Napisano 20 listopada 2021 - 16:24

Witam, przeglądałem ofertę T-Mobile wcale nie jest dobra, musisz mieć abonament głosowy plus 9zł do AW oraz kolejne 9 za esim do iphona, umowa na 2 lata, alternatywą do przemyślenia (do pomarańczowego nie pójdę) jest Orange flex, umowa bezterminowa, 2 karty esim np IP i AW bez dodatkowych opłat, przenosisz z Play jeden z numerów, 25 zł, AW kupujesz na wolnym rynku w MM, ispot, cortland itp (stalowy jak chcesz) i wszystko działa za mniejsze pieniądze...

#8 kal800

kal800
  • 246 postów
  • SkądGdynia

Napisano 20 listopada 2021 - 16:42

Orange nie wchodzi absolutnie w gre. Ta firma nas oszukała na grubą kasę parę lat temu i póki żyć będę nie podpiszę z nimi żadnej umowy.

Szybciej przeniosę do T-Mobile jeden numer. A jak wygląda Truephone? Wiem że obsługują eSIM w AW.

#9 landr

landr
  • 1 396 postów

Napisano 20 listopada 2021 - 16:54

We Flex nie podpisujesz żadnej umowy i jest tanio i nowocześnie esim i 5G, jak chcesz, to Twoje pieniądze....wybierz T-mobile...

Użytkownik landr edytował ten post 20 listopada 2021 - 16:57

#10 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 888 postów

Napisano 20 listopada 2021 - 17:57

Miałem flex - niby fajnie, tanio, ale trzeba np. dopłacić do rozmów międzynarodowych, nie też miałem rozmów grupowych (tak, wiem, że istnieje ZOOM, ale czasem to się przydaje) i w ogóle to taka oferta pół prepaidowa. I mnie też oszukali, bo chciałem się przenieść na taryfę biznes, podpisałem umowę na 5 numerów, a potem wyszło, że nie mogą przenieść mojego głównego numeru z flex do abonamentu! I teraz mam jeden numer w T-mobile (z zegarkiem) a inne (dane, rodzina) w Orange i nie mogę sam zarządzać kontem, bo główny numer umowy nie jest w Orange.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych