Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Hotspot z iPhone na iPadzie i MacBooku

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 Eredin21

Eredin21
  • 4 postów

Napisano 12 listopada 2021 - 18:07

Dzień dobry!

Mam stały problem z udostępnianiem Internetu z iPhone 13 na inne urządzenia Apple (MacBook Air, iPad Air 4 gen.).

Za każdym razem sprzęty łączą się automatycznie (bo są zalogowane na tym samym Apple ID) i wówczas przy połączeniu są widoczne dwie zazębiające się spinki (hotspot osobisty). Wtedy też nie mogę robić większych aktualizacji, wszelkie dane z iCloud nie są aktualizowane (żadne zdjęcia, pliki itd.) Natomiast gdy połączę się ze stacjonarnym WiFi lub nawet z hotspotem innego telefonu (np. Samsunga) to pojawia się już normalna ikonka WiFi i mogę swobodnie aktualizować system, dane z iclouda się aktualizują w ciągu sekund. 

Przy udostępnianiu internetu z iPhone może z 2 razy przypadkiem udało się połączyć standardowo przez zwykłe WiFi - wtedy synchronizacja również działała.

Chcę zawsze łączyć się normalnie, by w pełni korzystać z synchronizacji i aktualizacji. Można jakoś to ustawić? Proszę o pomoc, bo zaczyna mnie to irytować.

Pozdrawiam

#2 winmaciek

winmaciek
  • 6 894 postów
Napisano 12 listopada 2021 - 18:23

Nie da się. W macOS nie ma przełącznika, który mówiłby „tu możesz korzystać z całej przepustowości hotspota”. Sam miałem ten problem latem – kupiłem duży pakiet internetu, żeby wysyłać zdjęcia do chmury i był zonk, bo nie da się. Ale jak zrzuciłem na iPada, to tam już jest opcja „nieograniczone uaktualnienia”. Na iPhonie czy iPadzie z LTE można już zrobić prawie wszystko po sieci komórkowej (z wyjątkiem wysyłania załączników powyżej bodajże 350 MB, backupów i uaktualniania; na 5G o ile wiem można zrobić także to ostatnie). Na macOS niestety nie, pozostaje liczyć na dodanie takiej funkcji w następnym wydaniu systemu. 

Aczkolwiek trochę dziwi mnie brak synchronizacji iCloud Drive – o ile pamiętam, to to mi działało. Masz włączoną synchronizację iCloud Drive na telefonie?

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#3 sheepysheep

sheepysheep
  • 1 289 postów

Napisano 12 listopada 2021 - 18:27

A na 5G działającym na tych umownych pasmach w Polsce też pójdzie?

#4 winmaciek

winmaciek
  • 6 894 postów
Napisano 12 listopada 2021 - 18:33

Tak. Przynajmniej nic na stronie wsparcia nie wskazuje na niedostępność tej funkcji poza sieciami o wyższej częstotliwości. https://support.appl.../pl-pl/HT211828

#5 sheepysheep

sheepysheep
  • 1 289 postów

Napisano 12 listopada 2021 - 18:36

Faktycznie. Dzięki.

#6 Eredin21

Eredin21
  • 4 postów

Napisano 13 listopada 2021 - 22:21

Aczkolwiek trochę dziwi mnie brak synchronizacji iCloud Drive – o ile pamiętam, to to mi działało. Masz włączoną synchronizację iCloud Drive na telefonie?

Ok, z systemem będę musiał sobie jakoś poradzić. Ale chociaż iCloud Drive... Właśnie mam włączoną wszędzie synchronizację, ale po połączeniu sprzętów ze sobą i tak nie widać efektów :(

#7 Blue

Blue
  • 570 postów
  • SkądPoznań, Warszawa, Murcia ES

Napisano 14 listopada 2021 - 00:22

A wyłączenie Bluetooth na iPhone nie powoduje czasami, że laptop widzi wtedy sieć jak zwykłą wifi i działa to bez blokad? Nie mam jak sprawdzić teraz, ale chyba tak to obchodziłem swego czasu.

#8 winmaciek

winmaciek
  • 6 894 postów
Napisano 14 listopada 2021 - 10:51

U mnie cały czas rozpoznaje połączenie jako hotspot osobisty. 

#9 Eredin21

Eredin21
  • 4 postów

Napisano 16 listopada 2021 - 23:57

U mnie też, próbowałem już wiele sposobów, ale zawsze łączy się przez hotspot osobisty.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych