Witam
Został mi podrzucony lokalizator airtag. Mam jego numer seryjny i jest zarejestrowany. Czy jest jakaś możliwość sprawdzenia z jakim kontem jest powiązany?
Z góry dziękuję za pomoc!
Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.
Napisano 31 października 2021 - 21:31
Witam
Został mi podrzucony lokalizator airtag. Mam jego numer seryjny i jest zarejestrowany. Czy jest jakaś możliwość sprawdzenia z jakim kontem jest powiązany?
Napisano 01 listopada 2021 - 11:08
Takich informacji raczej nie uzyskasz. Jeśli masz słuszne podejrzenia lub obawy możesz zawsze zgłosić to na policji i tyle. Oni powinni uzyskać takie informacje. Z drugiej strony gdy ktoś lokalizuje innych to raczej nie na koncie, pod które ma podpięte konto z kartą płatniczą tylko jakieś na słupa itd.
Napisano 01 listopada 2021 - 17:22
więc chyba tylko sprawa na policję mi zostaje. Zastanawia mnie tylko dlaczego jest taka trudność z lokalizacją i nie ma konkretnej drogi postępowania jak w takiej sytuacji się zachować.
Napisano 01 listopada 2021 - 17:30
Biorąc pod uwagę fakt, że Airtag alarmuje osobę w ten sposób śledzoną (jeśli ta ma iPhone), to raczej nie jest dobrym narzędziem do śledzenia i ani CBA, ani CIA ci go nie podrzucili. Można też wykluczyć wszystkich, profesjonalnie się tym zajmujących. Będzie to ktoś, na tyle kumaty, by wiedzieć o istnieniu airtaga i umieć go skonfigurować, ale nie dość, by zrozumieć, jak on działa. Pomyśl o swoich znajomych. Pewnie dojdziesz. Co do policji, warto się spytać prawnika, o co tego osobnika oskarżasz, jakiś paragraf, bu dzielnicowy też może nie zrozumieć o co chodzi.
Napisano 01 listopada 2021 - 18:14
wszystko sie zgadza - bardziej myślę, że to "podrzucenie" jest na zasadzie zastraszenia lub czegoś podobnego. Dlatego chciałbym w jakiś sposób zweryfikować właściciela który ewidentnie jest ponieważ sam airtag jest zarejestrowany na kogoś. Więc taka możliwość musi być. Zorientowałem się, że mam coś w aucie po tym jak zaczął piszczeć - zaczyna to robić kiedy nie ma kontaktu z telefonem właściciela przez dłużej niż 3 dni. Natomiast ja na telefon żadnego powiadomienia nie dostałem. Coraz bardziej skłaniam się ku policji tylko boje się, że nie będą chcieli podjąć tematu.
Napisano 01 listopada 2021 - 18:40
iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE
Napisano 01 listopada 2021 - 22:26
Jeżeli wzbudza to u Ciebie uzasadnione poczucie zagrożenia lub istotne naruszenie prywatności i wykażesz uporczywość zachowania sprawcy, to można rozważyć stalking (art.190a Kodeksu karnego).…- bardziej myślę, że to "podrzucenie" jest na zasadzie zastraszenia lub czegoś podobnego. ...
Napisano 02 listopada 2021 - 10:13
chodzi mi tylko o to czy ktoś z was miał podobny przypadek. Bo jeśli tego lokalizatora nie da się w żaden sposób sprawdzić to jest to najlepsze szpiegowskie urządzenie jakie powstało.
Napisano 02 listopada 2021 - 11:24
Takie dobre to nie jest, bo podrzucone do samochodu wymaga, by samochodem jeździł jakiś iPhone - bez iPhone jest niewykrywalne, a sygnału BT z auta raczej nie złapią telefony przechodniów. W takiej sytuacji będzie nie tylko piszczało, ale na iPhonie śledzonego pokaże komunikat. To nie jest lokalizator GPS/GSM - zależy od telefonu. Apple sporo zrobiło, by nie był najlepszym sprzętem do śledzenia. Lokalizator GPS/GSM też nie przedstawi właściciela, choć jak ma kartę SIM, to ta musi być zarejestrowana (choćby na słupa) i policja się dowie.
Dodatkowo Apple deklaruje na swojej stronie współpracę z policją przy określeniu właściciela Airtaga użytego do śledzenia:
If you feel your safety is at risk, contact your local law enforcement who can work with Apple. You might need to provide the AirTag or its serial number.
Napisano 02 listopada 2021 - 12:50
a sygnału BT z auta raczej nie złapią telefony przechodniów.
Jesteś w błędzie. Notorycznie zdarza mi się zostawić w samochodzie klucze z AirTagiem. Ostatnio wczoraj podczas odwiedzania grobów, które trwało kilka godzin. Miałem co kilka minut aktualizowaną pozycję. Tzn oczywiście samochód stał w miejscu, ale ostatnia lokalizacja była sprzed kilku minut za każdym razem, jak sprawdzałem.
Napisano 02 listopada 2021 - 13:48
Jesteś w błędzie. Notorycznie zdarza mi się zostawić w samochodzie klucze z AirTagiem. Ostatnio wczoraj podczas odwiedzania grobów, które trwało kilka godzin. Miałem co kilka minut aktualizowaną pozycję. Tzn oczywiście samochód stał w miejscu, ale ostatnia lokalizacja była sprzed kilku minut za każdym razem, jak sprawdzałem.
Tak, ja niedawno zostawiłem w mieszkaniu w centrum Warszawy (2 piętro) i też co kilka minut miałem aktualizowaną pozycję, podejrzewam, że od sąsiadów po drugiej stronie ulicy, bo pokazuje tamten numer. To naprawdę nieźle, to nie jest też tak bardzo blisko.
Macbook Pro '14 M4 / iPhone 16 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2
Napisano 02 listopada 2021 - 13:57
Pozostaje pytanie jak policja mogłaby uzyskać informację do kogo należy ten AirTag. Mam pewne wątpliwości czy Apple by takie dane podało.
iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE
Napisano 02 listopada 2021 - 17:11
Miałem na myśli jadący samochód.
No właśnie w tym przypadku Apple deklaruje pomoc organom ścigania.
Napisano 02 listopada 2021 - 18:50
iPhone 12 mini iPhone 5s iPad 8 th HomePod mini
Napisano 03 listopada 2021 - 01:38
No i teraz po tym wszystkim co zostało tu napisane coraz bardziej wydaje mi się, że można powiązać numer seryjny airtaga z właścicielem. Mam nadzieję, że w najbliższych dniach sytuacja się wyjaśni.
Napisano 03 listopada 2021 - 14:18
Jestem po rozmowie z Apple i mogą sprawdzić czy urządzenie jest na gwarancji także mają też datę uruchomienia urządzenia itp więc na pewno jest możliwość powiązania numeru seryjnego z kontem Apple ID
Napisano 03 listopada 2021 - 14:29
Oczywiście, że jest ale przecież nikt Tobie takich danych osobowych nie poda. Jedynie na wniosek policji gdyby toczyło się jakieś postępowanie.
1CORE - Autoryzowany serwis Apple. Naprawy gwarancyjne i pogwarancyjne.
Jana Zamoyskiego 81, 30-519 Kraków
www.1core.pl Tel: 12 311 08 11
Napisano 03 listopada 2021 - 16:54
Jest opisana procedura: https://support.appl.../HT212227#found…Zastanawia mnie tylko dlaczego jest taka trudność z lokalizacją i nie ma konkretnej drogi postępowania jak w takiej sytuacji się zachować.
Napisano 04 listopada 2021 - 10:21
Właśnie chodzi o to, że właściciel nie zaznaczył jako utracony. I ciągle widnieje jako zarejestrowany.
Napisano 04 listopada 2021 - 10:40
Napisano 04 listopada 2021 - 10:48
Serio? Jak znajdę „pluskwę” w swoim samochodzie, to doradzisz takie samo postępowanie? Przecież tutaj jest podejrzenie popełnienia przestępstwa polegającego na nieuprawnionym śledzeniu.Kto znalazł rzecz i nie zna osoby uprawnionej do jej odbioru lub nie zna jej miejsca pobytu, niezwłocznie zawiadamia o znalezieniu rzeczy starostę właściwego ze względu na miejsce zamieszkania znalazcy lub miejsce znalezienia rzeczy (właściwy starosta). (art. 5. ust.1. ustawy z 20 lutego 2015 r. o rzeczach znalezionych, Dz.U.2019.908 t.j.)
Użytkownik Mikołaj Maciejko edytował ten post 04 listopada 2021 - 10:49
Napisano 04 listopada 2021 - 11:13
Napisano 04 listopada 2021 - 11:46
Witam
Napisano 04 listopada 2021 - 11:47
Jeśli nie masz nic przeciwko odpowiedzi, mógłbyś napisać gdzie Ci go podrzucono? Gdzie go znalazleś?
Przeczytaj wątek, a znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie.
Napisano 04 listopada 2021 - 15:09
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych