Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

AW7 LTE esim Orange + Ipad

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 Tomasz Kędra

Tomasz Kędra
  • 181 postów
  • SkądKatowice

Napisano 31 października 2021 - 08:09

Czołem,

Pomóżcie proszę z konfiguracją.

W Iphonie 13 mam kartę Play oraz esima z plusa - działa wsio OK.

Potrzebuję jednak internetu w ipadzie oraz przy okazji alarmowy numer w AW (docelowo będzie to któryś z numerów play lub plus z telefonu, ale dopiero gdy wprowadzą taką usługę). Zainstalowałem Orange flex na ipadzie - esim - uruchomiłem plan komórkowy i internet działa. Wybrałem dodatkowy esim dla apple watch w zegarku, karta jest gotowa do pobrania, ale jak w aplikacji Watch na telefonie klikam w plan komórkowy, to pojawia się informacja, że ani plus ani play nie obsługują takiej usługi.

W jaki sposób zainstalować w takim razie tego esima na zegarku? Czy jak zainstaluję aplikację Watch na ipadzie, to z telefonem zegarek się rozparuje (tak nie chcę). Ewentualnie mogę stracić możliwość odbierania rozmów z ajfona na zegarku, bo i tak z tego nie korzystam (choć chciałbym wiedzieć kto dzwoni).

Ewentualnie czy da się dodać kartę esim z Orange jako trzeci plan do ajfona a następnie ją wyłączyć (żeby działał play i plus) ale żeby w aple watchu został plan flex. wtedy uruchomię plan Orange na telefonie, zainstaluję drugą kartę jako internetową w ipadzie oraz dodatkową jako esima w zegarku

Użytkownik Tomasz Kędra edytował ten post 31 października 2021 - 08:18

Iphone 16 Pro Max 512 tytan pustynny, MBP 13 M1 16/512 space grey, iPad Pro 2024 11, AirPods Pro gen 2, był jeszcze AW7, ale Epix gen 2 jest lepszy:)

#2 winmaciek

winmaciek
  • 6 906 postów
Napisano 31 października 2021 - 09:03

1. iPad nie ma nic wspólnego z zegarkiem. Nie da się na nim postawić aplikacji Watch. 

2. O ile wiem, na zegarku musi być jeden z numerów z iPhone'a. Nie da się mieć takowego trzech różnych numerów (dwa na telefonie i jeden na zegarku). 

3. Plan z dodaniem trzeciej karty SIM na iPhonie może i miałby sens, ale we Flex da się mieć jedynie dwie aktywne karty dla jednego numeru. Czyli jak masz na iPadzie, to po wygenerowaniu eSIM na iPhone'a nie będziesz już miał opcji stworzenia kolejnego eSIM-a bez dezaktywacji któregoś z poprzednich. 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#3 Tomasz Kędra

Tomasz Kędra
  • 181 postów
  • SkądKatowice

Napisano 31 października 2021 - 09:18

Dzięki. Czyli w pizdu. Cały misterny plan tez w pizdu:) dobrze ze wziąłem flexa w promocji za 1zl

trzeba czekać na esima do watcha w plusie albo na wprowadzenie esima w play

Użytkownik Tomasz Kędra edytował ten post 31 października 2021 - 09:20

Iphone 16 Pro Max 512 tytan pustynny, MBP 13 M1 16/512 space grey, iPad Pro 2024 11, AirPods Pro gen 2, był jeszcze AW7, ale Epix gen 2 jest lepszy:)

#4 landr

landr
  • 1 396 postów

Napisano 31 października 2021 - 09:22

Witam, a może przemyśl taką opcje, przenieś numer z Flexa dom Orange na abonament, (będziesz miał możliwość aktywacji 4 kart ekstra esim, po 9zł za każdy numer), udostępnisz jeden do AW, drugi do ipada, trzeci esim do iphone jako trzeci numer ...w iphonie możesz mieć kilka esim, ale tylko jednocześnie aktywne tylko dwa numery, chyba że coś sie zmieniło?

#5 Tomasz Kędra

Tomasz Kędra
  • 181 postów
  • SkądKatowice

Napisano 31 października 2021 - 09:51

Ale jak rozumiem jeśli zrezygnowalbym z karty na iPadzie, to mogę zainstalować trzeci plan na telefonie a później go wyłączyć, ale żeby został na apple watchu?

#6 landr

landr
  • 1 396 postów

Napisano 31 października 2021 - 12:51

Tak, możesz to zrobić, tylko jak będziesz chciał udostępnić ten trzeci plan na ipadzie to nie wrócisz później z esimj na iphona, drugi esmi na AW może nie zawsze działać samodzielnie, bo nie będzie przypisany do iphona....a do ipada sie nie da. A może dokupić plan w Flexie rodzinny (mogą być 2 karty esim) za 15 zł i jedną esim udostępnić ipadowi w ilości intrnetu ile potrzebujesz

#7 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 888 postów

Napisano 31 października 2021 - 17:54

Dodam, że nie da się przenieść numeru z Flex na abonament Orange. Wpierw trzeba przenieść na innego operatora, a potem na abonament Orange.  Nie mają takiego procesu. Prędzej piekło zamarznie, niż plus obsłuży Apple Watch. Zostaje nadzieja, że Play coś zrobi. A może któryś z numerów używanych w iPhone możesz przenieść na TMobile albo Orange ?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych